Connect with us

BiH

Cvitanović: Drugi korak u potpunom dekonstituiranju Hrvata

Published

on

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, obratio se medijima nakon završetka pregovora u zgradi Delegacije EU u BiH.

Cvitanović je kazao je da su pregovori o izmjenama Izbornog zakona propali.

“Jer je načelo do samog starta bilo da je ili dogovoreno sve ili nije dogovoreno ništa. U nekim koracima od teme do teme članka 4 i članka 5 Ustava BiH, modela za izbor članova Predsjedništva, stavovi su bili primaknuti, ali nisu dogovoreni u potpunosti”, kazao je.

Dodaje da je priča završila na Domu naroda.

“Sa strane bošnjačkih političkih predstavnika je kontinuirana tendencija i cilj bila smanjiti nadležnost Doma naroda FBiH, dovesti ga na razinu Vijeća naroda RS i tome nema prostora za razgovor. Ja ovo vidim kao drugi korak u potpunom dekonstitutuiranju Hrvata. Prvi je urađen početkom 2000-ih, kada su nametnuti amandmani na Ustav koji su išli sammo na štetu hrvatske političke pozicije. Ovo bi bio drugi korak i treći bi bio apsolutno dekonstitutiranje. Nije bilo prostora za učiniti korak naprijed, iako smo i mi bili spremni učiniti ustupke”, kazao je.

N1

BiH

Nova velika pljačka: Iz automobila ukradeno 500.000 KM, policija na nogama

Published

on

By

Radi se o novcu koji je radnica ove firme pokupila iz više marketa

Više stotina hiljada maraka ukradeno je jutros iz automobila u Doboju, saznaje ATV.

Izvor ATV-a otkriva da se radi o pazarima ”Đurić marketa”, a prve informacije ukazuju da je ukradeno oko 500.000 KM. Radi se o novcu koji je radnica ove firme pokupila iz više marketa, a potom neobezbjeđeno u kesama ostavila u automobilu.

-Novac je ukraden iz vozila koji je radnica koristila – kaže izvor ATV.

Krađa je prijavljena u PU Doboj i u toku je uviđaj nakon kojeg će biti poznato više informacija.

Nakon prijave krađe, policija je dignuta na noge i u toku je potraga za izvršiocima.

Podsjetimo, prošle sedmice u Banjaluci su od vlasnice mjenjačnice ukradena dva miliona maraka, dok je krajem aprila iz gepeka dilera deviza u Doboju ukradeno 250.000 KM.

Nastavi čitati

BiH

Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć ubio u Tuzli

Published

on

By

Muškarac iz Tuzle sinoć je počinio samoubistvo skokom sa zgrade u naselju Stupine, a u njegovom stanu danas su pronađenene tri mrtve osobe. Prema informacijama koje su nezvanično potvrđene za Klix.ba, riječ je o ženskoj osobi i dvoje djece.
Beživotno tijelo muške osobe pronađeno je sinoć u tuzlanskom naselju Stupine. Kako je utvrđeno, on je počinio samoubistvo skokom sa zgrade, a tijelo je uočeno na platou zgrade u ulici Mehmedalije Maka Dizdara.

Međutim, ulaskom u stan u kojem je muškarac živio danas su uočena tri beživotna tijela. Kako je nezvanično potvrđeno za Klix.ba, riječ je o ženskoj osobi i dvoje djece.

Pretpostavke su da je riječ o supruzi muškarca koji je izvršio suicid i dvoje djece, a sve dodatne informacije će biti poznate naknadno.

Kako saznaje Klix.ba, uviđajni tim Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK je upućen na mjesto pronalaska tijela, osiguranje stana je u toku, a sve dalje radnje će se odvijati pod nadzorom kantonalnog tužioca.

Nastavi čitati

BiH

U saobraćajnoj nesreći poginula žena, ima teško povrijeđenih

Published

on

By

U nesreći je poginula putnica iz Seata M. P., rođena 1977. godine iz Visokog, dok su vozači zadobili teže tjelesne povrede

U nedjelju, 19. maja, oko 18.15 sati u mjestu Oselište, općina Busovača, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba izgubila život.

U nesreći su učestvovali putničko motorno vozilo marke Seat, kojim je upravljao vozač M. P. rođen 1982. godine iz Visokog, i teretno motorno vozilo marke Fiat Cady, kojim je upravljao N. L. rođen 1969. godine iz Busovače.

U nesreći je poginula putnica iz Seata M. P., rođena 1977. godine iz Visokog, dok su vozači zadobili teže tjelesne povrede, javlja FENA.

U saradnji s Kantonalnim tužilaštvom uviđaj su obavili policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Kiseljak, saopćeno je iz kantonalnog MUP-a.

Nastavi čitati

Najčitanije