Connect with us

USK

Svjedočio Hrizostom koji Bošnjake naziva muslimanima, potvrdio 12. 9. 1995. godine: ‘5. Korpus nije mogao granatirati Ključ’

Published

on

Pred Sudom BiH danas je nastavljen proces protiv Atifa Dudakovića i drugih, a između ostalih svjedočio je Rajko Jević, poznatiji kao mitropolit Hrizostom.

Jević je bio svjedok Tužilaštva BiH, a govorio je o okolnostima srušenih crkvenih objekata na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta.

Snimak iz 1994.

On je ispričao da je 13. septembra 1995. godine iz Ključa izbjegao u Sanski Most. Tada je obavljao funkciju episkopa Bihaćko-petrovačke eparhije.

Tužiteljicama Vedrani Mijović i Marijani Čobović kazao je da se u Bosanski Petrovac vratio 7. novembra 1996. godine u pratnji engleskog brigadira i njegovog kapelana, te je tada vidio stanje crkvenih objekata.

Istakao je da su od rata pa naovamo obnovili oko 40 hramova, te je spomenuo da su određene crkve, kao onu u selu Tomine kod Cazina, obnovili sami muslimani.

U unakrsnom ispitivanju odbrana, svjedok Jević je odbijao odgovoriti na mnoga pitanja, a i sutkinja Željka Marenić je mnoga pitanja zabranila, pa tako nije odgovorio advokatu Ifetu Feragetu o nacionalnom sastavu stanovništva u Bosanskom Petrovcu, kao ni na pitanje o međunacionalnim odnosima među Hrvatima, Bošnjacima i Srbima 1991. godine. Također, nije odgovoreno ni šta se desilo sa Bošnjacima koji su živjeli u Bosanskom Petrovcu.

– Nije to predmet istrage, ja neću odgovarati na politička pitanja – kazao je Jević.

Također, nije mogao i nije želio reći ništa o srušenim džamijama i katoličkim crkvama, kao ni o činjenici da je protjerano 80.000 Bošnjaka i Hrvata.

Zabranjeno je i pitanje o njegovom napuštanju Međureligijskog vijeća, a potvrdio je da poznaje svećenika Petra Milovca, ali nije mogao reći da li je on pravio popis stanovništva i spiskove za transport.

Također, Feraget je uz dozvolu Suda emitirao snimak iz 1994. godine u kojem govori Hrizostom.

– Mi želimo da se oslobodi cijeli Bihać od okupacije. Mi se moramo založiti da se opština Bihać potpuno oslobodi od islamskih fundamentalista, znači 5. korpusa. Narod koji tamo ima, neka ostane, ali se mora kardinalno promijeniti – kazao je u decembru 1994. godine mitropolit Hrizostom.

 

Ne zna da je u BiH srušeno 614 džamija

Danas je kazao da su za njega islamski fundamentalisti oni koji se pozivaju na Boga, a čine zlo, pše Patria,

Također, u snimku govori o stvaranju srpske države, a danas je kazao da je mislio na Republiku srpsku.

Inače, osim generala Dudakovića, optuženo je još 11 pripadnika Armije Republike BiH kojih se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela.

Kazao je da se 2002. godine vratio u Bosanski Petrovac kada uspostavlja jako dobre odnose sa muslimanima, među kojima i Hamdijom Lipovačom.

– Tu mislim na ono ljudsko – naveo je Jević.

Kaže da ne zna da je u BiH srušeno 614 džamija, ali da smatra da svaku bogomolju treba zaštititi. Ipak, na pitanje Ferageta zašto govori muslimani, a ne Bošnjaci, Hrizostom odgovara:

“Muslimani su bili do 1991. godine. Kaže se i da su muhamedanci. Vi govorite kako hoćete”, kazao je Jević, koji je u više navrata obraćao se tužiteljicama s pitanjem ‘kakva su ovo pitanja’.

Advokatu Mirsadu Crnovršaninu je potvrdio da su iz Ključa 12. septembra krenula iseljavanja, jer se granatiralo, no da to nije mogao činiti 5. Korpus Armije RBIH.

– 5. Korpus je bio daleko 100 kilometara, ne znam čije su granate. Ali 12. septembra su krenula granatiranja i imali smo prve žrtve u 11 sati. Ne znam s kojih položaja, ali nije moglo od 5. Korpusa – ustvrdio je Jević.

Danas je svjedočio i Edham Veladžić, načelnik CSB-a Bihać, te je govorio o uspostavi centara službi bezbjednosti u Bosanskom Petrovcu, Ključu, kao i o tome da je policija čuvala srpsko stanovništvo te odnosu policije i vojske u tom periodu.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart kada će svjedočiti četiri svjedoka.

USK

Velika Kladuša: Nepoznate osobe iz autobusa ukrale veću količinu goriva

Published

on

By

U naselju Ponikve, nedaleko od Velike Kladuše, dogodila se krađa goriva iz autobusa firme “Izan trans”.

Incident je otkriven kada je vozač autobusa primijetio nagli pad nivoa goriva na instrument tabli odmah po paljenju vozila. Naknadnim pregledom, vozač je utvrdio da je rezervoar obijen, te da je ukradena značajna količina goriva.

Policijske snage su odmah obaviještene o ovom nemilom događaju te su poduzete mjere kako bi se pronašli počinitelji ovog krivičnog djela.

 

 

IZVOR

Nastavi čitati

USK

Čudo u Krajini nestalo u par sekundi: Kako je uništen najmoderniji vojni objekt u Europi, vrijedan više od šest milijardi dolara

Published

on

By

Naša današnja priča vodi vas na bivši vojni aerodrom Željava, nekada najveći podzemni aerodrom i bazu JNA.

Željava se nalazi na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u blizini Bihaća, a kompleks je poznatiji kao Bihaćki aerodrom. U punoj funkciji je korišten od 1968. do 1992. godine, gradio se čak 15 godina, a uništen je aktiviranjem minsko-eksplozivnih sredstava prilikom povlačenja JNA.

U bazi je bio smješten 117. LAP (Lovačko-Avijacijski Puk) sa 124. i 125. eskadrilom, naoružan tada najsavremenijim avionima tipa MiG-21 različitih verzija i namjena. Na Željavi je također bila bazirana 352. izviđačka eskadrila koja nije bila u sastavu 117. LAP-a. Zbog svoje strateške namjene bila je izravno podređena Zapovjedništvu RZ i PZO.

Zapovjedništvo puka i izviđačke eskadrile bilo je smješteno u podzemnom dijelu objekta. Zapovjednik 117. LAP-a bio je po formaciji potpukovnik ili pukovnik, a izviđačke eskadrile major ili potpukovnik. U sastavu aerodroma bila je Zrakoplovna baza (razreda puka) koja je imala jedinice nižeg razreda; one su obavljale pozadinsko, odnosno logističko osiguranje i druge pomoćne i prateće poslove. Zapovjedništvo baze i pripadajuće jedinice bile su smještene u kasarni udaljenoj tri kilometra od aerodroma, sa skladištem goriva u Pokoju i skladištem raketa i bombi u Vedrom Polju.

 

Baza Željava je bila elitna u svakom smislu te riječi i služba u njoj smatrana je čašću i veoma značajnim mjestom u životopisu svakog ko je tamo radio. Samo najbolji su stizali na Željavu koja je, kao i Batajnica, bila aerodrom dežurnog tipa, s 24-satnim radom. Svi pripadnici baze imali su riješeno stambeno pitanje – svi pripadnici objekta stanovali su sa svojim obiteljima u Bihaću gdje je jedna gradska četvrt (’’Harmani’’) bio napravljen za potrebe aerodroma.

AGRESIJA I KONAČAN KRAJ

Kada se vojno-politička i sigurnosna situacija u Jugoslaviji toliko pogoršala da je bilo očigledno da će se aerodrom naći u bezizlaznom okruženju, s opasnošću da padne u neželjene ruke i bude iskorišten protiv onoga ko ga je do tada koristio, donesena je odluka da se on uništi. To je učinjeno 16. maja 1992. godine u pet sati i 30 minuta, s 50-ak tona eksploziva.

 

Piste su minirane u razmacima od 50 do 100 metara, u cik-cak rasporedu tako da se više nikada ne bi mogle koristiti za polijetanje aviona. Toga dana uništen je jedan od najmodernijh vojnih objekata u Europi vrijedan više od šest milijardi dolara.

Nastavi čitati

USK

Velika Kladuša: U Todorovu provaljena džematska kuća

Published

on

By

U naselju Todorovo, općina Velika Kladuša došlo je do provale u džematsku kuću.

Prema informacijama koje smo dobili, ulazna vrata kuće su oštećena, a jedan od prozora je razbijen, što sugerira nasilno i neovlašteno ulazak u objekt.

Policija je obaviještena o ovom incidentu i trenutno tragaju za počiniteljima. Detalji o eventualno ukradenim predmetima iz kuće još nisu poznati.

Nastavi čitati

Najčitanije