Connect with us

BiH

HRS-ov vijećnik tražio da se Veležu smanje sredstva i prebace Zrinjskom pa dobio žestoku kritiku

Published

on

Mostarski vijećnik HRS-a Slavko Zovko je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara tokom rasprave o budžetu toga grada amandmanom zatražio da se smanje sredstva namijenjena za stadion FK Velež i prebaciti HŠK Zrinjski, pa je izazvao žestoku kritiku.

Zovko je kazao kako treba iznos konta 615 hiljada KM za stadion Rođeni umanjiti za 250 hiljada KM i isti iznos prebaciti na konto stadiona HŠK Zrinjski.

“Uzimajući u obzir da HŠK Zrinjski koristi gradski stadion Pod Bijelim brijegom kao svoj domaći teren i da su na tom istom stadionu potrebna ulaganja, a s tim da je to državni prvak već X godina, nekoliko godina i zaredom. Taj klub promovira grad, promovira ovu državu i naravno da nam treba biti u interesu da je stadion tog kluba adekvatan”, kazao je Zovko u obrazloženju amandmana koji je uložio.

Vijećnica Prve mostarske partije Adela Gosto je na izneseni amandman žestoko reagovala.

“Ne znam koliko ste upoznati, ali HŠK Zrinjski ima ugovor o kiriji od 15 hiljada KM koje nikada Gradu do sada nije isplatio, tako da ima jako ogroman dug. To je jedna stvar, druga je da je to bio stadion FK Velež koji mu je oduzet pod okolnostima kakve su se desile”, rekla je Gosto.

Kolega je na to regovao navodeći ,kako je to gradski stadion i da iznosi neistine, pa je Gosto postavila pitanje “Ko ga je koristio? Na koji način mu je oduzet?”.

Amandman HRS-ovog vijećnika je jedan u nizu amandmana na Budžet Grada Mostar za 2023. godinu koji nije prihvaćen.

klix

BiH

Dodik u Bratuncu: Kako živjeti sa narodom koji našu nerođenu djecu smatra genocidnom?

Published

on

By

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik zajedno sa delegacijom položio je danas cvijeće na groblju u Bratuncu uoči sjednice Vlade RS u Srebrenici. Dodik se obratio medijima kazavši da će uputiti prijedlog kolegama FBiH o mirnom “razdruživanju”, prenosi N1.

-Ovdje smo danas da bismo skrenuli pažnju na istorijsku nepravdu i činjenicu, koja se zanemaruje, a to je da je u zločinima koje je počinila muslimanska struktura (kako oslovljava Bošnjake koji su konstitutivna kategorija u Ustavu op.a) na ovim prostorima stradalo 3.500 Srba i da za te zločine niko nije odgovarao. Danas se u UN-u glasa za Rezoluciju kojom se želi da se nametne kolektivna krivica Srbima, na jedan način koji je lukavo smišljen kako bi se kroz istoriju obilježavao dan navodnog genocida u Srebrenici a to ne podrazumijeva stradanje Srba, kazao je Dodik na početku obraćanja u Bratuncu.

Negirao genocid

U narednim rečenicama Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici.

-Činjenica da su se motivisali za peirod od 11. do 18. jula 1995 u želji da prikažu da je u naletu razjarenih vojnika srpskog naroda pobijeno preko 8.000 pripadnika bošnjačkog naroda je potpuna laž. Taj broj se skupljao na razne načine. Žao mi je svake žrtve, bošnjačke ali i srpske pogotovo. Rane mog naroda me najviše bole.

-Mi smo navikli na taj život, uz oprost i poštovanje drugih žrtava. Svi ti koji su učestvovali u operaciji u Srebrenici pod naletom međunarodne nepravde danas su procesuirani i osuđeni. S druge strane, vidimo jednu kolektivnu nepravdu, a to je Naser Orić i njegovi zločini nad Srbima (Orić je oslobođen optužbi pravosnažno u Sudu BiH) koji slobodno hoda i smije se žrtvama, kazao je Dodik.

– Ovdje smo da skrenemo pažnju na činjenicu da niko osim nas ne vodi računa o stradanju srpskog naroda. Sjećanje će biti pamćeno onoliko koliko narod bude pamtio. Pravda koja se zove sudovi za njih nema. Sve to što smo gledali govore o tome da je stvar u Srebrenici koja se nameće kao takva priča, zamislite muslimanska strana je godinu dana prije nego se desio taj događaj, podnijela tužbu protiv Srba za genocid. Klinton je tražio da strada njih 5.000 kako bi mogao da interveniše, Alija Izetbegović je bio zainteresovan za to. To ne znači da smo mi spremni oprostiti Srbima zločine koje su činili u ime nas i zato Republika Srpska ne štiti nikoga ko je činio zločine prema drugim narodima. To nije slučaj sa Bošnjacima i ovim iz međunarodnog faktora, kazao je Dodik.

O Rezoluciji

Dodik je ponovio stav da “Bošnjaci ubjeđuju druge da u Rezoluciji nigdje ne piše kolektivna odgovornost”.

– Boli nas nepravda i nemoguće da su ozbiljni ljudi svijeta prihvatili ovakvu lakrdiju. Bošnjaci nas ubjeđuju da nigdje ne piše kolektivna odgovornost. Kako je moguće da se nešto proglasi Danom sjećanja ako je neko individualno počinio zločin. To treba prije svega Njemačkoj jer se samo jedan dan genocida može obilježavati u svjetskim okvirima. Mi se ne moramo tog dana sjećati jer ništa nismo uradili. Na današnjoj sjednici ćemo inicirati dvije stvari, prvo da ćemo utvrditi jedan dan kojim ćemo obilježavati žrtve Srebrenice i bošnjačke i srpske. Drugo, moj prijedlog će biti da se u narednih 30 dana sačini izvještaj o funkcionisanju BiH u 30 godina kako bi uručili FBiH naš prijedlog sporazuma o razdruživanju i vratimo se u svoje okvire. BiH je sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Pokušat ćemo mirni razlaz u narednim godinama jer ovo ne funkcioniše. Kako živjeti sa narodom koji našu nerođenu djecu smatra genocidnom? Nisam ja izmislio termin “genocidaši”, kazao je Dodik.

– Republika Srpska u ovakvim i sličnim okolnostima neće postojati u narednih deset godina. Zato želimo da kažemo da ne možemo ostati u zajednici sa onima koji nisu nikada prihvatili slovo Dejtona. Hoćemo da budemo ono što jesmo, kazao je u obraćanju Dodik, prenosi N1.

Nastavi čitati

BiH

Suljagić: 300 metara od moje kuće policijski punkt, dovukli su transportere, Despote, i sad mi kao treba da se prepadnemo

Published

on

By

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se na mreži X gdje je objavio da je na udaljenosti 300 metara od njegove kuće postavljen policijski punkt.

“Kombi pun žandarmerije, 300 metara od kuće. Moja kuća je nekih 15 kilometara od Srebrenice gdje će se danas održavati sjednica Vlade Rs. Barem jedan oklopni transporter na putu Srebrenica-Potočari, Despoti, sve sile što imaju su danas dovukli ovdje. Mi sad, kao, treba da se prepadnemo”, napisao je Suljagić.

Također, kako javlja reporter N1, u Srebrenici su primjećeni i pripadnici policije.

 

Danas se u Generalnoj skupštini UN-a razmatra Rezolucija o genocidu u Srebrenici, a tokom dana će u Srebrenici biti održana sjednica Vlade RS.

 

 

Podsjećamo, Rezolucija o genocidu u Srebrenici danas će se naći na sjednici Generalne skupštine i to u okviru teme “Kultura mira”.

Brojne države izrazile su želju da budu kosponzori rezolucije, a prema posljednjim informacijama taj broj popeo se na 38 država. Autori rezolucije su Bosna i Hercegovina, Ruanda i Njemačka.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine već nekoliko dana su u New Yorku gdje sa ambasadorom BiH pri UN-u Zlatkom Lagumdžijom obavljaju niz razgovora s predstavnicima zemalja povodom rezolucije o Srebrenici.

Nastavi čitati

BiH

Zastava Srbije u BiH: Načelnica Drvara poslušala “naredbu” SNSD-ovske vlasti

Published

on

By

Vlada Republike Srpske (RS) pozvala je sve institucije i građane da na dan glasanja o rezoluciji, 23. maja istaknu zastave tog bh. entiteta i “iskažu svoje protivljenje usvajanju rezolucije”

Zastava Srbije postavljena je u Drvaru uoči zasjedanja Generalne skupštine UN-a koja će 23. maja raspravljati i glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Njome se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Poziv vlasti RS-a

Vlada Republike Srpske (RS) pozvala je sve institucije i građane da na dan glasanja o rezoluciji, 23. maja istaknu zastave tog bh. entiteta i “iskažu svoje protivljenje usvajanju rezolucije”.

Načelnica Drvara Dušica Runić, članica Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na Facebooku objavila je sliku zastave u tom gradiću, prenosi RSE.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci 21. maja najavio da će na dan rasprave o rezoluciji u Skupštini UN, u Srebrenici biti održana sjednica Vlade i rukovodstva RS-a na kojoj će biti razmatrani, kako je rekao, u međuvremenu kreirani zaključci.

Inače, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra u Potočarima je 22. maja objavio na mreži X da ovaj centar “ne može osigurati uvjete za posjetu članova Vlade RS-a, imajući u vidu njene stavove i politiku kad je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine”.

Suljagićev odgovor uslijedio je dan nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio da još nema odgovora na zahtjev koji je uputio Memorijalnom centru da delegacija entitetske Vlade 23. maja položi vijenac u Potočarima.

Polaganje cvijeća u Bratuncu

Dodik je rekao da će taj dan zvaničnici RS-a položiti cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Potočara.

Za genocid u Srebrenici, koji je počinila Vojska RS-a i u kome je ubijeno najmanje 8.372 Bošnjaka, osuđeno je više od 50 osoba na oko 700 godina zatvora.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid, ali to ne priznaju predstavnici vlasti u bh. entitetu Republika Srpska i Srbiji.

Nastavi čitati

Najčitanije