Connect with us

BiH

Novalić: To je Božiji dar, upotrijebio sam svoje znanje i energiju, a imam i jedno i drugo

Published

on

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da ima Božiji dar koji se ogleda u tome da ima više energije nego prosječni ljudi.

On je u intervjuu za Bosnainfo govorio i o presudi u predmetu ‘Respiratori’, kojom je prvostepeno osuđen na 4 godine zatvora.

“Ja sam na ovom mjestu upotrijebio sve svoje znanje i energiju, a imam i jedno i drugo. To je Božiji dar, mnogo veću energiju imam nego prosječni ljudi. Rezultatima se mjerim i ostvario sam značajne pomake. Niko se ne buni. Penzije smo povećali, sad ćemo i boračke. Od 2016. godine nikada nismo zakasnili neko plaćanje. A kad smo došli, bilo je i po tri godine zaostatka. MMF je potvrdio da Federacija stoji dobro. Ekonomska politika je bila na nivou G 20. Frustracije u medijima ne možemo riješiti. Planinarenje mi je mnogo pomoglo. Konzumiram ga redovno, sad je ramazan, pa ne mogu toliko”, rekao je Novalić.

Upitan kako se nosi s pritiskom koji mu je donijela prvostepena presuda, Novalić kaže da nema nikakvih problema.

“Bez ikakvog problema se nosim jer ja sam čist pred sobom i pred Bogom i nemam ja taj problem. To nije deformacija kod mene, to je deformacija sistema i to značajna. Toliko velika da će ovaj sistem pojesti samog sebe. To je počelo još sa slučajem bivšeg predsjednika Federacije Budimira, kulminiralo je sa mnom. To nema veza se istinom i sa mnom. Građani očekuju istinu. Sve je to posljedica ovoga što smo stvorili, kad god neko stvori vrijednost, to se napada. Ja sam iz privrede i prihvatio sam ovaj posao jer sam mislio da je to tehnokratski i menadžerski posao, i on to jeste. Danas, ja sam žrtva krive procjene. Jer treba mene sada maknuti da bi se došlo do te vrijednosti”, istakao je Novalić.

Kaže da nije vjerovao da će biti osuđen.

“Nisam, ne mogu da vjerujem da postoje ljudi u sistemu koji sve to propuste i krivo reagiraju na neke nagovore i neke narudžbe”, rekao je osuđeni premijer.

BiH

U stravičnom sudaru poginuo motociklista, vozač Golfa je teško povrijeđen

Published

on

By

Saobraćajna nesreća dogodila se jučer u 16.40 sati

Vozač motocikla čiji su inicijali V.B. poginuo je jučer u Lončarima na magistralnom putu Tuzla – Orašje, a teško je povrijeđen vozač automobila, rečeno je Srni u Policijskoj upravi Bijeljina.

Teške povrede zadobio je vozač Golfa čiji su inicijali J.J.

Saobraćajna nesreća dogodila se jučer u 16.40 sati.

Izvršen je uviđaj u prisustvu dežurnog tužioca i u toku je rad na utvrđivanju uzroka i okolnosti koji su doveli do saobraćajne nesreće.

Nastavi čitati

BiH

Puhalo objasnio: “Braćo Srbi, možete sve u Srebrenici promijeniti, ali genocid ostaje”

Published

on

By

Dodikova vlast mijenja nazive ulica, a želi promijeniti i ime grada.

 

U ovo nedjeljno jutro, izdvojili smo jedan status sa platforme X psihologa iz Banje Luke Srđana Puhala.

Nastavi čitati

BiH

VIDEO Znate li ko je Dražen Erdemović: Hrvat iz Tuzle koji je 1996. priznao da je streljao Bošnjake u Srebrenici

Published

on

By

Dražen Erdemović, bosanski Hrvat iz Tuzle, bio je jedan od egzekutora u genocidu u Srebrenici 1995. godine. Na današnji dan 1996. godine je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu priznao da je učestvovao u masovnim pogubljenjima Bošnjaka Srebrenici. To je bilo prvo priznanje krivice pred Haškim tribunalom.

Erdemović je priznao da je 16. jula 1995. godine, zajedno sa sedam pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u strijeljanju između 1.000 i 1.200 bošnjačkih zarobljenika na Ekonomiji Branjevo kod Zvornika. Zarobljenici su dovezeni iz Srebrenice u dvadesetak autobusa.

Strijeljanje je, prema njegovim riječima, trajalo od 10 ujutro do 15:30 poslijepodne.

Kao pripadnik VRS-a, Erdemović je bio jedan od ključnih svjedoka koji su doprinijeli osudi Mladića pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Prema njegovom svjedočenju, zarobljenici, muškarci između 15 i 60 godina, sa svezanim rukama i povezima preko očiju, izvođeni su iz autobusa u grupama po deset, postrojavani na polju i strijeljani s leđa. Ovo masovno pogubljenje, prema naredbi oficira VRS-a Brane Gojkovića, trajalo je do popodne, kada ih je zamijenila druga jedinica.

Kada su mislili da je posao završen, drugi oficir je naredio da u selu Pilica ima još 500 zarobljenika za pogubljenje. Međutim, pripadnici Desetog diverzantskog odreda su odbili izvršiti tu naredbu. Umjesto toga, čuli su eksplozije i pucnjavu iz Doma kulture u Pilicama, gdje su drugi pripadnici VRS-a pogubili zarobljenike.

Erdemović je 1996. godine uhapšen u Srbiji nakon što je američkoj novinarki otkrio svoju ulogu u zločinu. Bio je prvi optuženik koji je priznao krivicu u Haagu. Također, bio je svjedok optužbe na suđenju Mladiću, koje je završeno presudom za deset od jedanaest tačaka optužnice, uključujući genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistva, teror i nezakonite napade na civile.

Erdemović je osuđen na deset godina zatvora, a nakon žalbe kazna mu je smanjena na pet godina. Njegovi saborci su osuđeni na veće kazne u Haagu, Sarajevu i Beogradu: Franc Kos na 35 godina, Vladimir Golijan na 15, a Brano Gojković i Marko Boškić na deset godina. Erdemović je odslužio svoju kaznu prije 17 godina i danas živi u jednoj evropskoj zemlji pod zaštitnim mjerama promijenjenog identiteta, piše Klix.

“Žao mi je zbog svih žrtava, nismo imali izbora”, izjavio je Erdemović pred Haškim sudom. Njegovo priznanje i svjedočenje doprinijeli su sastavljanju optužnica i utvrđivanju krivnje glavnih organizatora i nalogodavaca zločina.

Prema izvještajima, preko 50 svjedoka pokajnika za ratne zločine u BiH, uključujući Erdemovića, svjedočilo je pred sudovima, od čega njih 17 pred Haškim sudom. Njihova saradnja bila je ključna za osudu glavnih organizatora zločina.

Erdemović se izvinio za zločine u kojima je učestvovao, izražavajući žaljenje za sve žrtve, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Nastavi čitati

Najčitanije