Connect with us

BiH

‘Obezbjedjena sredstva za početak gradnje brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša’

Published

on

Premijer FBiH Fadil Novalić danas je najavio novo povećanje penzija na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade FBiH.

“Radi se o vanrednom usklađivanju jer smo redovno uskladili na početku aprila. Ovo je ujedno šesto povećanje od prošlog aprila, doduše neka su bila vezana samo za minimalnu penziju”, rekao je premijer Novalić.

Odlučeno je da se linearno povećaju penzije za 3,9 posto, a utvrđeno je da je minimalna penzija 538 KM.

Podsjetimo, Novalić je jučer na zvaničnom Facebooku najavio novo povećanje penzija.

“164 miliona KM za poljoprivrednike. Povećane naknade za invalidnine i dobitnike ratnih priznanja. 10.2 miliona KM jednokratne pomoći boračkim kategorijama. Obezbjedjena sredstva za početak gradnje brze ceste Bihać – Velika Kladuša. Uskoro povećanje penzija.” napisao je Novalić.

BiH

FOTO Objavljeni termini dženaze za ubijenu Amelu i njenu dječicu

Published

on

By

Užasan zločin u tuzlanskom naselju Stupine, gdje je Mujaga Čičkušić svirepo ubio ženu Amelu i njihovo dvoje djece pa izvršio samoubistvo, potresao je BiH i region.
Sada je poznat termin dženaza Ameli (34), te djeci Amaru (9) i Ajni (2).

Dženaza će se klanjati ispred Čaršijske džamije u Gornjoj Tuzli u četvrtak, 23. maja, u 16:45 sati. Ukop će se obaviti na mezarju “IZGON”.

Nastavi čitati

BiH

Dodik psovao BiH i vrijeđao generalnog sekretara UN-a

Published

on

By

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, tokom današnjeg obraćanja javnosti, opsovao je državu Bosnu i Hercegovinu, a tom prilikom je žestoko izvrijeđao i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutteresa.

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno novo ročište u slučaju protiv predsjednika Republike Srpske zbog neizvršavanja odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Dodik se nakon suđenja obratio javnosti iz Istočnog Sarajeva.

Na početku govora kazao je da Sud i Tužilaštvo BiH štite stranca, a ne domaće ljude.

“Ja sam političar i predsjednik RS-a. Ovo suđenje je dokaz da Sud i Tužilaštvo ne brane Ustava, oni brane volju stranca. Činjenica je da se ne izvodi neko ko je dopisao zakon svojom odlukom, na šta nije ima pravo. Ne vrijedi su upuštati u raznu neargumentacije. Ono što sam danas gledao zaista smuči čovjeku sve. Imate situaciju da je protiv mene podignuta krivična prijava zato što navodno ne poštujem visokog predstavnika, a ja sam potpisao zato što nema visokog predstavnika“, kazao je Dodik.

Entitetski predsjednik je kritikovao Sud BiH, prilikom čega je opsovao državu, optužujući ovu instituciju da ne poštuje “građanina je… Bosne i Hercegovine, nego štiti stranca”…

“Tog stranca nije izabralo Vijeće sigurnosti”, ponovio je Dodik odbacujući izjavu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa koji je kazao da visokog predstavnika ne bira Vijeće sigurnosti nego PIC. Dodik je Guterresa nazvao “lažovom”i “smradom”.

“Postoje lažna tumačenja generalnog sekretara. Radi se o jednom sistemu koji su instalirali da disciplinuju Srbe, pa i neposlušne Hrvate, kako bi rekli da su samo Bošnjaci žrtve i da imaju pravo na državu. Mislim da su pretjerali”, ocijenio je Dodik.

Optužio Konakovića i Schmidta za veze sa narko kartelom

Dodik je ocijenio “sumnjivom” situaciju u kojoj “ministar vanjskih poslova pomaže Sudu BiH da po Sarajevu skupljaju papire” protiv njega. On je ovom prilikom povezao Schmidta i Konakovića sa narko kartelom protiv kojeg se vodi istraga u predmetu “Crna kravat 2”.

“Imam u javnosti informacije vezane za aferu sa narko kartelom i da je čelnik ministarstva (Konaković) uključen u to. Kriminal ide do toga da on štiti Schmidta, a Schmidt njega. Vidjeli ste da su kriminalci iz tog narko kartela uticali na CIK i to su može vidjeti iz dokumenata, presretnutih razgovora u Sky aplikaciji. Zato je Schmidt zabranio da se diraju članovi CIK-a, da zaštiti taj kriminal”, naveo je entitetski predsjednik, javlja N1.

Nastavi čitati

BiH

Suljagić vlastima RS-a održao lekciju: Cvijeće mogu položiti u Kravici gdje je ubijeno 1.300 Bošnjaka

Published

on

By

Vlada RS-a je najavila posjetu Srebrenici 23. maja kada će i Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučiti o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.
Ubrzo je stigao i odgovor Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica koji je poručio kako se ne mogu osigurati uslovi za ovu posjetu imajući u vidu “stavove i politiku Vlade RS kada je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici nad Bošnjacima ‘zaštićene zone’ UN-a”.

“Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS insistiraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992 – 1995. godine, mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje je u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada VRS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih ranjeno.

Ukoliko to već ne žele uraditi u Srebrenici, Vlada RS može stati i položiti cvijeće ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su pripadnici specijalne brigade policije MUP-a RS ubili više od 1.300 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica. Ako su pak nestrpljivi i žele to uraditi što prije, mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu gdje je više od 8000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS”, naveo je Suljagić.

A ako dolaze iz pravca Zvornika, dodaje, predlaže da to urade u Pilici u Domu kulture gdje je 16. jula 1995. godine, bacanjem bombi i vatrom iz automatskog oružja, ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica.

Napomenimo da je Vlada RS odlučila isti dan održati i sjednicu na kojoj su dolazak najavili predsjednik RS-a Milorad Dodik, ministri iz RS-a koji su dio Vijeća ministara BiH te načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica sa područja Birača i Podrinja.

U saopštenju je navedeno da će taj dan zvaničnici Republike Srpske položiti cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu.

Kao da to nije bilo dovoljno, pozvali su i građane ovog bh. entiteta da na taj dan istaknu zastave RS-a kako bi iskazali protivljenje ovom dokumentu.

Pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a potvrđeno je da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije