Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

(FOTO) Sedmogodišnji učenik s posebnim potrebama povratio: Učiteljice ga natjerale da to pojede

Published

on

Policija navodi da je dijete povratilo u zdjelu, ali i na stol. Kanipe je navodno pružila dječaku žlicu. Dijete je bio prisiljeno uz pomoć žlice pojesti bljuvotinu, a zatim očistiti stol papirnatim ručnicima

Četiri zaposlenika jedne osnovne škole u američkoj saveznoj državi Indiani te zdravstvena djelatnica optuženi su prekršajnim nalogom zbog šokantnog slučaja u koji je bio umiješan učenik s posebnim potrebama (7). Prema snimci koju je policija dobila na uvid, dječaka su natjerale da vlastitu bljuvotinu pojede kašikom.

Sara Seymour (27), Debra Kanipe (63), Julie Taylor (48), Kristen Mitchell (38) i Megan King (24) optužene su, kako javlja NBC, jer su propustili prijaviti slučaj, objavila je policija Brownsburga u srijedu na Facebooku.

Osim toga Seymour i Kanipe su također optuženi za kazneno djelo zanemarivanja osobe s posebnim potrebama, rekla je policija, prenosi Jutarnji list.

Optužbe proizlaze iz incidenta koji se dogodio u februaru u osnovnoj školi Brown u Brownsburgu, smještenom 32 kilometra sjeverozapadno od Indianapolisa.

Vlasti su priopćile da video prikazuje učenika s posebnim potrebama kako sjedi za stolom u kantini. Jeo je svoj ručak te je u jednom trenutku ustao i činilo se da se guši zbog hrane. Taylor, učiteljica životnih vještina, došla je do njega i rekla mu da sjedne, navodi policija u izvješću.

Seymour je navodno rekla djetetu da će ako povrati hranu, morati pojesti sve što je povratio. Taylor je potom dječaku dala zdjelu.

Policija navodi da je dijete povratilo u zdjelu, ali i na stol. Kanipe je navodno pružila dječaku žlicu. Dijete je bio prisiljeno uz pomoć žlice pojesti bljuvotinu, a zatim očistiti stol papirnatim ručnicima, navodi policija.

– I Seymour i Kanipe stajali su svaka bočno od djeteta dok je ono jelo vlastitu bljuvotinu. Mitchell i King su bile prisutne i svjedočile incidentu, navodi policija.

Policija Brownsburga je o incidentu obaviještena 12. aprila ubrzo nakon što je škola obaviještena o tome. Tužiteljstvo okruga Hendricks u utorak je podignulo optužnicu.

U zatvorskim dokumentima stoji da su Seymour i Kanipe uhapšeni u srijedu i puštene isti dan.

Ravnatelj škole Jim Snapp je u priopćenju za javnost od 17. aprila rekao da je duboko ožalošćen postupcima zaposlenika njegove škole.

Seymour i Kanipe su već dobili otkaz, a svi zaposlenici škole koji su sudjelovali u incidentu bit će vjerojatno otpušteni kada se školski odbor sastane idućeg mjeseca.

Sukob u Ukrajini

Stigao odgovor NATO-a Putinu. “Vadimo nuklearno oružje iz skladišta”

Published

on

By

NATO razgovara o raspoređivanju većeg broja nuklearnog oružja, vađenju naoružanja iz skladišta i stavljanja ga u stanje u pripravnosti s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine, rekao je danas šef saveza.

“To je upravo ono što radimo”

Jens Stoltenberg je za britanske novine Telegraph rekao da članice NATO-a razgovaraju o transparentnosti glede svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

“Neću govoriti o operativnim pojedinostima o tome koliko bi nuklearnih bojnih glava trebalo biti stavljeno u funkciju, a koje će biti pohranjene, no trebamo se konzultirati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo”, rekao je za novine.

“Mi smo nuklearni savez”

“Transparentnost pomaže prenijeti izravnu poruku da smo mi, naravno, nuklearni savez”, rekao je glavni tajnik NATO-a.

“Cilj NATO-a, naravno, svijet je bez nuklearnog naoružanja, no dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearni savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet”, dodao je.

Stoltenberg je prošlog tjedna rekao da je nuklearno oružje “konačno sigurnosno jamstvo” NATO-a i sredstvo za očuvanje mira.

Putin sve češće prijeti nuklearnim oružjem

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se obranila u ekstremnim okolnostima. Moskva optužuje Sjedinjene Američke Države i njezine europske saveznike da guraju svijet na rub nuklearnog sukoba tako što Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijardi dolara, a ono se koristi za napade na ruski teritorij.

NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći za Kijev, rijetko javno govori o nuklearnom oružju iako je poznato da SAD na nekoliko lokacija u Europi ima raspoređene nuklearne bombe.

Rusi simulirali ispaljivanje taktičnog nuklearnog oružja

Podsjetimo, ruska vojna vježba razmještanja taktičkog nuklearnog oružja i njegova ispaljivanja, koju je nedavno naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, izvedena je uz granicu s Ukrajinom te je uključivala transfer lažnih nuklearnih bojevih glava do skladišnih točaka i aerodroma, gdje su ukrcane na bombardere, objavila je posebna nuklearna postrojba ruske vojske.

Vježbe su održane na jugu Rusije, nedaleko od granice s Ukrajinom. U njoj su sudjelovali vojnici iz Lenjingradskog vojnog okruga na sjeverozapadu Rusije, a korišteni su mobilni lanseri projektila, zračne snage i mornarica, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Što su točno napravili?

Ruska 12. vojna uprava (12 GU MO) koja čuva, održava, transportira i isporučuje golem ruski arsenal nuklearnog oružja rekla je da će se vježbe analizirati kako bi se napravila poboljšanja. Nuklearna uprava “osigurala je isporuku nuklearnog streljiva za obuku na terenska skladišta raketne brigade i operativnog aerodroma ratnog zrakoplovstva”, rečeno je.

“Odredit će se daljnje usavršavanje obuke nestrateških nuklearnih snaga kako bi se osiguralo ispunjavanje zadaća u različitim scenarijima razvoja vojno-političke situacije”, stoji u priopćenju.

Što se vidi na snimci?

Snimka koju je objavilo ministarstvo obrane pokazuje ruske vojnike kako se fokusiraju na lažnu metu i zatim odbrojavaju do lansiranja. Na snimci se vidi i pritiskanje gumba za lansiranje.

Rusija kaže da Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici guraju svijet na rub nuklearnog sukoba dajući Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara, od kojeg se neka koriste za napade na mete na ruskom teritoriju.

Jasan signal Zapadu

Sve velike nuklearne sile – Rusija, Sjedinjene Države, Kina, Francuska i Britanija – redovito održavaju nuklearne vježbe, ali ova je bila drugačija. Kako navodi Reuters, rijetko ih se eksplicitno u javnosti povezuje s velikom aktualnom krizom – kao što je ovom prilikom učinila Rusija oko Ukrajine.

Time Rusija pokušava poslati signal Sjedinjenim Državama i njihovim najvećim europskim saveznicima da je dopuštanje Ukrajini da udari na Rusiju sve naprednijim zapadnim oružjem eskalacija koja bi mogla imati posljedice.

Sjedinjene Države kažu da nisu primijetile promjene u strateškom stavu Rusije, no visoki američki obavještajni dužnosnici kažu da moraju ozbiljno shvatiti primjedbe Moskve o nuklearnom oružju.

Amerika i Rusija imaju najveće nuklearne arsenale

Rusija i Sjedinjene Države daleko su najveće svjetske nuklearne sile, koje imaju oko 88 posto svjetskog nuklearnog oružja, prema Federaciji američkih znanstvenika.

Sjedinjene Države imaju oko 100 nestrateških nuklearnih oružja B61, raspoređenih u pet europskih zemalja – Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Nizozemskoj, prema Bulletin of the Atomic Scientists. SAD ima još 100 komada takvog oružja unutar svojih granica.

Rusija ima oko 1558 nestrateških nuklearnih bojevih glava, no stručnjaci za kontrolu naoružanja kažu da je vrlo teško reći koliko ih točno ima zbog tajnosti podataka.

Putin je prošlog tjedna rekao da mnoga ruska taktička nuklearna oružja imaju 70-75 kilotona eksplozivne snage – oko pet puta više od američke nuklearne bombe bačene na Hirošimu 6. kolovoza 1945.

HINA

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Zbog strogog EU carinskog pravilnika 50 knjiga završilo u kontejneru na GP Ličko Petrovo Selo – Izačić!

Published

on

By

Putnik je na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo – Izačić ostao bez 50 knjiga.

Naime, pravilnikom Europske unije knjige podliježu autorskom pravu i na iste se mora platit carinsko davanje.

Kako taj iznos nije malen, jedan putnik je knjige ostavio na Graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo – Izačić koje su završile u kontejneru, piše GPM.

Vlasnik knjiga se oglasio putem društvenih mreža, a objava glasi:

Zamolio sam prijatelja da mi donese pedesetak mojih knjiga iz Beograda
I na granici, sa Bosnom i Hrvatskom, sve mu bacili u kontejner. 

On je prošao, knjige nisu. 

Nešto razmišljam

Možda je i to prava sudbina knjiga

Gde, nego u kontejner

Nema milosti, pa ni prema knjigama
Koje svima žele dobro

Da su bar uzeli da ih pročitaju…

Da su ih bar razdelili ljudima koji tu prolaze…

Da su bar, a nisu…

Možda bi nešto i shvatili…

Ako ih vidite kraj nekog kontejnera
Pokupite ih

Nisu to zaslužile

Dobre su to knjige

Toliko tekstova o dobru, ljudima, ljubavi

Toliko lepog o Bosni i ex-yu zemljama…

Za nekoga je to roba, kao i svaka druga

A za mene život

Sutra će možda padati kiša

Biće na jakom suncu

Svakako će završiti na nekoj deponiji
Uz ostali otpad

Živele knjige

Do kojih sam tako teško došao
Da ih neko tako baci
I ostavi

Danas knjige

Sutra čoveka.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Oko 16.000 mesara amatera povrijeđeno prvog dana Kurban-bajrama u Turskoj

Published

on

By

Ministar zdravlja Turske Fahrettin Koca objavio je na društvenoj mreži “X” da je oko 16.000 mesara amatera u Turskoj povrijeđeno na Kurban-bajram.

Koca je pojasnio da su se povrede desile prvog dana Kurban-bajrama zbog povreda tokom žrtvovanja životinja navodeći da je 16.000 ljudi došlo u domove zdravlja kako bi potražilo ljekarsku pomoć.

Naveo je da su 1.274 osobe povrijeđene u glavnom gradu Ankari, 840 u Istanbulu i 416 u Izmiru.

 

Inače prvog dana Kurban-bajrama kojeg obilježvaju pripadnici islamske vjeroispovijesti žrtvuje se kurban, odnosno, životinja. Tada se obilježava žrtva Ibrahima koji je bio spreman da žrtvuje sina po odredbi Boga, ali je na kraju umjesto sina dao janje da bude žrtvovano.

Kurban-bajram obično počinje poslednjeg dana Hadža, godišnjeg hodočašća u Meku, u Saudijskoj Arabiji, zbog čega se još zove i hadžijski.

Prvog dana Kurban-bajrama Turci žrtvuju uglavnom ovce i koze, a najbogatiji i vola.

Ministar zdravlja Koca je još dodao da je do ovakvih povreda došlo zbog toga što meso spremaju osobe koje nisu profesionalci te savjetovao svima da budu pažljivi pogotovo onima koji prvi put žrtvuju životinju.

N1

Nastavi čitati

Najčitanije