Connect with us

BiH

Sladić objavio zastrašujuće podatke: Crvene tačke na karti pokazuju…

Published

on

Na sreću još je sve pod kontrolom

Kako pokazuju podaci kijevskog ekološkog centra došlo je do signifikantnog povećanja radioaktivnog zračenja nad Černobilom i nuklearnim reaktorom 4 – sa današnjih 3.200 na 65.500 nSV/h (nanosiverta po satu), odnosno sa 3,2 na 65,5 μSV/h (mikrosiverta po satu).

Crvene tačke na karti pokazuju mjesta s višom koncentracijom radioaktivnog zračenja gama zracima, pojašnjava bh. meteorolog Nedim Sladić.

Koliko god da ovaj podatak izgleda strašno, još uvijek je sve s radioaktivnim zračenjem pod kontrolom.

– Ljudi, koliko god ovo danas sve bilo teško i strašno, ovaj podatak ukrajinskog centra (po osnovu čijih podataka se rade i naučne publikacije) mi je još strašniji, ali na sreću još je sve s radioaktivnim zračenjem pod kontrolom. Na dobro sve ovo što prije da okrene, naveo je Sladić.

Nakon toga je objavio novi post kojim je potvrdio ranije pisanje.

BiH

Robert Dacešin o udžbenicima iz RS-a: Mislim da tih 8.000+ žrtava u Srebrenici zaslužuje barem spomen

Published

on

By

Bh. pustolov iz Banje Luke Robert Dacešin odlučio se jučer oglasiti na Instagramu povodom spornih udžbenika historije prema kojem će djeca iz Republike Sprske trebaju učiti.

Naime, on je osjetio potrebu da se oglasi ovoj aktuelnoj problematici, iako to nema veze s putovanjima koje inače objavljuje na društvenim mrežama.”Nije fer. Kao neko koga prate tu i tamo neki ljudi, ponekad osjetim potrebu da se oglasim po pitanju nekih ne toliko putničkih stvari. Potpuno neplanski jutros otvorih vijest da se u Republici Srpskoj od sada u devetom razredu poseban dio od deset časova posvećuje ratu koji nam se desio. Navodi se u tekstu dalje da se u tim udžbenicima Karadžić i Mladić spominju kao heroji, Alija kao hitlerski orijentisan, kao i da o Srebrenici nema ni riječi”, naveo je na početku svoje objave.

On je naveo da ne zna kakvi su udžbenici u Federaciji, ali smatra da to nije korektno prema mladima iz RS-a.”E sad, iako sam do sada par puta već zbog svojih stavova na teme Srbi-Hrvati -Bošnjaci znao dobijati razne komentare, kada vidim nešto ovako, najveća emocija koju dobijem je praznina. Da se razumijemo, ne znam kako izgledaju udžbenici drugih dijelova entiteta, ali mislim da ovo prije svega nije fer prema mladim ljudima koji se rađaju u Republici Srpskoj. Nije fer da već od malih nogu odrastaju sa učenjem kako je jedna strana dobra, a druga nije i da dijele Milana od Mirze. Da od malena uče da trebaju da navijaju za Srbiju i Hrvatsku i ne prate Bosnu, kad mogu oboje. Nije fer ni veličanje jednih a ponižavanje drugih, jer u ratu su svi jednako dobri i loši. Nije fer da u tih deset časova koliko se obrađuje ova tema, ne bude ni spomena na ono što je generalno najviše suza u njemu donijelo”, naveo je Dacešin.

Bez obzira na to, jasno mu je zašto dolazi do ovakvih situacija, ali se ipak nada da će djeca iz BiH učiti realnu historiju bez dobrih i loših strana.

“Da se razumijemo, vrlo dobro mi je jasno zašto se ovakav narativ stvara, ali mislim da tih 8.000+ žrtava u Srebrenici zaslužuje barem spomen ako ništa. Mnogo toga nije fer u društvu u kojem živimo, a koje kroje oni drugi, ali se nadam da će jednoga dana doći vrijeme da ćemo svi učiti iz istih knjiga i jednu istu historiju. Da ćemo zajedno razumijeti tuđe gubitke i osjećati ih kao svoje, a ne truditi se da ih zaboravimo. Da će historija koju moje dijete bude čitalo biti ona realna, bez dobrih i loših, već sa onim kako je bilo i gdje su svi jednaki i isti”, nastavio je.

Otkrio je da je i njegov otac bio u ratu devedesetih pa je on odrastao na način da voli i “drugu stranu”.

“Uz to, moj otac i očevi mnogih mojih prijatelja su bili u tom groznom ratu pa smo opet odrasli na način da volim tu drugu stranu ma koja god ona bila, jer znam da ti ljudi kao ni mi nikada nisu bili krivi za to što nam se desilo. Možda baš iz tog razloga volim ovu svoju izmučenu zemlju i ponosim se njom, jer malo ko zna šta smo sve prošli, a opet ostali ljudi”, rekao je.

Budući da mu nije sve moglo stati u objavu, odlučio je još kratko odgovoriti u komentaru ispod.

“Ok je braniti svoje, ok je voljeti svoje, ok je navijati za svoje, ali nije fer nepoštovati i ignorisati tuđe bez obzira o kome se radi. Da se razumijemo. Ja sam Srbin, pravoslavac koji voli svoj narod, ali istom mjerom volim i zemlju u kojoj sam rođen i koja me je odgojila. Mislim da je to baš kul”, istaknuo je.

Njegovu objavu brojni pratitelji su podržali, ali bilo je i onih koji ne dijele isto mišljenje.

Podsjećamo, objava o izmjeni u Nastavnom planu i programu u entitetu Republika Srpska u kontekstu časova historije izazvala je veliku pažnju javnosti, zbog činjenice da će učenici učiti o presuđenim ratnim zločincima Ratku Mladiću ili Radovanu Karadžiću, ali ne u kontekstu njihovih zločina već obrnuto.

KLIX

Nastavi čitati

BiH

Dodik u Novom Sadu: “Srbi u ovaj vijek ušli sa dvije države – Srbijom i RS”

Published

on

By

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je sinoć ponovo da su “Srbi u ovaj vijek ušli sa dvije države – Srbijom i RS”.

 

Dodik je to rekao na svečanoj akademiji u Novom Sadu povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. On je podsjetio da je prije pet godina odlučeno da se 15. septembar vrati kao praznik i da je za to najzaslužniji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Obilježavan je u Kraljevini Jugoslaviji kao Dan vojske, a komunistička vlast ga je izbrisala, kao da nije ni postojao. I to govori o tome kako se tretirao naš narod u to vrijeme – rekao je Dodik i dodao:

– Izgubili smo odličan tajming, ali se Srbija vraća i srpski narod se vraća sebi. Danas, kada pogledam šta smo ostavili iza sebe u posljednjih nekoliko decenija, moram da kažem definitivnu istinu koju mnogi ne žele da slušaju, a to je da su Srbi u ovaj vijek ušli sa dvije države – Republikom Srpskom i Srbijom i da snagu našeg naroda u Crnoj Gori vraćamo – poručio je Dodik.

(Vijesti.ba)

 

Nastavi čitati

BiH

Revizori utvrdili: Za godinu dana Federacija iz plusa 200 miliona otišla u minus 534 miliona KM

Published

on

By

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine objavio je izvještaj o izvršenju budžeta FBiH za 2023. godinu u kojem se navodi da je FBiH iz plusa od 200 miliona KM za godinu dana otišla u minus od 534 miliona KM.

U 2023. godini ukupni prihodi, primici i finansiranje iskazani su u iznosu od 5.836.617.779 KM, rashodi, izdaci i otplate dugova u iznosu od 6.372.994.896 KM, te je ostvaren negativan finansijski
rezultat (deficit) u iznosu od 536.377.117 KM.

Za razliku od 2023. u 2022. godini Federacije je imala pozitivan finansijski rezultat (suficit) u iznosu od 203.755.311 KM, piše Istraga.

U 2022. ukupni prihodi, primici i finansiranje iskazani su u iznosi od 5.304.270.543 KM, a rashodi, izdaci i otplate dugova u iznosu od 5.100.515.233 KM.

Ured za reviziju navodi da je odobreni iznos tekućeg transfera za finansiranje Fonda solidarnosti iz Budžeta FBiH za 2023. godinu iznosio 33.500.000 KM što predstavlja samo 20,2 postto od planiranih doprinosa, a što nije u skladu s članom 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju.

“Navedeno ima za posljedicu neravnopravan položaj u pogledu ostvarivanja prava osiguranih lica i nepružanje prava liječenja pacijentima u propisanom obimu”, navodi se u izvještaju.

Napominju da su izmjenama i dopunama Budžeta FBiH povećana odobrena sredstva za 10.000.000 KM i izvršene preraspodjele, tako da je operativnm budžetom za Fond solidarnosti izdvojeno 51.650.000 KM, što je i dalje ispod traženog iznosa od 84.8000.117 KM.

Također, u izvještaj se navodi da neporezni prihodi bilježe pad u odnosu na planirana sredstva za 213.728.958 KM, a u odnosu na 2022. godinu manji su za 91.790.598 KM, odnosno 23 posto.

“Značajno odstupanje u realizaciji neporeznih prihoda generisano je odstupanjem u naplati prihoda krajnjih korisnika za otplatu dospjelih anuiteta otplate vanjskog duga i naplati prihoda po osnovu dividende. Naime, naplata prihoda krajnjih korisnika manja je za 40,94 posto u odnosu na plan, dok je naplata planiranih prihoda po osnovu dividende u cijelosti izostala, a planirana je u iznosu od 30.000.000 KM. Također, ovo je posljedica manjih uplata po osnovu naknada, taksi i prihoda od pružanja javnih usluga, kao i efikasnog upravljanja sredstvima s namjenskih podračuna u okviru JRT-a koja su iskazana u okviru razgraničenih prihoda!, navodi se.

Nastavi čitati

Najčitanije