Čović nije osudio rusku agresiju zbog obećanja da će Moskva pomoći u izmjenama Izbornog zakona

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio da među državama članicama EU-a prevladava stajalište da je nužno promijeniti Izborni zakon u BiH da bi se održali izbori u oktobru.

Većina zemalja je podržala naše stajalište, a to je da je prije izbora potrebno promijeniti Izborni zakon kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje svih triju konstitutivnih naroda i ostalih”, rekao je Grlić Radman nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova na kojem je jedna od tema bilo stanje u Bosni i Hercegovini. On je kazao kako su se dvije zemlje usprotivile stavu Hrvatske oko održavanja izbora.

“Bile su dvije zemlje koje su to rekle, a ja sam na to odgovorio da se izbori ne mogu održati samo zbog kalendara. Rekao sam da će BiH ući u još veću političku destabilizaciju, kaos i situaciju koja neće pridonijeti boljitku zemlje ako se izbori održe po sadašnjem sustavu”, rekao je Grlić Radman.

Razumije se, ministar vanjskih poslova flagrantno laže kada govori o podršci UZP-ovskom stajalištu glede izmjene Izbornog zakona BiH, a o čemu svjedoče brojne rezolucije i deklaracije EU parlamenta i Vijeća Evrope iz kojih su doslovno izbačeni svi manipulirajući konstrukti UZP-ovskih prijedloga, uključujući i etnički koncept tzv. konstitutivnosti koji svoje ideološko ishodište duguje sovjetskoj političkoj praksi.

Jedino od koga su Grlić Radman i Dragan Čović dobili bezrezervnu podršku jeste Rusija kao nastavljač nedemokratskih tekovina Sovjetskog saveza, a o čemu se i sam hvalio Grlić Radman.

“Izmjena Izbornog zakona jedini je temelj i jedina garancija stabilnosti i budućnosti Bosne i Hercegovine. I Moskva je zainteresirana za to, razgovarano je o promjeni Izbornog zakona u BiH za šta sam dobio njihovu saglasnost – rekao je to tokom svoje zadnje posjete Moskvi hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Radman Grlić.

Koliko zapravo Grlić Radman i ekipa u tome smislu duguju Rusiji, najbolje svjedoči činjenica da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u oglašavanju vezano za ukrajinsku krizu, izbjegao da jasno osudi rusku agresiju na Ukrajinu.

Patria

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.