Connect with us

BiH

Visoke plaće više nisu dovoljne: Raspisali konkurs za tri radna mjesta i startne plaće od 2.500 KM – niko se nije prijavio

Published

on

Kao moguća rješenja problema predlaže se da se zanimanje inženjer elektrotehnike proglasi deficitarnim zanimanjem, ali i da se studenti novčano stimulišu

Elektroinženjera, naročito onih iz oblasti energetike, na tržištu rada iz godine u godinu je sve manje.

Ovo zanimanje već sada se može proglasiti deficitarnim, a nedostatak stručnih kadrova iz oblasti elektroenregetike u budućnosti bi mogao biti veliki problem za privredu cijele Bosne i Hercegovine, u čijem bruto društvenom proizvodu upravo energija ima veliki udio, javlja BHRT.

Sve manje i studenata elektrotehnike

Sve manje studenata odlučuje se da studira elektrotehniku. One i koji se upišu na ovaj vrlo težak studij uglavnom zanima IT sektor. Za energetiku vlada najmanji interes. U godinama koje slijede nedostatak stručnjaka iz ove oblasti mogao bi imati velike posljedicu po cjelokupnu privredu.

„RS može ostati uskraćena čak i za neke razvojne šanse. Da iskoristi određene razvojne šanse upravo zato što nema dovoljno ljudi, dovoljno stručnjaka iz te oblasti, a to je oblast koja značajno učestvuje u BDP, koja je razvojna šansa za RS“, kaže Srđan Mazalica iz Saveza energetičara Republike Srpske.

Kao moguća rješenja problema predlaže se da se zanimanje inženjer elektrotehnike proglasi deficitarnim zanimanjem, ali i da se studenti novčano stimulišu.

„Da bi se pozicija diplomirani inženjer elektrotehnike i struka koja se bave elektroenergetskom djelatnošću poboljšala, mi u EP RS razmišljamo da stipendiramo takva deficitarna zanimanja i da na neki način budu prioritet prilikom zapošljavanja“, navodi izvršni direktor za snabdijevanje u Elektroprivredi RS Zoran Vuković.

Više novca mora se uložiti i za plate profesora, kao i opremanje fakulteta.

„Kako bi se u Banjaluci i Istočnom Sarajevu krenulo u otvaranje naučno tehnoloških parkova koji bi mogli da budu nešto što je prozor za mlade inženjere koji bi dobili mogućnost da bez mame i tate, i naravna stvar, bez politike, dođu do svog prvog posla“, ističe dekan Elektrotehničkog fakulteta Istočno Sarajevo Božidar Popović.

Ni plate nisu dovoljne

Kakvo je stanje na tržištu kada su u pitanju inženjeri elektroenrgetike najbolje ilustruju dva posljednja konkursa koja su proveli Elektroprenos BiH i Elektrokrajina Banja Luka. Ni relativno visoke plate za naše prilike nisu bile dovoljne.

„Na tri mjesta elektroinženjera nije se prijavio niko. Startna plata za to radno mjesto se kreće između 2.400, 2.500 maraka. Elektrodistribucija, čuo sam, oni su tražili pet elektroinženjera. Nisu ih mogli naći. Njihova startna plata je negdje oko 2000 maraka“, napominje rukovodilac Operativnog područja Banjaluka u Elektroprenosu BiH Srđan Mazalica.

Elektroenergetika je trenutno naša najvažnija strateška grana privrede, a to bi trebalo da bude i u budućem periodu. Planiraju se i najavljuju brojni megalomanski projekti iz ove oblasti, od gradnje hidroelektrana do solaranih elektrana, vjetroparkova i slično. Postavlja se pitanje ko će za 10 ili 20 godina, ako se nastavi sa sadašnjom praksom, raditi u njima.

BiH

Stravični detalji zločina u Tuzli: Evo šta je ubica napisao na vratima stana, dvogodišnje dijete sjekirom ubio u krevetiću!

Published

on

By

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se bacio sa zgrade, počinio je brutalan zločin kakav ne pamte ni najstariji policijski službenici i istražitelji, otkriva portal “Avaza”.

 

Stan u kojem je počinjen zločin ledi krv u žilama. Čičkušić je zločin počinio sjekirom, a da stvar bude šokantnija – otac monstrum, koji je ubistvo u detalje isplanirao, sjekiru kupio na pijaci, dvogodišnje dijete je ubio u dječijem krevetiću!

Ćošak stana

No, tome nije bio kraj. Drugo dijete od devet godina ubio je u ćošku stana. Majka Amela je sve pokušala spriječiti, ali nije uspjela.

Policija je pronašla prodavača koji je prodao sjekiru Mujagi, ali nije mogao ni slutiti zašto mu je ona potrebna. Sjekiru je kupio na pijaci kod “Hameta”.

 

Tužilaštvo TK zvanično je potvrdilo da je pronađena sjekira u stanu koja je poslana na vještačenje. Ovakav zločin dugo nije viđen na ovim prostorima.

Jeziva poruka

Osim toga, a što smo i objavili, ubica je na vratima stana ostavio poruku. U jednoj od poruka, napisanoj olovkom, između ostalog piše:

.J**em vam familiju, za sve ste vi krivi!

Za sada nije poznato na koga se poruka odnosi. Navodno, upućena je rođacima iz Njemačke koji su mu pomogli da nađe posao u ovoj državi. Na jednoj od poruka se navodno pojedincima “zahvalio” za pomoć.

Nastavi čitati

BiH

Dodik: Tražili smo da položimo vijence u Srebrenici, ono što se tamo desilo je bila ozbiljna greška

Published

on

By

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je danas da će u četvrtak, 23. maja sjednica Vlade RS-a biti održana u Bratuncu gdje će položiti vijence srpskim žrtvama iz rata. To je zakazano na dan glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.  
“Takođe, tražili smo od Memorijalnog centra u Potočarima da dođemo u Srebrenicu i da položimo vijence žrtvama. Još nismo dobili zvaničan odgovor. Podsjećam da sam već bio u Potočarima i da sam položio vijence i ponavljam da je ono što se desilo u Srebrenici bila ozbiljna greška tadašnjeg rukovodstva. S druge strane, bošnjački političari nikad nisu odali počast žrtvama Srbima”, rekao je danas Dodik.Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici će se održati 23. maja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Autori rezolucije su Bosna i Hercegovina, Ruanda i Njemačka. U New Yorku trenutno borave i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva Željko Komšić.

Srbija i Rusija pokušavaju da što više država ubijede da glasaju protiv obilježavanja genocida u Srebrenici na međunarodnom nivou, a Mađarska je najavila da će biti protiv rezolucije.

Kako Klix.ba saznaje iz diplomatskih izvora broj kosponzora rezolucije o Srebrenici se do ovog trenutka popeo na 38, a moguće je da još neke od država se pridruže u naredna dva dana.

Nastavi čitati

BiH

(FOTO) Grmljavinsko nevrijeme praćeno ledom sručilo se na dijelove BiH i nastavlja svoj pohod

Published

on

By

U jednoj od svojih objava BH Meteo je objavio fotografiju dolaska nevremena u Prnjavor uz popratni komentar u kojem su napisali samo jednu riječ – strašno

Grmljavinsko nevrijeme praćeno ledom zahvatilo je pojedine dijelove Bosne i Hercegovine. Kako javlja BH Meteo, trenutno je na najvećem udaru sjeverni i sjeveroistočni dio naše zemlje.

– Jako nevrijeme proteže se od Stanara preko Prnjavora ka Laktašima i kreće se dalje prema sjeveru ka Srbcu, Derventi, Brodu. Druga jaka ćelija kod Tuzle kreće se ka Brckom i Bijeljini, piše BH Meteo.

Grad u Stanarima/BH Meteo

U međuvremenu građani na društvenim mrežama objavljuju fotografije nevremena koje se približava njihovim mjestima. Tako se mogu vidjeti fotografije iz Dervente, okoline Prnjavora…

U jednoj od svojih objava BH Meteo je objavio fotografiju dolaska nevremena u Prnjavor uz popratni komentar u kojem su napisali samo jednu riječ – strašno.

Nastavi čitati

Najčitanije