Connect with us

BiH

Novi udar na džepove građana: Poskupljuje registracija vozila u FBiH

Published

on

Registracija vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine će poskupjeti od subote, potvrđeno je za Hayat.ba iz Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH.
Pojašnjavaju da će osnovna premija osiguranja autoodgovornosti, kao dio ukupnog troška registracije vozila u Federaciji BiH, biti skuplja za 6,2 posto.

Kako su kazali, stručni savjet Agencije na sjednici držanoj 30. avgusta ove godine donio je Odluku o izmjenama Odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima.

“Odluka je objavljena 8. septembra u „Službenim novinama Fderacije BiH” broj 69/23, te stupa na snagu osmoga dana od objave. Društva za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine su u obavezi od subote 16. avgusta police autoodgovornosti izdaju u skladu sa ovim izmjenama. U ovom slučaju izmjene se odnose na promjenu visine osnovne premije, a koja je temelj za izračun visine premije autoodgovornosti po premijskim grupama (tipovima vozila), a koja se nije mijenjala više od 25 godina ” , kazali su.

Među građanima su se pojavile informacije da će poskupljenje registracije vozila biti 18 posto, ali to u Agenciji demantiraju.

“Nije tačno da će to biti iznos od 18 posto povećanja. Osnovna premija će biti veća za 6,2 posto, te se sa sadašnjih 396,00 KM povećava na 420,55 KM. Ovime se ona usklađuje sa onom u entitetu Republika Srpska, a gdje su odluke o povećanju osnovne premije donesene u martu 2023. godine”,  kazali su.

Dodaju da je ova odluka donesena kao odgovor na inflatorna kretanja u skladu sa inicijativom tržišta osiguranja, a i u cilju harmonizacije propisa sa onima u entitetu RS.

BiH

Schmidt za Euroactiv: BiH je možda jedina zemlja svijeta u kojoj je građanska država prljava riječ za mnoge

Published

on

By

Iako Bosna i Hercegovina nije spremna za pristupanje Evropskoj uniji, visoki predstavnik Christian Schmidt rekao je za Euractiv da lideri EU moraju biti svjesni da bi zemlja mogla biti u velikom riziku ako se proces pridruživanja dalje odgađa.

U martu 2024. čelnici Evropske unije složili su se da otvore pregovore o pristupanju EU sa BiH osam godina nakon što je podnijela zahtjev, ali problemi s entitetom Republika Srpska na čelu sa Miloradom Dodikom, poznatim po bliskosti Rusiji i sklonosti secesionističkim prijetnjama, su veliki.

– Moramo shvatiti da su ovim zemljama na zapadnom Balkanu potrebne evropske integracije, inače će biti izložene velikom riziku u bliskoj budućnosti iz mnogo razloga – rekao je Schmidt za Euractiv.

Schmidt, koji je na toj funkciji od 2021. godine, priznao je, međutim, da pristupanje BiH EU “nije opravdano, zasnovano na zaslugama i činjenicama”.

Ukazao je na prijetnje političkoj stabilnosti BiH, opasnost od rastućeg razočaranja u Evropsku uniju i “dramatičan odliv mozgova” koji će postati nezaustavljiv.

– Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih, ako ne i jedina država na svijetu koju poznajem, gdje je građanska država prljava riječ za mnoge ljude [jer] opisuje razgraničenje od nečijeg etničkog identiteta – rekao je Schmidt za Euractiv.

Ipak, mirovni izaslanik smatra da je brži proces pristupanja jedini put naprijed.

– Ako ne dođe do primjetnog razvoja, onda evropska ideja neće biti privlačna mnogim ljudima – kazao je.

Čak bi i “postepeno približavanje i otvaranje prema EU” “održalo nadu u Evropu živom”, dodao je.

– Ako ništa ne učinimo i kažemo da ćete u jednom trenutku biti spremni, onda bi cijela generacija možda emigrirala time što je članstvo u EU dostižno. (…). Narednih pet godina je presudno – kaže Schmidt.

Ipak, Schmidtov ambiciozni vremenski okvir je u opasnosti jer će Mađarska preuzeti predsjedavanje Vijećem EU. Mnogi očekuju da će euroskeptična vlada u Budimpešti odgoditi pristupne procedure.

Međutim, Schmidt je rekao da očekuje da će Mađarska sazvati međuvladinu konferenciju do kraja godine kako bi zvanično otvorila pregovore o pristupanju, ali je i dalje “izvjestan skepticizam”, napominjući da se pripreme sporo odvijaju.

– Narod zaslužuje [pristup]. Oni su do kraja Evropljani – rekao je on.

Schmidt je naglasio da su glavni problem za stabilnost i pridruživanje Bosne i Hercegovine politički poduzetnici koji iskorištavaju etničke podjele u BiH kako bi ojačali vlastitu moć, ne navodeći imena.

– Ovo je na obje strane pogoršano posljednjih godina zbog rata u Ukrajini – rekao je Schmit, tvrdeći da je to podstaklo narative solidarnosti između Srba i Rusa s jedne strane i Hrvata i Bošnjaka s Ukrajinom s druge.

– Shvatili smo da se na provjeru i ravnotežu [Bosne i Hercegovine] ne gleda kao na način da se uravnoteže interesi, već kao sredstvo za blokadu: ‘Neću pristati, a onda ne možete ništa učiniti'”, naveo je.

Schmidt je za Euractiv rekao da su njegove intervencije neophodne da bi zemlja ostala funkcionalna, ali je priznao: “Priznajemo da uvijek postajemo pametniji.”

– To ne znači da pojedinačne odluke nisu bile ispravne. Ali kada ih ima previše, neki ljudi počnu da sjede i govore: on će to učiniti umjesto nas ako mi to ne možemo. To nije u skladu sa demokratskim principom – rekao je Schmidt.

FENA

Nastavi čitati

BiH

Slavi Vaskrs i citira Dodika: Dragana Čavka postala Bošnjakinja i ide u Upravni odbor RTRS

Published

on

By

Narodna skupština RS večeras je birala i članove Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske, a najviše bure izazvao je predloženi kandidat iz reda bošnjačkog naroda.

Komisija za izbor i imenovanja NSRS predložila je da to bude Dragana Čavka i NSRS je izglasala, javlja reporterka N1. Čavka se ranije, u nekoliko izbornih ciklusa, izjašnjavala kao Srpkinja, od majke Jevrosime.

Na to je ukazao i poslanik Nebojša Vukanović, dok je bošnjački potpredsjednik NSRS Mirsad Duratović rekao da uopšte ne poznaje Čavku, piše Srpskainfo.

Ona je kadar SP, nekada je bila pomoćnik ministra trgovine i turizma RS, a onda je na sjednici Vlade RS 14. septembra prošle godine imenovana za pomoćnika ministarke finansija Zore Vidović.

Međutim, nikada nije preuzela funkciju jer odluka o imenovanju nikada nije objavljena u Službenom glasniku RS.

Čavka na svom Facebooku, inače, kači fotografije na kojima se vidi da slavi Vaskrs, citira riječi Milorada Dodika i poručuje: “Mi nismo genocidan narod”.

Nastavi čitati

BiH

Sladićeva prognoza za ljeto, najavio je toplotne valove: “Biće preko 40 stepeni”

Published

on

By

Kada govorimo o ljetu koje je pred nama, Sladić ističe da će biti toplije u odnosu na prethodnu godinu

Bh. meteorolog Nedim Sladić za N1 je govorio o vremenskim prilikama kako u narednom periodu tako i šta nas očekuje u ljetnim mjesecima koji su pred nama. Sladić najavljuje da se baš kao i prethodnih godina očekuje toplije ljeto u odnosu na godinu prije.

U narednim danima, Sladić prognozira nestabilne vremenske prilike sa temperaturama zraka iznad prosjeka.

Prognoza za ljeto

-Neće biti pretjerano hladno jer izostaju oni hladni prodori pri čemu su temperature zraka opet iznad višegodišnjeg prosjeka. Idući prema 3. i 4. junu tendencija koja je primjetna na prognoznom materijalu da na visinima raste, imat će refleksiju u prizemlju (tlu op.a.). Drugim riječima, natprosječno topao period se nastavlja potpomognut tim visinskim strujanjem, ali neće biti posve stabilno, rekao je Sladić.

Kada govorimo o ljetu koje je pred nama, Sladić ističe da će biti toplije u odnosu na prethodnu godinu.

-Okvirno gledano 40 do 60 posto analiziranih slučajeva je bilo toplije nego što je to uobičajeno. To opet nije iznenađenje jer svako ljeto od 2006. godine je toplije nego prethodno i govorimo o odstupanju jednog do dva stepena na najnoviji referentni niz 1991-2020. godina, naveo je Sladić.

Toplotni valovi

Baš kao i u prethodnim godinama i ove nas očekuju toplotni valovi, najavljuje Sladić.

-Postojat će jedan toplotni val koji će imati temperaturu zraka veću od 35 pa i pribiližiti se i lokalno premašiti 40 stepeni kao i proteklih godina, rekao je Sladić.

U suštini, Sladić je ljeto koje nas očekuje sumirao ovako:

– Toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, padavinama uglavnom normalno, malo sušnije ali svakako treba istaknuti da ima povećana vjerovatnoća za toplotnih valova s obzirom da se sva ti mjeseca očekuju sa pozitivnim temperaturnim odstupanjem.

Nastavi čitati

Najčitanije