Connect with us

BiH

Slika genocida: Umrla Mujesira, pred očima su joj ubili djecu, muža, svekrvu, djevera, zaovu i bebu

Zauvijek je svoje oči sklopila Mujesira (Mušana) Memišević, rođ. Ramić.  Preselila je na ahiret u srijedu, 13. septembra, u 71. godini.

Našla je mir dobra Mujesira nakon života koji teško da je mogao biti teži. Teži i od smrti.

 

Pitaju te kako je izgledao genocid? Mujesirin život će ti sve kasti. Ona je bila živi svjedok genocida u Višegradu, u Bosni, počinjenog pred očima svijeta, svijeta koji nije htio da vidi.

U Višegradu, u kojem je ubijeno 3.000 osoba, u “lijepom starom gradu” u kojem su spaljivana i djeca.

 

Piše: Faruk Vele, za Radiosarajevo.ba

Da nije bilo genocida i agresije na BiH Mujesira bi vjerovatno mirno dočekala starost u prigradskom naselju Dušće kod Višegrada, gdje je do 1992. živjela sa svojom porodicom: muž, djeca, svekar, svekrva, djever, zaova…

Strijeljanje na Drini

Mujesirin džehenem počeo je onog 10. juna 1992. godine kada je Milan Lukić – koji je organizirao neke od najmonstruoznijih zločina tokom agresije na BiH – došao u višegradsku tvornicu namještaja „Varda“ i uhapsio sedam muškaraca, Bošnjaka.

 

Potom ih je odveo do rijeke Drine, naredio da skinu jakne i isprazne džepove, stavio u jedan red i strijeljao pred očima brojnih svjedoka.

Među tim svjedocima u bili i Mujesira, supruga 38-godišnjeg Ibrišima Memiševića, jednog od prvih žrtava zločinca Lukića, kao i njihova djeca, 14-godišnja Meliha i 11-godišnji Edin.

Zajedno sa Ibrišimom ubijeni su tada Nusret Aljošević, Nedžad Bektaš, Mušan Čančar, Ibrišim Memišević, Hamed Osmanagić, Lutvo Tvrtković i Sabahudin Velagić.

„U mene su djeca zapomagala. Joj, kaže lijepi babo“, prisjećala se Mujasira tačno 20 godina kasnije, na suđenju Lukićevom vojniku Oliveru Krsmanoviću, osuđenom na 18 godina zatvora.

Prema svjedočenju heroine Bakire Hasečić, inače bliske rodice porodice Memišević, Mujesira će svoga Ibrišima, uz pomoć još dvije žene, izvući iz krvave Drine i u građevinskim kolicima, mrtvog i mokrog, s prostrijelnom ranom na prsima, provesti kroz Višegrad…

Do njihove kuće, gdje će ga sahraniti.

Ibrišim će biti identificiran DNK analizom 2011. godine.

„E, ja sam onaj poslije, i još dalje produžim ispod kapije „Varda“ dole, vidim još u vodi tijela. Ja priđem kad moj čo'jek rahmetli. Ja sam zapomagala, zavrištala, „Joj“, rekoh, „pomozite mi. I ja nađoh svog čovjeka.“ Zagazim ja u vodu…“, govorila je Mujesira, te nastavljala:

„I sad oni nama iznesoše par onih ‘vako malo dužih daski da možemo fino postaviti tijelo. I mi smo to tijelo fino postavili na kolica i kroz čitav pogon. Kao dobri su, tako. Evo, Ibrišim nije treb'o poginuti, on je greškom. Ovo, ono, ali je uglavnom, nema ga. I kroz čitavu kapiju kao oni imaju obezbjeđenje mi daju. Ma, kakvo obezbjeđenje. Drugi haraju, ubijaju. I do u kući dođemo i kod kuće ga zakopamo. Odmah su obaviješteni gore komšije. Oni su napravili, onaj, mezar i mi smo ga taj isti dan sahranili“.

„Lijepi komšija, ubiše mi Ibrišima“

U Drini je Mujesira vidjela i ostale ubijene sapatnike njezinog muža.

„Lijepi komšija, ubiše mi Ibrišima“, reći će majka ubijenog izvjesnom Radu Stefanoviću.

Već sljedećeg mjeseca, 25. jula 1992., ubijena je i ova 61-godišnja žena. Srpski vojnici i policajci su iz vatrenog oružja ubili Smailu Memišević, Mujesirinu svekrvu, ali i zaovu 30-godišnju Medihu Ahmetspahić i Medihinu bebu, devetomjesečnu kćer Amelu! Zločin se desio u Veljem Lugu kod Višegrada.

Radiosarajevo.ba: Mediha memišević

„Mediha je išla polako, a majka, Smaila Memišević, išla je za njom. Prošle su put oko dvadeset metara, a za njima su trčali vojnici. Nakon nekoliko minuta začula se pucnjava. Najprije se čulo „stoj“, a potom i pucanj. Riječ stoj je izgovorio muškarac, a potom je odmah uslijedio pucanj iz automatske puške, pojedinačno jedan pucanj, a kasnije više pucnjeva. Ubrzo nakon što je čuo pucnjavu, iz njegove kuće izašle su supruga Razija, kćerka Almasa i komšinice Latifa i Tima. Čuli su se punovo pucnji i rafali koji su pogodili Latifu i njenog supruga. Nije vidio nikoga. Potom je čuo kako se vojnik vraća i kaže: „Bobane, dvije sam ubio, jedna mi je pobjegla“, navedeno je u iskazu svjedoka Hamde Ahmetspahić.

Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH augusta 2007. izreklo je presudu kojom je Boban Šimšić oglašen krivim za ovaj zločin, tačnije za krivično djelo zločina protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina.

Šimšić je zločine počinio u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ubijeno je tada sedam osoba, dok su kuće i privredni objekti Bošnjaka zapaljeni.  Ovom prilikom je više desetina civila, Bošnjaka, odvedeno i protivzakonito zatvoreno u prostorije Osnovne škole „Hasan Veletovac“ u Višegradu.

Smrt pred očima majke

Odveden je i ubijen i Mujesirin djever, Ibrišimov brat, Ismet. Imao je samo 35 godina.

Kao da toliko zlo nije bilo dovoljno, na koncu su u višegradskom genocidu ubijena i Mujesirina djeca.

Četrnaestogodišnja Meliha i jedanaestogodišnji Edin. Ubijeni su pred očima majke!

Mi smo pošli preko šume“, govorila je Mujesira pred Sudom BiH 2012., „ubijeni su od grupe u šumi“.

„A to valjda će doći na red da se i to priča“, zavapit će Mujesira.

Je li to vrijeme ikada došlo? Očito nije, jer Mujesira do svoje smrti nije pronašla posmrtne ostatke djece.

Mujesira, žena koja je preživjela džehenem na zemlji, izbjegla je iz Višegrada sa svekrom Malićem, koji je poslije rata, također, umro.

Mrtav pas na mezaru bebe

Beba Amela, Mediha, Ibrišim i njihova majka Smaila ukopani su 14. juna 2014. godine na mezarju Stražište u Višegradu.

Uoči dženaze pored mezara ubijene bebe ostavljen mrtav pas! Bila je to strašna, gnusna provokacija. I poruka. Poruka zla.

Napadnuta je i Careva džamija na kojoj su porazbijana stakla. Jer, ovdje zločini ne prestaju ni smrću…

Smrću Mujesire, kojoj će dženaza-namaz biti klanjana danas na mezarju Stari Ilijaš, cijela jedna velika porodica je ugašena.

Pitate se kako izgleda genocid? Genocid su sudbine porodice Memišević, Ahmetspahić i stotina i hiljada sličnih.

Više od 30 godina kasnije političke elite u entitetu RS negiraju te zločine, ali istovremeno slave zločince, te najavljuju politički dovršetak projekta u ime kojeg su pokrenuti agresija, genocid i drugi zločini. Dokle?

Radiosarajevo.ba

BiH

VIDEO Otišao na džumu, lopov mu razbio staklo na BMW-u i ukrao torbu, u njoj bilo 1.000 maraka u kešu i 2.000 KM vrijednosti!

U vrijeme džuma-namaza ispred Kuvajtske džamije na Čengić Vili u Sarajevu, jučer se dogodila pljačka, kada je lopov razbio staklo na BMW-u i ukrao torbu, saznaje portal “Avaza”.

Kako je vlasnik automobila kazao za “Avaz”, on je na parking kod džamije došao u 12 i 55 sati, prema snimcima, pljačka se dogodila u 13 i 10.

– A ja sam to tek primijetio poslije džuma-namaza, oko 13 i 40. U torbi je bilo 1.000 KM u kešu i 2.000 KM druge vrijednosti. Bili su i dokumenti ali to smo pronašli, dakle ukrao je novac i ostalo – kaže vlasnik automobila.

Svi koji prepoznaju počinitelja, mogu prijaviti prvoj nadležnoj policijskoj stanici.
Nastavi čitati

BiH

Patrijarh Porfirije u Mostaru: Veliki blagoslov je da dođemo u zemlju Svetoga Save

Srpski patrijarh Porfirije je stigao u dvodnevni posjet Mostaru i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj povodom 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Poglavaru Srpske pravoslavne crkve, čiji je dolazak u Hercegovinu od velikog značaja za vjernike u dolini Neretve, svečani doček je upriličen u manastiru Žitomislići.

“Veliki je blagoslov za nas da dođemo u Hercegovinu, u zemlju Svetoga Save, da se molimo Bogu sa braćom Srbima pravoslavnima za mir unutarnji, pojedinačni u svakome od nas, za mir u porodicama, za mir narodu i za mir među svim ljudima” kazao je patrijarh Porfirije u Žitomislićima.

Srpski patrijarh Porfirije o posjeti Mostara i Hercegovine

Srpski patrijarh je došao u dvodnevni posjet povodom 150 godina od posvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru gdje će sutra služiti liturgiju u ovom pravoslavnom hramu i prisustvovati donatorskom ručku za njegovu obnovu i završetak.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić je ranije izjavio kako će dolazak patrijarha Porfirija imati veliki značaj za duhovnu obnovu naroda koji živi na ovom području, pogotovo ako se uzme u obzir da je posljednji put neki od poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijaraha služio liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru 1933. godine, tačno prije 90 godina.

Srpski patrijarh je dvodnevnu posjetu započeo obilaskom manastira u Žitlmisliću, a potom će prema najavi, obići manastir u Prebilovcima, Stari grad i Kujundžiluk.

Prijem u Gradskoj vijećnici Mostara je predviđen u 18 sati, a u 19 sati posjeta Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru, gdje ćesutra u 9 sati bit će služena liturgija u Sabornom hramu u Mostaru.

Potom će biti organiziran donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve koji je predviđen između 12 i 13 sati u hotelu Mepas.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola Grada na Neretvi, a do temelja je porušena tijekom ratnih zbivanja 1992. godine. Njezina obnova počela je 2010. godine. javlja Klix.

Nastavi čitati

BiH

Nešić o Helezu: Pri susretima me oslovljava ‘Neške i brate’, a pred kamerama… Sumnjam da radi za najradikalnije islamiste

Jasno je, kaže Nešić, da je Helez revoltiran jer su demontirane njegove laži da ima ”obavještajni podatak da Milorad Dodik priprema bijeg u inostranstvo”

 

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić reagovao je na tvrdnje koje je iznio ministar odbrane BiH Zukan Helez tokom gostovanja na Face TV.

 

Njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

 

– Zukan Helez je bruka ne samo Savjeta ministara, ne samo stranaka “trojke”, nego čitave BiH. Alkohol mu je izgleda pomutio stanje uma. Jedino tako mogu objasniti oscilacije u njegovom ponašanju. Dok nama iz Republike Srpske, na sjednicama Savjeta ministara, redovno ponavlja da je ‘velika šteta što Bošnjaci nemaju lidera poput Milorada Dodika kojem skida kapu i koji je lider regiona’, pred kamerama bi se obračunavao sa Dodikom. Dok me pri susretima oslovljava ‘Neške i brate’, pred kamerama me optužuje da koristim narkotike.  Na Sudu će imati priliku dokazati svoje tvrdnje – rekao je ministar sigurnosti Nenad Nešić, osvrćući se na jučerašnje klevete ministra odbrane Zukana Heleza.
Jasno je, kaže Nešić, da je Helez revoltiran jer su demontirane njegove laži da ima ”obavještajni podatak da Milorad Dodik priprema bijeg u inostranstvo”.
– Kada su laži demontirane, on kaže da to nije podatak OSA niti drugih agencija iz BiH. Dakle, Helez sada kaže da sarađuje sa stranim obavještajnim agencijama, što je ozbiljno krivično djelo. Sam je implicitno priznao da ovakve dezinformacije plasira za interes stranih obavještajnih službi, zašta naš Krivični zakon propisuje kaznu od jedne do deset godina zatvora – ističe Nešić.
Nešić podsjeća da je Helez “stara sudska mušterija”.
– Indikativno je da uoči svakog sastanka partnera koji čine Savjet ministara Helez istupima truje atmosferu. On je najveći protivnik Evropske unije i ima mnogo razloga da sumnjam da radi za najradikalnije islamiste. U životu sam se tri puta napio i to mi je najveći poročni grijeh, ali ni tada nisam tukao ljude na parkingu bolnice, niti u kafanama, a ni na stadionu kao što je to činio Helez. No, svakako, iskustvo pred sudovima dobro će mu doći u predstojećim procesima –  poručuje ministar bezbjednosti Nenad Nešić.
On podsjeća da se ni druge Helezove izjave ne mogu smatrati racionalnim, poput onih o ratnim planovima ‘A’ i ‘B’, zahtjeva za izdvajanje milijardu KM za kupovinu oružja, kao i prijetnji predsjedniku Srbije.
Na kraju, on kaže:
– Između mene i Heleza postoji nepremostiva razlika. To nije ni vjerska ni politička razlika, nego ljudska. Nenad Nešić javno kaže sve što misli i isto govori i sa upaljenim i sa ugašenim kamerama. Zukan Helez je najveći mogući poltron kada nema kamera, dok se pred kamerama junači, a onda nam se izvinjava kako je to ‘zbog birača jer ih gazi SDA’. Redovno, kada je iznerviran, uzme termin na Face TV, da posije laži o onima koji su ga iznervirali. I u životu i u politici mora postojati obraz. To što Helez ne zna šta je to, njegov je problem i to će morati dokazati na sudu. On može odgajati svoju djecu u ambijentu da su loše stvari normalne, ali moja djeca neće slušati o narkoticima jer ih od malih nogu učim da to nije normalno i da alkohol i droge uništavaju ljude. Ako pak misli da ću ja ućutati i uplašiti ga se, poput onih ljudi koje je premlaćivao – prevario se.  Vidimo se, Zukane, na sudu, a do tada ne pokušavaj da me omekšaš kao što si to činio ranije – poručio je Nešić.

Nastavi čitati

Najčitanije