Connect with us

BiH

Ramiz ima petero djece, hrane se u javnoj kuhinji: “Kako živjeti od mirovine od nešto više od 400 KM?”

Published

on

Skoro 40 hiljada građana BiH ne zna hoće li danas imati pristojan obrok, procjena je upravitelja javnih kuhinja. Je li u BiH bolje biti zatvorenik s osiguranim ručkom ili slobodan, a gladan? Čija je to sramota? Tekst donosi Deutsche Welle.

Kroz prozorčić javne kuhinje Crvenoga križa u Mostaru korisnicima se dnevno preda od 350 do 370 pripremljenih obroka. Hrana se dijeli iza 10 sati, neki svoj obrok odmah jedu u blagovaonici, a neki pružaju svoje kantice kako bi kuharice u njih ulile varivo.

Nije im previše do razgovora, a ni do fotografiranja. Kao da jedva čekaju otići sa svojim lončićima i kruhom. Pojedini dolaze s većim posudama. “Tu je hrana za 12 članova obitelji”, kaže kuharica javne kuhinje za DW.

“Borba za život”

Ramiz Pozder otac je petero djece i narušenog je zdravlja. “Borba je to za život, za obitelj”, kaže u kratkom razgovoru za DW. Obitelj prehranjuje u javnoj kuhinji već 12 godina.

Od posla ne bježi, ali ga nema. Ne može se drukčije, a pomoći, pojadao se, ni od kuda nema.

“Kako živjeti od mirovine supruge od nešto više od 400 KM? I ona je teško bolesna, ali se bori za nas i našu djecu. Da nismo prljavi, poderani”, pokazuje Ramiz dostojanstveno na svoju čistu i ispeglanu majicu. S obitelji on živi u staroj kućici bez kupaonice.

“Tako ti je, sestro, kako je”, završava ovaj kratak razgovor.

On je jedan od skoro 19 tisuća korisnika, ukupno 57 javnih kuhinja u BiH. A procjene potrebitih za obrokom i potrebe za javnim kuhinjama su daleko više.

“Potrebe puno veće”
UNDP svojim projektom Hrana za sve, regionalni dijalozi o ostvarivanju prava na topli obrok u BiH, skreće pozornost na ovaj, kako su naglasili, “brzorastući problem”.

“Nažalost, čak u 70 općina i gradova nemamo nikakvu uslugu besplatne podjele obroka. Potrebe su puno veće”, kaže za DW Amina Omičević iz jedinice za Integracije i inovacije UNDP-a BiH.

Mapiranje stanja u javnim kuhinjama u BiH pokazalo je da se nakon pandemije broj korisnika u BiH povećao. Bilježi se stalan trend rasta, pri čemu je broj povećan za više od 500 korisnika u 2022. godini u odnosu na 2021. Anketa je pokazala da se 12% ispitanika izjasnilo da su u stanju povremenog prehrambenog siromaštva, jedna trećina kaže kako neće više imati siguran obrok, dok je njih čak 80 posto izloženo riziku od nedostatka hrane. Iako je anketni uzorak malen, ostaje realnost da su mnogi u BiH ili suočeni s gladovanjem ili povremeno nemaju što jesti ili strepe od nedostatka hrane.

Većina korisnika su ranjive grupe stanovništva – umirovljenici, nezaposleni, samohrani roditelji, osobe sa smetnjama u razvoju, pripadnici romske populacije, migranti…

Poznavateljima (ne)prilika u BiH ovo nije iznenađenje jer pogledavši samo, primjerice, podatke Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje, skoro 400 tisuća umirovljenika prima mirovinu od samo 538 KM, nešto više od 250 eura, dok njih skoro 5000 prima nevjerojatno niskih 347 KM.

Omičević kaže da bh. društvo ne prepoznaje i ignorira problem nesigurne opskrbe hranom ranjivih kategorija, ali se osvrće i na drugu, socijalnu dimenziju javnih kuhinja koje su mnogim korisnicima jedina prilika za razgovor i barem kratko druženje.

“Nužna su nova i sveobuhvatnija zakonska rješenja da bi naši sugrađani i oni koji sami ne mogu osigurati obrok ostvarili svoje pravo na hranu. U mnogim zemljama svijeta to ljudsko pravo svi ne mogu ostvariti, ali smatram da mi možemo puno bolje”, uvjerena je Omičević.

A to “puno bolje” realizirali su učenici i nastavnici srednje strukovne škole Silvije Strahimir Kranjčević u Livnu. Oni su u sklopu škole otvorili javnu kuhinju, pripremaju i dijele obroke svojim sugrađanima u potrebi. Ova škola prozvana je “školom s dušom”.

Ali javnu kuhinju nemaju još mnoga mjesta u BiH poput Čapljine, Tomislavgrada, Prozor-Rame, Nevesinja, Trebinja, Neuma, Gruda, Kupresa, Širokog Brijega…

Ponos, sram i društvena stigma

Međutim, UNDP-ovo mapiranje je pokazalo i vrlo zabrinjavajuće podatke: 79.63 posto osoblja javnih kuhinja drži kako postoji društvena stigma o njima, dok ipak 94.34 posto smatra da njihova javna kuhinja ima podršku građana u njihovoj zajednici.

Alen Kajtaz iz mostarskog Crvenoga križa, u sklopu kojeg djeluje i javna kuhinja, iznosi zanimljivu usporedbu.

“Povelja o ljudskim pravima UN-a precizira da svi ljudi i živa bića imaju pravo na hranu. Pravilnik o prehrani zatvorenika podrazumijeva 3000 kalorija dnevno svakom zatvoreniku i dodatne kalorije ukoliko ide na rad. Nameće se pitanje, je li bolje biti zatvorenik ili čovjek koji nema što jesti?” kaže Kajtaz za DW.

Procjenjuje kako je godišnje, za nabavu hrane, prijevoz, troškove režija i plaće zaposlenicima, potrebno 25 milijuna KM. “Kada bi se ovaj trošak raspodijelio na državnoj, entitetskim i županijskim razinama”, kako kaže, ” to nitko ne bi osjetio.”

Nada se da će država prepoznati ulogu i značenje javnih kuhinja, ali i naglašava kako u društvu nema dovoljno suosjećanja i solidarnosti, kao ni sustavnog rješenja problema.

“Trenutno se u kuhinjama hrani 19 tisuća ljudi, a odgovorno tvrdim da ih je još toliko koji su u stanju te potrebe, a zbog ponosa ili srama ne žele se hraniti u javnoj kuhinji. To može biti samo sramota društva, koje takve sugrađane stigmatizira kao nedobrodošle”, zaključuje Kajtaz.

BiH

Kako političari troše vaš novac na automobile: Mora imati masažu sjedišta, TV i unutrašnjost crne boje

Published

on

By

Vozilo mora imati masažu sjedišta, TV i unutrašnjost crne boje

Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine donesene na 31. sjednici prošlog mjeseca o kupovini službenih automobila u vrijednosti od 1.6 miliona KM, vozni park domaćih političara ponovo je učinila vrućom temom. Od njene nezavisnosti do danas, zemlja pred kojom je bio put izgradnje njene ekonomije i kompletne infrastrukture, znala je biti u deficitu po mnogo osnova (u budžetu uvijek ili često nije bilo dovoljno novca da bi se povećale naknade za porodilje, samohrane majke, socijalne kategorije, penzije, plate…), ali nikada u BiH, u oba njena entiteta, nije nedostajalo novca u budžetu za kupovinu novih službenih automobila za potrebe njenih institucija i državnih preduzeća. Koliko je vozni park bh. političara impresivan, pokazuje i podatak da je nerijetko godinama bio i tema novinskih članaka u susjedstvu, koji su znali napisati, citirajući neformalne razgovore nekih od političara, kako neće da se voze u autu u kojem se vozio njihov prethodnik, piše Forbes.

 

Vozilo mora imati masažu sjedišta, TV i unutrašnjost crne boje

 

Tokom 2023. godine, javni sektor u BiH je na službene automobile potrošio 18,5 miliona KM, ali to nije konačna cifra, jer je krajem te godine najavio kupovinu još 12 automobila. Pozivajući se na podatke iz obavještenja o javnim nabavkama, ili tenderima objavljenim na Portalu javnih nabavki BiH, prošle godine mediji su objavili detaljnu listu – pregled institucija, ustanova, agencija, javnih preduzeća, općina i gradova u cijeloj BiH koji su 2023. nabavljali službene automobile, plaćajući ih iz budžeta, sa cijenama bez PDV.

 

U tenderskoj dokumentaciji se može pronaći opis, specifikacije, kakve automobile žele, pa tako naprimjer, za jedno od vozila koje je traženo, navodi se da mora imati i ventilaciju i masažu prednjih sjedišta, frižider i TV. Tražena boja je metalik crna te i unutrašnjost vozila mora biti u crnoj boji.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Nastavi čitati

BiH

Dodik i Vučić se sastali pa najavili: “23. maja zajednički ćemo se boriti za istinu, ponos i dostojanstvo”

Published

on

By

Generalna skupština Ujedinjenih nacija razmatraće prijedlog rezolucije o Srebrenici i izjasniti se o nacrtu tog dokumenta 23. maja – Otvaranje Pandorine kutije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ključna tema razgovora bili su odnosi Republike Srbije i Republike Srpske i reakcija cejelokupnog srpskog naroda na izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi RTRS.

– Obavijestio sam predsjednika Dodika o naporima koje Republika Srbija preduzima kako bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo, još jednom ponovivši da bi usvajanje takve rezolucije značilo otvaranje Pandorine kutije za budućnost uz otvaranje nebrojeno mnogo rana iz prošlosti, napisao je Vučić na Instagram nalogu.

Istovremeno, dodao je Vučić, predsjednik Dodik me je informisao o razgovorima koje je imao u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i daljim perspektivama razvoja odnosa Srbije i Srpske.

– Dodik me je upozorio da će donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici imati katastrofalne posljedice na odnose unutar BiH, naveo je Vučić.

Posebna tema razgovora bio je predstojeći Sabor srpskog naroda zakazan za 8. juni u Beogradu, za koji su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti, potpisivanje memoranduma i sporazuma, kao i događaji koji će potvrditi jedinstvo naroda i njegovo pravo da očuva svoja ognjišta, bude svoj na svome i zaštiti pravo na budućnost generacija koje dolaze.

– Republika Srbija i Republika Srpska će se 23. maja ove godine, zajednički i jedinstveno, boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda, rekao je Vučić.

Kao što je poznato, Generalna skupština Ujedinjenih nacija razmatraće prijedlog rezolucije o Srebrenici i izjasniti se o nacrtu tog dokumenta u četvrtak 23. maja.

Nastavi čitati

BiH

Dijelovi miša pronađeni u konzervama graha koje su isporučene na bh. tržište

Published

on

By

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena da je na bh. tržište isporučen proizvod konzervirani grah u kojim je utvrđeno prisustvo dijelova miša.

Riječ je o smeđem sterilizovanom pasulju čiji je proizvođač/izvoznik “Fijama Vezuvijana” iz italijanskog grada Otavijano.

Radi se o lotovima L M261 / LOT L F361 svih rokova upotrebe.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane BiH.

Iz Agencije napominju da se ova obavijest odnosi isključivo na proizvod sa navedenim podacima.

Nastavi čitati

Najčitanije