Connect with us

BiH

Hoće li poskupiti vozački ispiti u BiH: Cijena ide sa 500 KM do 1.500 KM?

Published

on

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ponovo je zakotrljalo priču oko utvrđivanja najniže cijene časa za polaganje vozačkog ispita na nivou BiH, oko koje se lome koplja posljednjih nekoliko godina.
Cjenovnik polaganja za „B“ kategoriju u auto-školama varira širom BiH i kreće se od 600 do 1.100 maraka. Otkud tolike razlike?

U dijelu auto-škola tvrde da konkurencija u stvari otaljava posao, i da zato nude niže cijene. Oni se odavno zalažu za uspostavljanje minimalne cijene za polaganje vozačkih ispita, jer bi se, poručuju, auto-škole onda utrkivale ko će kandidatima ponuditi kvalitetniju, a ne jeftiniju uslugu kao sada. Protivnici takve odluke, međutim, tvrde da će im poskupljenje rastjerati kandidate.

Podsjetimo da je cijena jednog časa obuke na nivou BiH bila već propisana od 2007. do 2012. godine i iznosila je 20 KM, ali je nakon toga tržište liberalizovano. Tako različite auto-škole jedan čas znaju naplaćivati od sedam do 25 maraka, u zavisnosti od opština i kantona.

Prednacrtom odluke o minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila, koji je Ministarstvo pripremilo i u koji smo imali uvid, predviđeno je da čas obuke ubuduće košta 23,38 KM bez PDV-a. To znači da bi minimalna cijena samo obuke, sa 35 obaveznih časova, bila oko 1.000 maraka sa PDV-om. Na to treba dodati još i plaćanje teorijskih časova, prvu pomoć i polaganje.

Protiv nove cijene među prvima su se pobunili iz stranke DEMOS, ističući da je riječ o enormnom poskupljenju, čak trostrukom, koje će dovesti do ogromnih problema.

Upozoravamo da je od početka 2020. godine do danas BiH napustilo 6.500 profesionalnih vozača, a 1.600 prevozničkih firmi se ugasilo zato što nisu imali dovoljno profesionalnih vozača. U zadnjih pet godina broj kandidata koji su polagali vozački ispit pao je za 10.000. Se ovo ukazuje da BiH mora naći rješenje za nedostatak profesionalnih vozača autobusa i kamiona, a eventualno najavljeno poskupljenje bi dodatno pogoršalo stanje u ovoj oblasti – rekao je član GO Milenko Jaćimović, koji je ujedno predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i vlasnik auto-škole u Banjaluci.

On je istakao da odluka koja se priprema predviđa da „B“ kategorija sa 550 KM ide čak na 1.500 КM, za „C“ kategoriju cijena obuke bi poskupjela na vrtoglavih 1.600 maraka, a za vozače „D“ kategorije, odnosno vozače autobusa, na 2.250 maraka.

Ovom odlukom Savjet ministara BiH planira da značajno poveća cijene obuke za sve kategorije i time građane dodatno udalji od polaganja vozačkog ispita i sticanja dozvola, koje su često jedan od uslova da se zaposlite – smatra Jaćimović.

Pozvali su nadležne iz Ministarstva za transport i komunikaciju BiH da izvrše dodatne konsultacije i da uzmu u obzir mišljenje Konkurencijskog vijeća, koje je 27. januara 2016. godine upozorilo da nije dozvoljeno propisivanje minimalne cijene za polaganje vozačkog ispita.

DEMOS ima svoje predstavnike u zajedničkim organima i poslanika, pa ćemo tražiti da, kada dođe ova odluka na Savjet ministara, ona bude odbijena, s obzirom da je nadležno ministarstvo u Republici Srpskoj dalo crveno svjetlo i ne podržava ovu odluku. Sve što ne podržava Republika Srpska ni naši ministri u Savjetu ministara ne treba da podrže – poručio je Jaćimović.
Traže poskupljenje, a neće o cijenama

Navodi o stoodstotnom poskupljenju cijena polaganja vozačkog ispita su izmišljotina, odgovaraju iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

S obzirom na to da ova oblast nije uređena od stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH iz 2017. godine, preciziraju, ponovo su pokrenuli aktivnosti radi donošenja ovog propisa, a na inicijativu brojnih auto-škola u Bosni i Hercegovini.

Potvrdili su da je Prednacrt odluke pripremljen i dostavljen na mišljenje nadležnim ministarstvima obrazovanja, nakon čega će biti proveden dalji postupak, uključujući i javne konsultacije.

O cijenama nisu željeli da govore.

Kako je ovoj fazi još radni materijal, iznos cijene koji će u konačnici biti predložen u Odluci tek treba biti utvrđen uz konsultacije sa svim relevantnim učesnicima ovog procesa – odgovorili su iz ovog ministarstva za Srpskainfo.
Rade “prljavo” jer su jeftini?!

Jasan stav imaju i u Udruženju auto-škola RS: protiv ovoga se bune samo auto-škole koje rade “prljavo”.

Bune se oni koji imaju tri nekakve škole, a nemaju uslova ni za jednu. Zašto mi tražimo da se odredi najniža cijena? Jer imate škola u kojima jedan čas sada košta sedam maraka. Pa, za toliko novca ni instruktor neće da radi. Ni profesionalnih vozača nema zašto što nećete da ih platite – ocjenjuje predsjednik Udruženja Zdravko Ivić.

odsjeća da je još 2007. godine bilo definisano da cijena jednog časa obuke u BiH košta 20 KM.

Mi još nismo stigli tu cijenu iz 2007. godine. Vidite koliko je godina od tada prošlo a neki viču da je skupo. Svake godine imamo sve više poginulih u udesima, svake godine nas je sve manje. Neka samo izračunaju to, pa nek onda podvuku crtu. Država mora ulagati u bezbjednost, a ne pljačkati bezbjednost, a kod nas je sve opljačkano; sve što su mogli uzeti uzeli su i prodali – razočarano kaže Ivić.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH napominju da je cilj donošenja ove odluke eliminisanje nelojalne konkurencije i neprirodno niska cijena osposobljavanja kod pojedinih auto-škola, a koja ide na uštrb kvaliteta procesa osposobljavanja. Krajnji cilj je veća sigurnost saobraćaja na putevima, posebno imajući u visok postotak učešća mladih vozača u saobraćajnim nezgodama sa teškim posljedicama.

Stupanjem na snagu ove odluke uspostavio bi se osnov za utvrđivanje minimalnih proračunskih elemenata nastavnog časa osposobljavanja kandidata za vozača iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja. Auto-škole će i dalje slobodno formirati cijene osposobljavanja, ali će prilikom utvrđivanja cijena biti u obavezi pridržavati se minimalnih proračunskih elemenata propisanih ovom odlukom – preciziraju oni.

Podsjećaju da je obaveza donošenja odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila propisana zakonom. Odluku, kažu, donosi Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH usaglašen s organom nadležnim za obrazovanje.

BiH

Kako političari troše vaš novac na automobile: Mora imati masažu sjedišta, TV i unutrašnjost crne boje

Published

on

By

Vozilo mora imati masažu sjedišta, TV i unutrašnjost crne boje

Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine donesene na 31. sjednici prošlog mjeseca o kupovini službenih automobila u vrijednosti od 1.6 miliona KM, vozni park domaćih političara ponovo je učinila vrućom temom. Od njene nezavisnosti do danas, zemlja pred kojom je bio put izgradnje njene ekonomije i kompletne infrastrukture, znala je biti u deficitu po mnogo osnova (u budžetu uvijek ili često nije bilo dovoljno novca da bi se povećale naknade za porodilje, samohrane majke, socijalne kategorije, penzije, plate…), ali nikada u BiH, u oba njena entiteta, nije nedostajalo novca u budžetu za kupovinu novih službenih automobila za potrebe njenih institucija i državnih preduzeća. Koliko je vozni park bh. političara impresivan, pokazuje i podatak da je nerijetko godinama bio i tema novinskih članaka u susjedstvu, koji su znali napisati, citirajući neformalne razgovore nekih od političara, kako neće da se voze u autu u kojem se vozio njihov prethodnik, piše Forbes.

 

Vozilo mora imati masažu sjedišta, TV i unutrašnjost crne boje

 

Tokom 2023. godine, javni sektor u BiH je na službene automobile potrošio 18,5 miliona KM, ali to nije konačna cifra, jer je krajem te godine najavio kupovinu još 12 automobila. Pozivajući se na podatke iz obavještenja o javnim nabavkama, ili tenderima objavljenim na Portalu javnih nabavki BiH, prošle godine mediji su objavili detaljnu listu – pregled institucija, ustanova, agencija, javnih preduzeća, općina i gradova u cijeloj BiH koji su 2023. nabavljali službene automobile, plaćajući ih iz budžeta, sa cijenama bez PDV.

 

U tenderskoj dokumentaciji se može pronaći opis, specifikacije, kakve automobile žele, pa tako naprimjer, za jedno od vozila koje je traženo, navodi se da mora imati i ventilaciju i masažu prednjih sjedišta, frižider i TV. Tražena boja je metalik crna te i unutrašnjost vozila mora biti u crnoj boji.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Nastavi čitati

BiH

Dodik i Vučić se sastali pa najavili: “23. maja zajednički ćemo se boriti za istinu, ponos i dostojanstvo”

Published

on

By

Generalna skupština Ujedinjenih nacija razmatraće prijedlog rezolucije o Srebrenici i izjasniti se o nacrtu tog dokumenta 23. maja – Otvaranje Pandorine kutije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ključna tema razgovora bili su odnosi Republike Srbije i Republike Srpske i reakcija cejelokupnog srpskog naroda na izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi RTRS.

– Obavijestio sam predsjednika Dodika o naporima koje Republika Srbija preduzima kako bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo, još jednom ponovivši da bi usvajanje takve rezolucije značilo otvaranje Pandorine kutije za budućnost uz otvaranje nebrojeno mnogo rana iz prošlosti, napisao je Vučić na Instagram nalogu.

Istovremeno, dodao je Vučić, predsjednik Dodik me je informisao o razgovorima koje je imao u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i daljim perspektivama razvoja odnosa Srbije i Srpske.

– Dodik me je upozorio da će donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici imati katastrofalne posljedice na odnose unutar BiH, naveo je Vučić.

Posebna tema razgovora bio je predstojeći Sabor srpskog naroda zakazan za 8. juni u Beogradu, za koji su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti, potpisivanje memoranduma i sporazuma, kao i događaji koji će potvrditi jedinstvo naroda i njegovo pravo da očuva svoja ognjišta, bude svoj na svome i zaštiti pravo na budućnost generacija koje dolaze.

– Republika Srbija i Republika Srpska će se 23. maja ove godine, zajednički i jedinstveno, boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda, rekao je Vučić.

Kao što je poznato, Generalna skupština Ujedinjenih nacija razmatraće prijedlog rezolucije o Srebrenici i izjasniti se o nacrtu tog dokumenta u četvrtak 23. maja.

Nastavi čitati

BiH

Dijelovi miša pronađeni u konzervama graha koje su isporučene na bh. tržište

Published

on

By

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena da je na bh. tržište isporučen proizvod konzervirani grah u kojim je utvrđeno prisustvo dijelova miša.

Riječ je o smeđem sterilizovanom pasulju čiji je proizvođač/izvoznik “Fijama Vezuvijana” iz italijanskog grada Otavijano.

Radi se o lotovima L M261 / LOT L F361 svih rokova upotrebe.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, shodno važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane BiH.

Iz Agencije napominju da se ova obavijest odnosi isključivo na proizvod sa navedenim podacima.

Nastavi čitati

Najčitanije