Connect with us

USK

Imenovanje nove Vlade USK vjerovatno popodne, Musić: “SDA će danas preuzeti odgovornost za USK”

Published

on

Skupština Unsko-sanskog kantona vjerovatno će biti održana u popodnevnim satima i na njoj ćemo imenovati novu Vladu Unsko-sanskog kantona, kazao je Jasmin Musić, predsjedavajući Skupštine USK i predsjednik Kantonalnog odbora SDA u USK.

Novu većinu činit će SDA, SDP, NiP i Pomak, nakon što se raspala većina koju su činili SDA, NES, DF i Stranka za BiH.

Musić je rekao da je dogovoreno da će “SDA danas preuzeti odgovornost za USK”.

 

 

 

Pojašnjavajući ovaj svoj potez, kazao da su osam mjeseci bili dio partnerskih odnosa s NES-om, DF-om i Strankom za BiH, da su u taj proces ušli uvjereni da će doprinijeti oblikovanju politike na višim nivoima vlasti, te da poštuju ponašanje političkih partnera kada je u pitanju nametanje izmjena Ustava FBiH, ali…

– Dali smo maksimalnu energiju, bili popustljivi u koncipiranju vlasti. Unutar samog NES-a došlo je do problema. NES je smanjio kapacitet u Skupštini USK sa osam na šest zastupnika, što je poremetilo djelovanje parlamentarne većine. Dali smo maksimum da sporazum prilagodimo odnosima u Skupštini, gdje SDA ima najviše zastupnika. Nismo tražili premijersku poziciju, ali u skladu s kapacitetom trebamo imati odgovornost i veće učešće u Vladi, da budemo prisutniji i informiraniji u zbivanjima u Vladi. Iscrpili smo sve da revidiramo sporazum, nismo uspjeli – rekao je Musić.

Kazao je da su svi predsjednici općinskih odbora SDA, gradskih, zastupnici u Parlamentu FBiH iz USK i na državnom nivou smatrali da SDA mora pokazati osjećaj odgovornosti prema građanima, biračima…

Musić je istakao da je postojala opasnost da se Klub zastupnika SDA počne raspadati ako ne poduzmu određene korake, te dodao da je ovo rješenje u interesu građana.

On je napomenuo da nemaju saglasnost centrale stranke iz koje dolazi da ovo urade.

Nova većina u Skupštini USK sada ima 16 ruku, a Musić kaže da misli da će podrška novoj većini biti i veća, te da će se znati kada bude sjednica Skupštine USK.

Prema nezvaničnim informacijama, dva zastupnika koja su napustila Klub NES-a su Agan Bunić, koji je bio Kluba zastupnika NES-a, te Hajrudin Halilović, zastupnik koji je više mandata u Skupštini USK.

Zikrija Duraković iz Pomaka sada treba biti novi predsjedavajući Skupštine USK.

U novu Vladu USK kao premijer treba biti imenovan Nijaz Hušić iz SDA. Iz ove stranke trebaju biti imenovani i Zemina Kadirić kao ministrica zdravstva, Almir Tutić kao ministar za pitanja boraca, Amel Dizdarević kao ministar privrede i Dragan Polimanac kao ministar pravde.

Iz SDP-a trebaju biti imenovani Danko Jakšić kao ministar finansija, Adnan Habibija kao ministar unutrašnjih poslova i Denis Osmankić kao ministar obrazovanja.

Konačno, iz NiP-a kao ministar privrede treba biti imenovan Armin Kardašević, dok za ministra prostornog uređenja ide Almir Imširović. Imširović je bio u Našoj stranci koja je pak odlučila da neće biti dio nove većine u kojoj je SDA.

USK

Krajina se potresnim porukama oprašta od Almira Rizvića: Tvoji dječaci će uvijek podsjećati na tebe

Published

on

By

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila danas, 12. maja u Velikoj Kladuši smrtno je stradao Almir Rizvić svima poznat kao Buba.

Almir je bio član Motor kluba El Fuego iz Velike Kladuše.

 

Od motoriste se na društvenim mrežama opraštaju prijatelji i porodica

“Rođak moj, nismo se često čuli ali smo se voljeli i godišnje bar jednom vidjeti. Žao mi je što si nas napustio, nažalost, neki vozač ti je uzeo život. Tvoji dječaci su ostali iza tebe koji će nas uvijek podsjećati da im je otac jedan veliki čovjek, jedan veliki Almir Rizvić koji je uvijek htio pomoći svima oko sebe…

 

Tvoje informacije gdje je zastoj, gdje se čeka na autocestama i drugo će uvijek faliti stranici Granični prijelaz Maljevac.

Vječni rahmet ti želimo svi skupa a porodici sabur. Rođak moj, falit će svima…”, navedeno je na stranici GP Maljevac.

Nastavi čitati

USK

U teškoj saobraćajnoj nesreći poginuo Almir Rizvić Buba iz Velike Kladuše

Published

on

By

U jutrašnjoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Velikoj Klasuši smrtno je stradao Almir Rizvić svima poznat kao Buba. Almir je bio član Motor kluba El Fuego iz Velike Kladuše.

Kako nezvanično saznajemo, Almiru je izletio automobil kod velikokladuške autokuće nakon čeka je usljed udara motor odbačena sa kolovozne trake, piše GPM.

PU Velika Kladuša trenutno je sigurala mjesto nesreće gdje će se izvršiti policijski očevid nakon čeka ćemo imati više informacija.

Nastavi čitati

USK

Tuga i bol na mezarju: Rijeka ljudi u Bužimu na dženazi tragično stradalog Selmira Šahinovića (VIDEO)

Published

on

By

Rijeka ljudi, koja se slijevala u Bužim, jasno je pokazala koliko je Selmir bio voljen i poštovan u Bužimu i Krajini. Njegova prerana smrt ostavila je prazninu koju će teško ispuniti. Lica prisutnih su bila obavijena tugom, a suze su bile tihi izraz duboke žalosti i gubitka.

Podsjećamo, 22-godišnji Selmir Šahinović iz Bužima izgubio je život u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se jučer oko 13,00 sati dogodila na magistralnom putu Bihać – Cazin, na Ostrožačkoj strani.

On je, upravljajući motociklom slovenačkih registarskih oznaka, sletio s ceste te tom prilikom zadobio teške i po život opasne povrede.

Odmah nakon prijave na lice mjesta izašla je ekipa Hitne pomoći Doma zdravlja koja je povrijeđenom S. Š. ukazala prvu pomoć, nakon čega je upućen na dalje zbrinjavanje u Kantonalnoj bolnici Bihać.

Nažalost, povrijeđeni je na putu ka bolnici  preminuo

Nastavi čitati

Najčitanije