Connect with us

USK

VIDEO Halil Bajramović i Jasmin Musić – oči u oči „Zbog toga sam umalo izbačen iz stranke, ali nekako sam preživio“

Published

on

Imamo li jasan kurs političkih stranaka u Bosni i Hercegovini?  Jesu li se izgubile ideje i partnerstva? Je li vlast vrti gdje principi neće? Ispeci pa reci – posljednji primjer Unsko-sanski kanton.

Član Predsjedništva SDP-a Razim Halkić u emisiji FTV-a Odgovorite ljudima  istakao je da je ova stranka napravila koaliciju sa SDA u USK-u ‘na fer i poštenim odnosima’.

„Zbog patenta sam umalo izbačen iz stranke, ali nekako sam preživio. Tačno je da smo mi bili zagovarači da se ne ide sa NES-om. Tačno je da smo bili spremni da na zahtjev centrale idemo sa NES-om. U jednom trenutku smo spoznali da su oni sakupili 15 potpisa, ali bez NiP-a, Pomaka i Naše stranke jer smo mi imali svoj blok B3, šest zastupnika. Ali oni su nas isključivali iz svih mogućih kombinacija i nismo željeli čekati nego smo punim kapacitetom napravili kombinaciju i složili 17 ruku“, pojasnio je Bajramović.

Jasmin Musić, predsjednik KO SDA USK, na pitanje zašto je njegova stranka promijenila partnera, kaže da ‘SDA nikada nije rekla da s nekim a priori ne želi sarađivati ili da s nekim a priori mora sarađivati’.

„SDA je uvijek za razgovor i dogovor. I drago mi je da se godinu dana nakon općih izbora, kada smo imali jedan sveopšti ambijent gdje niko nije želio sa SDA, pomalo dolazimo u situaciju da sve političke snage postaju svjesne da će na bilo kom nivou biti teško voditi procese bez SDA. Bit će vrlo teško suprotstaviti se nasrtajima iz RS-a i hrvatske komponente bez učešća SDA. Rečeno je da smo se oteli, da je to Cazinska buna, to je simplificiranje situacije i na neki način nipodaštavanje svih nas u USK. Niti smo se oteli niti je ovo Cazinska buna. To je jedan demokratski proces, vrlo često se kantonalne vlade mijenjaju. Jako sam puno više energije uložio da sačuvam prošlu vladu koju je predvodio NES, nego da formiram novu koju će predvoditi SDA“, poručio je Musić.

U USK-u je na sceni puka borba za pozicije, ocijenio je član Predsjedništva DF-a Mahir Mešalić.

„Prekompozicija vlasti u USK-u je greška. Ako je Bajramović, kao što kaže, patentirao ovu koaliciju, neće to biti dobro po građane USK-a. Mi smo se povukli kad smo vidjeli da Trojka i SDA formiraju zajedno vlast. Moram reći da nas niko nije ni zvao. Nemam ništa protiv koaliranja na lokalnim nivoima jer to odražava većinu i građansku volju u tom području, ali to je čisti politički promašaj“, naveo je Mešalić.

Mirsad Čamdžić, član Predsjedništva Naše stranke,  naglasio je da su u USK-u, kako kaže, posrnuloj SDA spuštene ‘zlatne ljestve’ od ‘Dvojke’.

„Na Predsjedništvu Naše stranke razmatrala se opcija ulaska Trojke. Vidim da i dan-danas svi kažu da je Trojka na vlasti u USK, ali treba koristiti korektnu terminologiju – to je Dvojka. Naša stranka ne učestvuje tu. S tom odlukom se nisu složili neki članovi unutar Predsjedništva. Nije se složio ni predsjednik Edin Forto, ali je bio preglasan. Mi smo liberalni, ali kada donesemo jedan stav onda ga svi zajedno branimo. Tako je i u slučaju USK-a, i nismo pogriješili, nismo htjeli biti ‘halal certifikat’ ovoj tamo vlasti. Ne možemo ništa postići sa jednim mjestom koje bi tamo bilo. Gledali smo stvar iz šire perspektive, vidjeli smo kako SDA zadaje ritam, ima svog premijera, i kako je NES prošao u tom savezu u dva slučaja“, kazao je on.

Ako smo partneri, onda smo zajedno trebali otići u opoziciju, a ne da SDA pregovara sa našim zastupnicima, poručio je Jasmin Emrić, član Predsjedništva NES-a.

„Naša stranka je imala princip što se tiče USK-a. Mnogi ga nisu imali. I SDA je imala u svom klubu nezadovoljnih zastupnika koji su glasali suprotno stavovima većine, isto kao i u NES-u. Ključno je pitanje zašto je SDA pristala da bude pozicija i ostavi NES kao svog partnera, zbog toga što su se bojali da će neko drugi napraviti većinu, a oni sa NES-om ostali u opoziciji“, kazao je Emrić.

USK

Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio optužnicu protiv Drage Tendžerića koji je pored obilježja za grobnicu pozirao sa tri prsta

Published

on

By

Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio je optužnicu protiv Drage Tendžerića zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. On se fotografisao pored table na putu za masovnu grobnicu “Lanište 1” kod Ključa podižući tri prsta.

U optužnici Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), u koju su novinari Detektora imali uvid, navodi se kako je Tendžerić 21. januara prošle godine zaustavio svoje motorno vozilo pored table s natpisom “Masovna grobnica Bošnjaka Lanište 1”” iz koje je ekshumirano 188 tijela civila te zamolio prijatelja da ga uslika mobilnim telefonom.

On je podigao majicu kako bi pokazao na leđima istetovirane četničke zločince Dražu Mihailovića i Momčila Đujića.

“Svjestan da izaziva mržnju i netrpeljivost prema konstitutivnim narodima koji žive u Federaciji, javno je objavio fotografiju na svom Facebook i Instagram profilu, što je imalo za posljedicu da je objava prikazana u elektronskim i printanim medijima na području USK i Federacije, što je uzrokovalo uznemirenost građana općine Ključ i naselja Biljani”, navodi se u optužnici Tužilaštva USK-a koja je potvrđena 29. marta.

Tendžerić je nakon reakcija koje je izazvao obrisao spornu fotografiju sa profila na društvenim mrežama.

U Biljanima kod Kluča je, prema presudama Haškog tribunal, 10. jula 1992. ubijeno oko 200 osoba.

Njih su pripadnici vojske i policije prethodno zarobili i odveli od njihovih kuća, a među žrtvama su bile žene, stari ljudi i četveromjesečna beba.
Za zločine u Biljanima do sada je pred Sudom Bosne i Hercegovine na sedam godina zatvora osuđen samo Marko Samardžija, u svojstvu komandira Treće čete Saničkog bataljona u sastavu 17. lake pješadijske brigade.

Nastavi čitati

USK

Nevjerovatan slučaj u Krajini: Napio se pa ušao u banku i izvršio veliku nuždu

Published

on

By

Nesvakidašnje narušavanje javnog reda i mira zabilježeno je u gradu na Uni.

Naime, mladić D.A. u alkoholisanom stanju ušao je u BBI banku i na mjestu blizu bankomata, izvršio je čin koji je izazvao zgražanje prisutnih – izvršio je veliku nuždu.

Ovaj nevjerovatan prekršaj javnog reda i mira odmah je prijavljen policiji od strane osoblja banke, nakon čega je policijska patrola brzo reagovala i uhapsila mladića.

Prema nezvaničnim informacijama, mladić je bio pod uticajem alkohola u trenutku incidenta, što je vjerovatno doprinijelo ovom skandaloznom ponašanju. Prilikom hapšenja, nije pružao otpor policiji.

IZVOR

Nastavi čitati

USK

Gordijev čvor u Agenciji za privatizaciju USK (ne)će biti riješen – “Ne znamo ni ko ima tamo”

Published

on

By

Ništa unosno u USK-u ne postoji da bi se privatiziralo, ali se Agencija spašava budžetom

Agencija za privatizaciju USK-a, koja je izvršila pretvorbu 81 preduzeća u državnom vlasništvu, u ukupnoj vrijednosti od 523 miliona maraka, danas se ne može ukinuti, ali ni nastaviti s radom.

Direktorica Fikreta Pehlivanović ostala je jedina uposlenica Agencije, te se u više navrata obraćala Vladi i Skupštini USK-a, jer, niti prima plaću niti se može penzionisati iako je prije šest godina za to stekla uslove. Skupština Kantona je konačno reagovala imenujući privremeni nadzorni odbor u kojem su Senad Tutić kao predsjednik, te Alen Mešić i Belmin Fajić kao članovi.

– Još nismo službeno dobili potvrdu o imenovanju. Prvo nas mora kontaktirati ta direktorica, moramo da vidimo kakvo je stanje generalno, u kojem pravcu ide Agencija, kakvi su njeni prijedlozi, govori Tutić.

Direktorica je na sjednici Skupštine USK-a jasno stavila do znanja da joj je najviše stalo do penzionisanja.

– Mi ne znamo ni ko ima tamo, tu je složena situacija. Sigurno je samo to da moramo biti krajnje oprezni i dobro proučiti to stanje, dodaje Tutić.

Federalna agencija za privatizaciju nema nikakvih ingerencija spram kantonalnih agencija, te su nam kazali da su nadležne vlade i skupštine kantona koje su donosile zakon o svojim agencijama. Nijedna agencija za privatizaciju nije u dobrom stanju, pa ni federalna, a kako su nam u neformalnom telefonskom razgovoru kazali, sarajevska i tuzlanska su u nešto boljoj poziciji, jer su ih njihove vlade podržale u budžetima, pridodajući im i nadležnost agencije za privatno-javno partnerstvo.

 

Senad Tutić nije bio siguran kako će se to u USK-u uređivati, ali je siguran da se Agencija za privatizaciju ne može ugasiti. Osim što nije završen proces revizije privatizacije, ni sam proces privatizacije nije priveden kraju. Sve ijedna prethodna vlada u USK-u neuspješno se bavila ovim pitanjem, piše Oslobodjenje.

Bivši premijer USK-a Mustafa Ružnić, analizirajući stanje po kojem u Agenciji nisu isplaćene plaće duži period, gdje su i računi blokirani od advokata koji potražuju više od milion maraka, a gdje su radnici sve do jednog napustili radna mjesta, prije tri godine je predlagao imenovanje novih upravljačkih struktura i izmjenu Odluke o Agenciji za privatizaciju, kojoj bi se obezbijedila sredstva u kantonalnom budžetu. Taj posao čeka aktuelnu vlast.

A Agenciju za privatizaciju čekaju i neprivatizovana javna preduzeća u USK-u. Na toj listi su i ona iz komunalne, veterinarske i zdravstvene djelatnosti.

Nastavi čitati

Najčitanije