Connect with us

USK

Halil Bajramović: “Sudski proces je montiran, ako treba odležat ću kaznu na jednom ramenu”

Published

on

Nakon presude  Vrhovnog suda FBiH kojom mu se određuje tri godine zatvora zbog “obmane pri davanju kredita”, predsjednik NIP-a USK i federalni zastupnik Halil Bajramović najavio je nastavak borbe i objavio dokument koji ukazuje na moguću zloupotrebu pravosuđa u ovom slučaju. Lični animoziteti, ali i porodične veze sudija i tužilaca prema mišljenju Bajramovića su kumovali presudi za slučaj u kojem nema ni marke štete.

Sudija Kantonalnog suda u Bihaću Reuf Kapić je tražio da se Halilu Bajramoviću, zastupniku u Parlamentu FBiH izrekne što teža kazna, a kako bi njegov sin Kemal Kapić, postupajući tužilac u tom predmetu, mogao napredovati na poziciju zamjenika glavnog tužioca.Ovo je jedna tvrdnja iz Sporazuma o priznanju krivnje i dogovorenoj vrsti disciplinske kazne između Kantonalnog suda u Bihaću i uposlenice tog suda Fatime Husarević, koji je Bajramović dobio na osnovu zahtjeva o slobodi pristupa informacijama.

Uz nevjericu da je presuđen zbog zahtjeva za lizing iz 2005. godine koji je, kako tvrdi Bajramović, vraćen šest godina ranije i nikome nije nanio štete ni jednu marku, prema njegovom mišljenju ukazuje na moguću zloopotrebu pravosuđa.

– Veoma je interesantno da se o ishodu presude pričalo unazad već 10 dana i više, a da ja niti bilo ko od moje odbrane nije od toga znao ništa, jer službeno nije ni postojalo, kako su oni to mogli znati vema interesantno. Ko je taj ko kreira procese u Vrhovnom sudu Federacije? Ko je taj ko naručuje presude Vrhovnog suda. Možda bi bilo interesantno znati, ali ja u ovom trenutku vidim samo mrak. Ne postoji razuman način da shvatim zbog čega su me osudili. Stvarno ne postoji ni gram krivičnog dijela u onome za što sam osuđen, što je rečeno od strane svakog pravnika koji je pogledao prvostepenu presudu,postoje i presude i sudska praksa koje imaju potpuno drugi karakter i ishod, naveo je Bajramović u javnoj objavi na društvenim mrežama.

U dokumentu koji je objavio navodi se da je službenica Suda koja je bila daktilograf u predmetu protiv njega počinila teži disciplinski prekršaj jer je u julu 2022. godine u centru grada prišla Bajramoviću i komentarisala slučaj koji se tada vodio protiv njega. Tada je “suosjećajući s njim komentarisala visinu izrečene kazne” rekla da je njoj bilo izrazito teško prilikom izricanja presude jer je sebe zamislila na njegovom mjestu.

U Sporazumu o priznanju krivnje se navodi da je Husarević rekla Bajramoviću kako je ona sebe zamislila na njegovom mjestu jer je i ona podizala kredit za koji joj je trebala potvrda o duplo većoj plaći od 600 KM koliko je tada imala. Prema zapisniku iz Sporazuma rekla je kako joj je uslugu učinio tadašnji predsjednik Suda Fikret Hodžić koji je bio sudija u predmetu protiv Bajramovića.

“A da je tada on pozvao žene iz računovodstva i rekao im – napravite Fatimi potvrdu na iznos plate od 1.200 KM”, između ostalog stoji u Sporazumu o priznanju krivice.

Osim toga, Husarević je Bajramoviću rekla i da je visoka kazna izrečena jer mu je sudija Hodžić zamjerio što je u jednom predmetu pred općinskim sudom pominjao njegovu kćerku koja je bila punomoćnik predstavnika firme I – Crni koji se žalio na pristrasnost suca. Tu nije kraj.

– Još jedan od razloga što mu je sudija izrekao tako visoku kaznu taj što je sudija Kantonalnog suda u Bihaću Reuf Kapić svakodnevno silazio kod sudije Fikreta Hodžića i od istog tražio da Halila kazni visokom kaznom jer je optužnicu protiv istog zastupao kantonalni tužilac Kemal Kapić sin sudije Reufa Kapića, također stoji u Sporazumu o priznanju krivice Husarević.

Visoka kazna Bajramoviću prema izrečenom bi pomogla tužiocu i sinu od sudije da napreduje. Osim toga Bajramović vjeruje da se s obzirom na navedeno u Sporazumu morala desiti potvrda presude njemu na Vrhovnom sudu F BiH  inače bi akteri, tačnije sudije i tužioci u USK protiv kojih je svjedočila, bili u ozbiljnom problemu da je Vrhovni sud Federacije ukinuo ili preinačio prvostepenu presudu Kantonalnog Suda USK. Zato Bajramović sumnja da je presuda, kao i potvrda na Vrhovnom sudu, naručena iz nekog centra moći, interesnog ili političkog.

– Vjerujem u pravdu. Iskreno, podcijenio sam ovaj predmet, vjerujući u kontinuitet pravosuđa Vrhovnog suda Federacije BiH. Nažalost, jedna spoznaja više i razlog više za dodatni napor da se borim i dokažem svoju ispravnost, a takođe i njihovo stvarno stanje. Ovdje se ne radi više o meni. Ja ću ih, uz Božiju pomoć, pobijediti i izdržati, ako treba i odležati na jednom ramenu, ali ovdje se postavlja pitanje gdje moje dijete da sutra živi. Da li će i moje dijete, ili vaše, morati u zatvor tri godine ako podnese zahtjev za kredit, koji uredno vrati, dok isti taj sud donosi veoma čudne oslobađajuće presude? To je ono što mene u ovom trenutku najviše brine i ko su ti centri moći i u čijim su rukama, ili porodice koje o tome odlučuju. To su pitanja sa kojima ću se baviti u narednom periodu, ma gdje bio. Reforma pravosuđa je nešto što je važnije od bilo čega u Bosni i Hercegovini, poručio je Bajramović.

Najavio je žalbu Ustavnomn sudu BiH. Osim zatvorske kazne zbog presude Bajramoviću prijeti i oduzimanje mandata u Parlamentu FBiH.

USK

Velika Kladuša: Nepoznate osobe iz autobusa ukrale veću količinu goriva

Published

on

By

U naselju Ponikve, nedaleko od Velike Kladuše, dogodila se krađa goriva iz autobusa firme “Izan trans”.

Incident je otkriven kada je vozač autobusa primijetio nagli pad nivoa goriva na instrument tabli odmah po paljenju vozila. Naknadnim pregledom, vozač je utvrdio da je rezervoar obijen, te da je ukradena značajna količina goriva.

Policijske snage su odmah obaviještene o ovom nemilom događaju te su poduzete mjere kako bi se pronašli počinitelji ovog krivičnog djela.

 

 

IZVOR

Nastavi čitati

USK

Čudo u Krajini nestalo u par sekundi: Kako je uništen najmoderniji vojni objekt u Europi, vrijedan više od šest milijardi dolara

Published

on

By

Naša današnja priča vodi vas na bivši vojni aerodrom Željava, nekada najveći podzemni aerodrom i bazu JNA.

Željava se nalazi na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u blizini Bihaća, a kompleks je poznatiji kao Bihaćki aerodrom. U punoj funkciji je korišten od 1968. do 1992. godine, gradio se čak 15 godina, a uništen je aktiviranjem minsko-eksplozivnih sredstava prilikom povlačenja JNA.

U bazi je bio smješten 117. LAP (Lovačko-Avijacijski Puk) sa 124. i 125. eskadrilom, naoružan tada najsavremenijim avionima tipa MiG-21 različitih verzija i namjena. Na Željavi je također bila bazirana 352. izviđačka eskadrila koja nije bila u sastavu 117. LAP-a. Zbog svoje strateške namjene bila je izravno podređena Zapovjedništvu RZ i PZO.

Zapovjedništvo puka i izviđačke eskadrile bilo je smješteno u podzemnom dijelu objekta. Zapovjednik 117. LAP-a bio je po formaciji potpukovnik ili pukovnik, a izviđačke eskadrile major ili potpukovnik. U sastavu aerodroma bila je Zrakoplovna baza (razreda puka) koja je imala jedinice nižeg razreda; one su obavljale pozadinsko, odnosno logističko osiguranje i druge pomoćne i prateće poslove. Zapovjedništvo baze i pripadajuće jedinice bile su smještene u kasarni udaljenoj tri kilometra od aerodroma, sa skladištem goriva u Pokoju i skladištem raketa i bombi u Vedrom Polju.

 

Baza Željava je bila elitna u svakom smislu te riječi i služba u njoj smatrana je čašću i veoma značajnim mjestom u životopisu svakog ko je tamo radio. Samo najbolji su stizali na Željavu koja je, kao i Batajnica, bila aerodrom dežurnog tipa, s 24-satnim radom. Svi pripadnici baze imali su riješeno stambeno pitanje – svi pripadnici objekta stanovali su sa svojim obiteljima u Bihaću gdje je jedna gradska četvrt (’’Harmani’’) bio napravljen za potrebe aerodroma.

AGRESIJA I KONAČAN KRAJ

Kada se vojno-politička i sigurnosna situacija u Jugoslaviji toliko pogoršala da je bilo očigledno da će se aerodrom naći u bezizlaznom okruženju, s opasnošću da padne u neželjene ruke i bude iskorišten protiv onoga ko ga je do tada koristio, donesena je odluka da se on uništi. To je učinjeno 16. maja 1992. godine u pet sati i 30 minuta, s 50-ak tona eksploziva.

 

Piste su minirane u razmacima od 50 do 100 metara, u cik-cak rasporedu tako da se više nikada ne bi mogle koristiti za polijetanje aviona. Toga dana uništen je jedan od najmodernijh vojnih objekata u Europi vrijedan više od šest milijardi dolara.

Nastavi čitati

USK

Velika Kladuša: U Todorovu provaljena džematska kuća

Published

on

By

U naselju Todorovo, općina Velika Kladuša došlo je do provale u džematsku kuću.

Prema informacijama koje smo dobili, ulazna vrata kuće su oštećena, a jedan od prozora je razbijen, što sugerira nasilno i neovlašteno ulazak u objekt.

Policija je obaviještena o ovom incidentu i trenutno tragaju za počiniteljima. Detalji o eventualno ukradenim predmetima iz kuće još nisu poznati.

Nastavi čitati

Najčitanije