Connect with us

USK

Krajišnici se mogu grijati i na biomasu: USK šume gazduju resursom vrijednim dvije milijarde maraka

Published

on

Dok se čeka zakon o šumama u FBiH, stručnjaci s terena se nadaju da će i njihovi amandmani biti uzeti u obzir, kako bi se iskoristili svi potencijali šumskog bogatstva

U prisustvu svih šumskih preduzeća u BiH, Javno preduzeće Unsko-sanske šume i Privredna komora USK-a organizovali su u petak u hotelu Ključ panel-diskusiju o temi “Potencijali biomase”, govoreći o zakonskoj regulativi, prednostima korištenja biomase u lokalnim zajednicama, očuvanju životne sredine i iskoristivosti tenološkog potencijala, piše Oslobodjenje.

Generalni direktor Unsko-sanskih šuma Haris Koljić, preuzevši dužnost početkom ove godine, inicirao je ovaj projekat te je naišao na podršku vlasti USK-a.

– Uvidio sam da nam treba novi proizvod kojim možemo ostvariti 20 miliona maraka godišnje i jedino što odgovara našim prospektima je biomasa. Naš kanton je razvojno usmjeren na šumarstvo, poljoprivredu i turizam. To moramo u većoj mjeri znati iskoristiti. Mehanizovali smo eksploataciju šuma u Kantonu, imamo proizvođače kotlova, podršku vlasti USK-a, imamo sve potencijale da ostvarimo izuzetan biznis za Kanton, istakao je Koljić.

Predsjedavajući Skupštine USK-a Zikrija Duraković nagovijestio je da škole i ustanove u USK-u vrlo brzo mogu preći na sistem grijanja biomasom. Također je primijetio da je u prethodnim godinama politika stvarala problem preduzeću USK šume.

– Želimo prevazići te probleme, jer USK šume gazduju resursom vrijednim dvije milijarde maraka. Mi ne očekujemo da vaše preduzeće ostvaruje profit, ali možete podići standarde, povećati broj uposlenih i još više razvijati kompaniju i naš kanton, kazao je Duraković.

Studiju o potencijalima biomase u USK-u predstavio je doktor nauka Velid Halilović, profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

– Moj cilj je bio da se ukaže gdje možemo doći do biomase u USK-u, a to su izdanačke šume kojih ovdje ima mnogo, uz zahvate da se one dovedu u viši uzgojni oblik, kazao nam je profesor Halilović.

USK

Općinsko vijeće Sanski Most izbilo sebi milione KM iz budžeta

Published

on

By

Općinsko vijeće Sanski Most odbilo je na svojoj posljednjoj sjednici dati saglasnost kojom bi se koncesija za eksploataciju mrkog uglja na širem području sela Kamengrad prenijela s kompanije ‘Lager’ iz Posušja na drugu kompaniju ‘Lager Mining’.

Lager iz Posušja je osnovao novu firmu Lager Mining, te su se prošle godine obratili Ministarstvu privrede USK sa zahtjevom za prijenos prava koncesije na novoosnovano sestrinsko privredno društvo, čija bi osnovna djelatnost bila vezana za rudarstvo, odnosno iskop uglja.

Nekoliko je razloga zbog kojih je Lager odlučio osnovati novu firmu i na nju prenijeti koncesiju

U obrazloženju koje su uputili Ministarstvu privrede USK naveli su da ‘Lager’ u svom poslovanju ima širok spektar djelatnosti, među kojima su, između ostalog, i realizacija projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, ali da evropske i svjetske banke izbjegavaju finansirati rudnike uglja i društva koja u svojoj djelatnosti imaju poslove s ugljem.

Drugi razlog je taj što su željeli udovoljiti lokalnoj zajednici, dakle Općini Sanski Most. Novosnovana firma Lager Mining imala bi sjedište u Sanskom Mostu pa bi to značilo da će i PDV i druge poreze plaćati u ovoj općini. S obzriom na obim posla u rudniku Kamengrad i izvrsno poslovanje, Općini bi se vraćali milioni KM od uplaćenih poreza. Trenutno ti porezi idu u Posušje gdje je sjedište Lagera.

Predstavnici kompanije ‘Lager’, kako je Raport i ranije objavljivao, ističu kako su ispunili i ispoštovali sve zakonske uvjete vezane za eksploataciju uglja, uključujući i okolišne dozvole. Naveli su kako su u revitalizaciju rudnika u Kamengradu uložili na desetine miliona maraka, te generirali otvaranje oko 600 radnih mjesta, što lokalnoj zajednici, ali i šire, donosi veliku ekonomsku korist.

Inače, prema zakonu i ugovoru o koncesiji, Lager ima pravo da prenese koncesiona prava na drugu firmu, ali pod istim uvjetima.

No, očito je Općinsko vijeće, predvođeno SDA-om, odlučilo ne obazirati se na to te zbog predizborne kampanje pokušavaju omesti jedan od najvažnijih poslovnih poduhvata u ovoj Sanskom Mostu. I ti potezom su sebi izbili milione iz budžeta.

Nastavi čitati

USK

Bosanska Krupa: Pijani vozač udario devetogodišnju djevojčicu

Published

on

By

U naselju Ostrožnica, općina Bosanska Krupa, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je povrijeđena devetogodišnja djevojčica.

Prema dostupnim informacijama, vozač S.E., koji je bio pod uticajem alkohola, udario je VW kombijem devetogodišnju djevojčicu.

Nakon nesreće, djevojčica je prevezena u Dom zdravlja Bosanska Krupa, gdje su joj pruženi prva medicinska pomoć. Zatim je prebačena u Kantonalnu bolnicu radi daljnjeg liječenja.

Liječnici su konstatovali da djevojčica ima lakše tjelesne povrede u predjelu desne noge.

Nastavi čitati

USK

Akcija hapšenja dilera u Velikoj Kladuši! (FOTO)

Published

on

By

Dana 25.06.2024. godine u 00,50 sati u Velikoj Kladuši, policijski službenici PS Velika Kladuša lišili su slobode lice S.A., rođen 2005. godine u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 238. KZ F BiH (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga).

Prilikom pretresa kod istog je pronađeno i oduzeto desetak paketića praškaste materije koja asocira na opojnu drogu „spid“.

O gore navedenom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva USK-a, a S.A. je predat u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode PS Velika Kladuša.

Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela, koje će u narednom periodu biti dostavljeno na dalje nadležno postupanje Kantonalnom tužilaštvu USK-a.

 

Kod lica inicijala N.H, iz naselja Todorovska Slapnica, općina Velika Kladuša, pronađeni narkotici.

Policijski službenici PS Velika Kladuša su dana 01.07.2024. godine u mjestu Donja Slapnica, općina Velika Kladuša oko 20,10 sati, u svojim redovnim poslovima i zadacim zaustavili automobil kojim je upravljao muškarac inicijala N.H, rođen 1981. godine u Velikoj Kladuši, nastanjen u mjestu Todorovska Slapnica bb, općina Velika Kladuša, a zbog postojanja sumnje da je isti upravljao automobilom pod utjecajem alkohola nad isti je izvršeno alkotestiranje uređajem za utvrđivanje prisustva alkohola u tijelu, gdje je očitana koncetracija alkohola iznosila 3,18 g/kg.

Lice N.H, je isključen iz saobraćaja, lišen slobode i zadržan do otrežnjenja, te je nad istim izvršen lični pretres kojom prilikom su policijski službenici u džepu od šorca pronašli pvc foliju u kojoj se nalazila neutvrđena količina zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na “cannabis sativu”.

O svemu navedenom je upoznat postupajući tužioc Kantonalnog tužilaštva USK-a, koji se očitovao da se u događajima stiču obilježja bića krivičnih djela „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“, iz čl. 239 KZ F BiH.
Nastavi čitati

Najčitanije