Connect with us

BiH

Ogrešević: ‘Ovo predstavlja čin agresije na BiH, građani su spremni stati u odbranu države’

Published

on

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je da će od ponedjeljka, 22. jula u Banjoj Luci, Foči i Trebinju biti raspoređen po jedan uniformirani policijski službenik i službenik Uprave kriminalističke policije Srbije koji će do 1. septembra raditi zajedno sa kolegama iz bh. entiteta Republika Srpska.

Na osnovu Memoranduma o saradnji,  koji je potpisan 18. juna u Trebinju, tokom turističke sezone između MUP-ova Srbije i RS-a u istom periodu bit će angažirani policijski službenici MUP-a RS u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru koje će turisti moći da kontaktiraju.

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević za „Slobodnu Bosnu“ kaže da prisustvo policijskih službenika Republike Srbije na području Bosne i Hercegovine, a bez odobrenja nadležnih institucija Bosne i Hercegovine predstavlja čin agresije na našu državu.

„To proizilazi iz definicije agresije koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija Rezolucijom broj 3314 iz 1974. godine, a prema kojoj čin agresije, između ostalog, predstavlja i upotreba oružanih snaga jedne države koje se s pristankom zemlje prijema nalaze na teritoriji ove poslednje, protivno uslovima predviđenim u sporazumu“, dodaje on.

Predsjednik NES-a ističe da Deklaracija  svesrpskog sabora ne predstavlja ništa drugo nego kršenje Povelje Ujedinjenih nacija.

Kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

„Znači, i da je Bosna i Hercegovina odobrila prisustvo oružanih snaga, i da se one ponašaju suprotno uslovima koji su navedeni u tom odobrenju, to bi predstavljalo, po međunarodnom pravu, čin agresije.

U ovom slučaju ne postoji nikakvo odobrenje države i njenih organa, te je potpuno jasno da se radi o agresiji na našu državu.

Deklaracija  svesrpskog sabora ne predstavlja ništa drugo nego kršenje Povelje Ujedinjenih nacija kojom je zabranjeno miješanje u unutrašnja pitanja suverenih država, ali i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve to Srbija radi u saradnji sa bosanskohercegovačkim entitetom Republika Srpska, zloupotrebljavajući pravo na uspostavljanje posebnih paralelnih odnosa sa susjednih državama. Međutim, uspostava tih odnosa podrazumijeva pitanja koja se odnose jezik i kulturu bosanskih Srba i Srba u Srbiji, a sve to ne smije ni na koji način biti u suprotnosti sa očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“, pojašnjava predsjendik NES-a.

„Srbija nastavlja svoje agresivno djelovanje”

Ogrešević ističe da je krajnje vrijeme da se institucije države probude i zaštite našu državu od agresivnog djelovanja Srbije.

„Srbija nastavlja svoje agresivno djelovanje prema našoj državi i krajnje je vrijeme da se institucije države probude i zaštite našu državu od agresivnog djelovanja Srbije. Pozivamo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjskih poslova naše države, da od Savjeta Bezbjednosti zatraže da naloži Srbiji ponašanje koje je u skladu sa međunarodnim pravom i da prekine sa kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tražimo hitno zasjedanje, na kojem treba da se razmatra sigurnosna situacija i zatraži od Vučića i Milorada Dodika da odmah prestanu sa napadima na suverenitet i teritorijalni integritet naše države, ili da Parlamentarna skupština donese odluku o vraćanju na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine od 12. decembra 1995. godine, a tim ustavnim zakonom je propisano da Bosna i Hercegovina zadržava pravo da se vrati na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, ukoliko se Dejtonski mirovni sporazum bude kršio“, kaže lider NES-a.

On upozarava da je mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji može biti ugrožen.

 „Srbija svojim djelovanjem u saradnji sa entitetom RS čini međunarodni zločin.

A međunarodni zločin je povreda međunarodne obaveze od neke države koja je bitna za zaštitu osnovnih interesa međunarodne zajednice, a tu povredu je cijela međunarodna zajednica priznala međunarodnim zločinom. A međunarodna zajednica je kao međunarodni zločin osim aparthejda, ropstva, genocida i kolonijalne dominacije priznala i agresiju, koja je zabranjena po međunarodnom pravu.

Ne budu li se poduzele odgovarajuće mjere od strane organa Ujedinjenih nacija, Vijeća za implementaciju mira i državnih organa Bosne i Hercegovine, mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji može biti ugrožen, a građani Bosne i Hercegovine su spremni stati u odbranu svoje države, ma od koga da joj prijeti opasnost“, zaključio je Nermin Ogrešević za SB.

BiH

Dodik pisao Trumpu: “Predsjedniče, čuvajte se, trebate nam da pobijedite!”

Published

on

By

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik uputio je riječi podrške predsjedničkom kandidatu na narednim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Donaldu Trumpu na kojeg je po drugi put izvršen pokušaj atentata.

Dodik je napisao da su Trumpa pokušali ubiti drugi put.

“Gospodine predsjedniče, čuvajte se, trebate nam da pobijedite! Potrebni ste Americi, ali i ostatku svijeta”, napisao je Dodik na društvenoj mreži X.Podsjetimo, jučer je ispaljeno nekoliko metaka blizu Trumpovog golf terena u West Palm Beachu na Floridi.

Sigurnosne službe ovaj događaj označavaju kao pokušaj atentata, a osumnjičen je Ryan Wesley Routh koji je čekao Trumpa u grmlju, kada su ga agenti Tajne službe uočili.

Nastavi čitati

BiH

Nikšićeva Vlada za zbrinjavanje jednog radnika Aluminija izdvajala do jedanaest puta više novca nego za radnika u federalnim preduzećima koje ne kontroliše HDZ!

Published

on

By

Radnici mostarskog Aluminija najmanje 11 puta su vrjedniji od radnika propalih preduzeća u kantonima u kojima ne dominira HDZ BiH. Naime, federalni revizori su utvrdili da je Aluminiju d.d. Mostar, kompaniji u kojem Federacija ima svega 44 posto kapitala, a preostali dio pripada Republici Hrvatskoj i privatnim poduzetnicima, nezakonito isplaćivana subvencija za uvezivanje radnog staža, piše Istraga.

Evo konkretnih pokazatelja. Vlada FBiH sa Nerminom Nikšićem na čelu odobrila 300 hiljada KM za zbrinjavanje 19 radnika Aluminija. Njima je uplaćeno penzijsko osiguranje za ukupno 436 mjeseci. Istovremeno, radnicima zavidovićke Krivaje je po istom osnovu isplaćeno 103 hiljade marka. Taj iznos je rapoređen za povezivanje radnog staža za 37 radnika i to ukupno 921 mjesec. To znači da je osnovica za radnike Krivaje bila minimalna, dok je za radnike Aluminija bila je šest veća. I, na kraju, to znači da će zbrinuti radnici Aluminija imati veće penzije od radnika Krivaje. Radnici Fortune iz Gračanice prošli su još gore. Za njihovih 2782 mjeseca neuvezanog staža Vlada je izdvojila 170 hiljada maraka. Mjesečno, 61 KM za PIO, što je jedanaest puta manje od radnika Aluminija

Dakle, Aluminij je svojim radnicima isplaćivao i obračunavao velike plaće i sada im Federacija na te plaće iz budžeta isplaćuje doprinose. Radnici Krivaje i Fortune su primali manje plaće i njihovi doprinosi su manji. Što u konačnici znači da će im i penzije biti znatno manje.

Sada citiramo revizorski izvještaj.

“Skrećemo pažnju da je preduzeću „Aluminij“ d.d. Mostar odobren prosječan mjesečni iznos sredstava po jednom radniku 690 KM za izmirivanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok je drugim preduzećima po istom osnovu odobreno od 6 do 11 puta manje sredstava”, navedeno je u revizorskom izvještaju.

Revizijom subvencija privatnim preduzećima za uvezivanje radnog staža, pišu revizori,  utvrđeno je da su sredstva u iznosu od 300.819 KM po Programu utroška sredstava Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima za uvezivanje radnog staža za 2023. godinu odobrena preduzeću „Aluminij“ d.d. Mostar, iako ovo preduzeće nije imalo pravo učešća, odnosno kriterij za dodjelu sredstava kojim je određeno pravo učešća nije definisan sa stanovišta većinskog učešća privatnog vlasništva u kapitalu korisnika finansijske pomoći, jer su sredstva namijenjena za dodjelu privatnim preduzećima.

“Programom je propisano da je korisnik pomoći privatno preduzeće u čijem je osnovnom kapitalu kapital Federacije BiH ili bilo kojeg nivoa vlasti u Federaciji BiH zastupljen sa manje od 50% vlasništva. Naime, preduzeće „Aluminij“ d.d. Mostar ima mješovitu strukturu kapitala sa vlasničkim udjelima: Vlada FBiH 44%, Vlada Republike Hrvatske 12% i pojedinačni dioničari 44% – kapital u privatnom vlasništvu. Shodno tome, preduzeće nije u većinskom vlasništvu FBiH, ali nije ni u većinskom privatnom vlasništvu, zbog čega nije ispunjavalo osnovni kriterij za učešće i izbor korisnika sredstava finansijske pomoći. Pored navedenog, Programom su odobrena sredstva za uvezivanje radnog staža po osnovu neizmirenih doprinosa za PIO koji su obračunati na bruto plaće veće od zakonom utvrđenih minimalnih u FBiH”, naveli su revizori.

Budući da je cilj, pišu revizori, rješavanje socijalnog statusa radnika penzionisanjem, te da su za ove namjene osigurana sredstva u Budžetu FBiH, smatramo da sa aspekta efikasnog i racionalnog upravljanja javnim novcem nije primjereno ni opravdano odobravati sredstva za izmirenje doprinosa za PIO koji su obračunati na bruto plaće veće od zakonom utvrđenih minimalnih bruto plaća u FBiH. Skrećemo pažnju da je preduzeću „Aluminij“ d.d. Mostar odobren prosječan mjesečni iznos sredstava po jednom radniku 690 KM za izmirivanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok je drugim preduzećima po istom osnovu odobreno od 6 do 11 puta manje sredstava. Na ovakav način se privatna preduzeća stimulišu, umjesto da se sankcionišu zbog nepoštovanja važećih zakonskih propisa.

Nastavi čitati

BiH

Robert Dacešin o udžbenicima iz RS-a: Mislim da tih 8.000+ žrtava u Srebrenici zaslužuje barem spomen

Published

on

By

Bh. pustolov iz Banje Luke Robert Dacešin odlučio se jučer oglasiti na Instagramu povodom spornih udžbenika historije prema kojem će djeca iz Republike Sprske trebaju učiti.

Naime, on je osjetio potrebu da se oglasi ovoj aktuelnoj problematici, iako to nema veze s putovanjima koje inače objavljuje na društvenim mrežama.”Nije fer. Kao neko koga prate tu i tamo neki ljudi, ponekad osjetim potrebu da se oglasim po pitanju nekih ne toliko putničkih stvari. Potpuno neplanski jutros otvorih vijest da se u Republici Srpskoj od sada u devetom razredu poseban dio od deset časova posvećuje ratu koji nam se desio. Navodi se u tekstu dalje da se u tim udžbenicima Karadžić i Mladić spominju kao heroji, Alija kao hitlerski orijentisan, kao i da o Srebrenici nema ni riječi”, naveo je na početku svoje objave.

On je naveo da ne zna kakvi su udžbenici u Federaciji, ali smatra da to nije korektno prema mladima iz RS-a.”E sad, iako sam do sada par puta već zbog svojih stavova na teme Srbi-Hrvati -Bošnjaci znao dobijati razne komentare, kada vidim nešto ovako, najveća emocija koju dobijem je praznina. Da se razumijemo, ne znam kako izgledaju udžbenici drugih dijelova entiteta, ali mislim da ovo prije svega nije fer prema mladim ljudima koji se rađaju u Republici Srpskoj. Nije fer da već od malih nogu odrastaju sa učenjem kako je jedna strana dobra, a druga nije i da dijele Milana od Mirze. Da od malena uče da trebaju da navijaju za Srbiju i Hrvatsku i ne prate Bosnu, kad mogu oboje. Nije fer ni veličanje jednih a ponižavanje drugih, jer u ratu su svi jednako dobri i loši. Nije fer da u tih deset časova koliko se obrađuje ova tema, ne bude ni spomena na ono što je generalno najviše suza u njemu donijelo”, naveo je Dacešin.

Bez obzira na to, jasno mu je zašto dolazi do ovakvih situacija, ali se ipak nada da će djeca iz BiH učiti realnu historiju bez dobrih i loših strana.

“Da se razumijemo, vrlo dobro mi je jasno zašto se ovakav narativ stvara, ali mislim da tih 8.000+ žrtava u Srebrenici zaslužuje barem spomen ako ništa. Mnogo toga nije fer u društvu u kojem živimo, a koje kroje oni drugi, ali se nadam da će jednoga dana doći vrijeme da ćemo svi učiti iz istih knjiga i jednu istu historiju. Da ćemo zajedno razumijeti tuđe gubitke i osjećati ih kao svoje, a ne truditi se da ih zaboravimo. Da će historija koju moje dijete bude čitalo biti ona realna, bez dobrih i loših, već sa onim kako je bilo i gdje su svi jednaki i isti”, nastavio je.

Otkrio je da je i njegov otac bio u ratu devedesetih pa je on odrastao na način da voli i “drugu stranu”.

“Uz to, moj otac i očevi mnogih mojih prijatelja su bili u tom groznom ratu pa smo opet odrasli na način da volim tu drugu stranu ma koja god ona bila, jer znam da ti ljudi kao ni mi nikada nisu bili krivi za to što nam se desilo. Možda baš iz tog razloga volim ovu svoju izmučenu zemlju i ponosim se njom, jer malo ko zna šta smo sve prošli, a opet ostali ljudi”, rekao je.

Budući da mu nije sve moglo stati u objavu, odlučio je još kratko odgovoriti u komentaru ispod.

“Ok je braniti svoje, ok je voljeti svoje, ok je navijati za svoje, ali nije fer nepoštovati i ignorisati tuđe bez obzira o kome se radi. Da se razumijemo. Ja sam Srbin, pravoslavac koji voli svoj narod, ali istom mjerom volim i zemlju u kojoj sam rođen i koja me je odgojila. Mislim da je to baš kul”, istaknuo je.

Njegovu objavu brojni pratitelji su podržali, ali bilo je i onih koji ne dijele isto mišljenje.

Podsjećamo, objava o izmjeni u Nastavnom planu i programu u entitetu Republika Srpska u kontekstu časova historije izazvala je veliku pažnju javnosti, zbog činjenice da će učenici učiti o presuđenim ratnim zločincima Ratku Mladiću ili Radovanu Karadžiću, ali ne u kontekstu njihovih zločina već obrnuto.

KLIX

Nastavi čitati

Najčitanije