Connect with us

Magazin

U Njemačkoj nova pravila za gume: Pripazite, spremaju se velike promjene!

Published

on

U NJEMAČKOJ se mijenjaju propisi za zimske gume, i to od početka listopada, a odnosit će na sve ceste tijekom zimskih uvjeta vožnje, piše Revija HAK.

Gume koje nose samo simbol M+S (Mud + Snow) od prvog dana listopada više nemaju status zimskih guma i vožnja na njima će se kažnjavati. Dakle, samo će se zimske i cjelogodišnje gume sa simbolom Alpine (planina s tri vrha i pahuljom) na boku smatrati prikladnima za zimu.

Simbol M+S već je zamijenjen znakom Alpine 2018., ali prijelazno razdoblje istječe u rujnu 2024. Ako imate gume koje nose isključivo oznaku M+S (a nemaju i Alpine simbol), one se ne smiju stavljati za nadolazeću zimsku sezonu u Njemačkoj.

Kazna za korištenje (samo) M+S guma je 60 eura, a u slučaju prometne nesreće, raste sve do 120 eura te je i upitno koliku štetu će pokriti osiguranje. Ako se nesreća dogodi zbog nedostatka zimskih guma, moguće je i da autoosiguranje samo djelomično isplati premiju, ističu u ADAC-u.

Magazin

VIDEO Lebdi nad vodom, kažu da je ugodan za vožnju: Ovo je vodeni taksi

Published

on

By

Index.hr

Nastavi čitati

Magazin

Upozorenje vozačima u Njemačkoj: Zbog ovih guma od oktobra možete biti kažnjeni

Published

on

By

LJETO je pri kraju, a mnogi vozači u Njemačkoj već zakazuju termin u radionici za nadolazeću promjenu guma. Ali od 1. listopada 2024. određene se gume više neće računati kao odobrene zimske gume, navode njemački mediji.

Gume sa simbolom “M + S” (označava blato i snijeg, njem. Matsch und Schnee) više se ne računaju kao zimske gume. Za njih postoji prijelazni aranžman do kraja rujna. Do tada se smatraju prikladnima za zimu ako su proizvedene prije 1. siječnja 2018. godine, piše Fenix Magazin.

Nisu odobrene zimske gume

M+S gume koje su kasnije proizvedene nisu službeno odobrene kao zimske gume. Od listopada u zimskim uvjetima smiju se koristiti samo gume sa simbolom Alpine. Razlog: proizvođači guma mogli su otisnuti simbol M+S na svoje modele bez testiranja kvalitete, no stroži propisi vrijede za gume s novijim simbolom Alpine.

Onome tko od listopada u zimskim uvjetima koristi neodgovarajuću gumu prijeti kazna od 60 eura i kazneni bod u vozačkoj – baš kao i s ljetnim gumama. Od vlasnika vozila tražit će se i 75 eura iako nije bio za volanom. Tu je i kazneni bod u vozačkoj.

Nastavi čitati

Magazin

Saša Popović u teškom stanju prebačen u bolnicu

Published

on

By

Kreativni direktor “Grand” produkcije Saša Popović primljen je u Kliničko-bolnički centar Zvezdara.

Čuveni estradni mag posljednjih mjeseci susreće se ozbiljnim zdravstvenim problemima, zbog kojih je prije nekoliko dana i hospitalizovan.

“Saša se nalazi u apartmanu u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara jer se ne osjeća dobro. Hospitalizovan je i pod stalnim je nadzorom ljekara. U lošem je stanju, ne može biti pušten na kućno liječenje”, rekao je kratko izvor za Informer, ne želeći da oda više informacija.

Saša Popović se prije nekoliko dana, prvi put nakon 20 godina koliko se prikazuje muzičko takmičenje “Zvezde Granda”, nije pojavio na snimanju emisija nove sezone.

Tom prilikom, okupljeni pripadnici sedme sile upitali su člana žirija, Đorđa Davida, o razlozima Sašinog izostanka.

“Saletovo zdravstveno stanje trenutno je takvo da se danas neće pojaviti, ali ga očekujemo brzo. On je sve spremio i maestralno odradio i kako su nam rekli, vrlo brzo se vraća”, rekao je David.

Nastavi čitati

Najčitanije