Connect with us

Magazin

Kako riješiti problem masne jetre bez lijekova? Postoji nekoliko prirodnih načina

Published

on

Masna jetra dugo je smatrana benignim neprogresivnim stanjem, međutim nova saznanja pokazuju da ono može biti vrlo ozbiljno

Problem s masnom jetrom nastaje zbog poremećaja metabolizma masti, a uzrozi mogu biti razni.

Najčešća bolest jetre

Kada se masna jetra razvije kod nekoga tko pije puno alkohola, to je poznato kao alkoholna bolest masne jetre (AFLD). Međutim, kod ljudi koji ne piju alkohol teže je otkriti uzrok bolesti masne jetre (nealkoholna bolest masne jetre, NAFLD). Upravo je NAFLD najčešća bolest jetre u odraslih i djece, piše net.hr.

Među rizičnim čimbenicima na prvom je mjestu – debljina, posebno u području trbuha. Posebno su pogođene i osobe s inzulinskom rezistencijom, s dijabetesom tipa 2 i metaboličkim sindromom jer se kod tih stanja povećava skladištenje masti u jetri.

Na trećem je mjestu nezdrava prehrana s pretjeranim unosom jednostavnih ugljikohidrata i zaslađenih napitaka. Prženi krumpirići, krafne i čips izvor su užeglih masti (lipidnih peroksida) koje oštećuju membrane jetrenih stanica.

Kao rizični faktori navodi se i narušena raznoteža crijevne mikrobiote, nuspojave nekih lijekova (metotreksat, tamoksifen, amiodaron, valproična kiselina), izloženost toksinima (insekticidi, pesticidi, duhanski dim) te određeni geni i nasljedne bolesti (cistična fibroza, Wilsonova bolest).

Masna jetra dugo je smatrana benignim neprogresivnim stanjem (koje ne napreduje u bolest), međutim nova saznanja pokazuju da ono može biti vrlo ozbiljno, da dovodi do oštećenja jetrenih stanica.

Masna jetra u težim slučajevima može napredovati do upale jetre, fibroze i ciroze.

Enzimski testovi

Masna jetra je povećana, ali to se rijetko može osjetiti. Jetra je, naime, tihi organ koji se rijetko buni. Neki osjete bol pod desnim rebrenim lukom zbog povećanja jetre pa je to signal da treba otići na ultrazvuk. Međutim, kako bolest napreduje, javlja se u prvom redu umor i iscrpljenost. Mučnina i povraćanje javljaju se u težim oblicima bolesti, a bolovi u zglobovima također mogu biti povezani s upalnim procesima kod masne jetre.

Na masnu jetru ukazuju i povišene vrijednosti jetrenih testova u laboratorijskom nalazu krvi. Nerijetko je ALT povišen tri do četiri puta od referentne vrijednosti, a AST je kod nealkoholne masne jetre uvijek niži od ALT-a. Ponekad su povišeni i GGT i ALP. Trajno povišenje transaminaza (ALT, AST) zahtijeva biopsiju.

Liječenje masne jetre

Nema lijeka za masnu jetru, ali postoje lijekovi koji pomažu u kontroliranju simptoma, smanjuju upalu i sprječavaju progresiju bolesti. U terapiji masne jetre koriste se statini i metformin. Statini snižavaju kolesterol u krvi i smanjuju nakupljanje masnoće u jetri, dok metformin poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje rizik od napredovanja bolesti.

Vitamin E je antioksidans koji može imati blagotvoran učinak na zdravlje jetre i smanjiti upalu. Međutim, za liječenje masne jetre treba ga uzimati pod nadzorom jer visoke doze mogu biti štetne. Osim toga, dodaci omega-3 masnih kiselina, poput ribljeg ulja, pomažu u smanjenju upale u jetri.

Čišćenje namirnicama

Važno je redovito uzimati obroke kako bi se održala stabilna razina šećera u krvi i spriječilo prejedanje, koje također dovodi do prekomjernog nakupljanja masnoće u jetri. Nakupljanju masnoće pridonosi konzumacija šećera i rafiniranih ugljikohidrata, slatkiša, gaziranih pića, bijeloga kruha i peciva…

Poželjno je konzumirati cjelovite žitarice, voće i povrće koji su bogati vlaknima, antioksidansima i vitaminima. Proteini imaju važnu ulogu u zdravlju jetre, ali treba birati proteine niske masnoće poput piletine bez kožice, puretine, ribe, jaja, mahunarki i orašastih plodova. Redoviti unos vode ključan je za zdravlje jetre i cijeloga organizma.

Savjetuje se ograničiti alkohol kako bi se smanjio rizik od dodatnog oštećenja jetre. Uz pravilnu prehranu, važna je redovita tjelesna aktivnost, dovoljno sna i kontrola stresa kako bi se potaknulo opće dobro stanje organizma.

Tradicionalna medicina

Određene biljke i biljni preparati tradicionalno se koriste za potporu zdravlja jetre, iako najčešće nema jasnih znanstvenih dokaza njihove učinkovitosti.

Za zdravlje jetre u tradicionalnoj medicini koristi se đumbir zbog svojih protuupalnih svojstava, a u ajurvedskoj medicini to je kurkuma. Neka istraživanja sugeriraju da aktivni sastojak kurkume – kurkumin – može pomoći u zdravlju jetre.

Zeleni čaj bogat je antioksidansima koji pomažu u detoksikaciji jetre i smanjenju upala, a tu je i mlijeko čička jer se u narodu vjeruje da njegov ekstrakt štiti jetru od oštećenja.

N1

Magazin

Električar otkrio kako prepoloviti račun za struju

Published

on

By

Električar je otkrio rješenje koje će radikalno smanjiti račune za struju, ali ako netko planira štedjeti na struji, prvo mora investirati u bijelu tehniku ​​koja ima odgovarajući energetski razred.

“Najpametnije je ulagati u uređaje energetskog razreda A jer oni spadaju u skupinu najmanjih potrošača.”

Štednjak jedan od najvećih potrošača

“Hladnjaci s oznakom A+++ troše do 80% manje električne energije od nižih razreda, prema procjenama. Štednjak je jedan od najvećih potrošača, pogotovo kada je ukućana više, ali opet birajte A klasu.

Na isti način birajte perilice rublja ili posuđa. Po mom iskustvu, bojleri se uvijek postavljaju na najvišu temperaturu i bez obzira na kvalitetu grijača, prije ili kasnije se pokvare zbog tvrde vode i kamenca”, govori električar, a piše Nova.rs.

“Najbolje bi bilo da je postavljena na temperaturu od oko 50 stupnjeva. Ako na bojleru nema opcije odabira temperature, onda je na termostatu obično označena s 2 ili 3, ovisno o tome ima li 6 ili 5 opcija. Prvo morate potrošiti da biste štedjeli, ali moguće je razumnijim trošenjem prepoloviti račun“, kaže električar.

Osim kućanskih aparata, moraju se provoditi i druge mjere kako bi se smanjio račun za struju. Naravno, u nekim slučajevima potrebno je ponovno ulaganje kako bi se ušteda dugoročno isplatila.

Kako bi se uštedjela električna energija u kućanstvu, važno je obratiti pažnju na korištenje određenih uređaja i primijeniti nekoliko praktičnih mjera:

Rasvjeta

– Koristite LED žarulje umjesto tradicionalnih žarulja jer one troše do 80% manje energije.
– Ugasite svjetlo kada izlazite iz sobe.

– Koristite prirodno svjetlo tijekom dana što je više moguće.

Grijanje i hlađenje

– Postavite termostat na optimalnu temperaturu (oko 20°C zimi i 25°C ljeti).

– Izolirajte prozore i vrata kako biste smanjili gubitak topline.
– Redovito održavajte klima uređaje i grijače kako bi radili učinkovitije.

Kuhinja

– Koristite poklopce na loncima tijekom kuhanja kako bi voda brže proključala.

– Isključite pećnicu ili štednjak nekoliko minuta prije kraja pečenja jer će zadržati toplinu.

– Smrznutu hranu odmrzavajte u hladnjaku, što će pomoći hladnjaku da troši manje energije.

Elektronički uređaji

– Isključite uređaje kada ih ne koristite jer i u stanju mirovanja troše struju.
– Koristite produžne kabele s prekidačima kako biste lakše isključili više uređaja odjednom.

– Pri kupnji novih kućanskih aparata birajte one s energetskim razredom A++ ili višim.

Perilica i sušilica rublja

– Odjeću perite na nižim temperaturama (30°C ili 40°C).
– Perilica punog kapaciteta troši manje energije po kilogramu rublja.
– Ako je moguće, sušite rublje prirodnim putem umjesto u sušilici.

Hladnjak i zamrzivač

– Hladnjak držite na temperaturi između 3°C i 5°C, a zamrzivač na -18°C.
– Redovito čistite stražnji dio hladnjaka od prašine.

– Nemojte često otvarati vrata hladnjaka i držite ih otvorena što je kraće moguće.
– Primjenom ovih mjera može se značajno smanjiti potrošnja električne energije i smanjiti računi za struju.

N1

Nastavi čitati

Magazin

Pojavila se nova varijanta covida: Ovo su četiri glavna simptoma

Published

on

By

Ljudi su počeli obolijevati od nove varijante covida, a znanstvenici smatraju da bi ona uskoro mogla postati dominantna.

Nova varijanta nazvana je XEC, identificirana je u Njemačkoj u junu, a nakon toga se pojavila u Velikoj Britaniji, SAD-u, Danskoj i još nekoliko drugih zemalja, piše BBC.

Ustanovljeno je da XEC ima neke nove mutacije koje bi ovoj varijanti mogle pomoći u širenju ove jeseni, iako stručnjaci smatraju da bi cjepiva i dalje trebala pomoći u sprječavanju težih slučajeva.

Profesor Francois Balloux, direktor Instituta za genetiku na Sveučilišnom koledžu u Londonu, rekao je da bi XEC mogla postati dominantna podvarijanta tijekom zime.

Četiri najčešća simptoma

Simptomi koje imaju oboljeli od varijante XEC slični su onim simptomima koji se javljaju kod prehlade i gripe, kao i ranije, a četiri su najčešća: visoka temperatura, bolovi, umor i kašalj ili upala grla.

Većina pacijenata osjećalo se bolje nekoliko tjedana nakon što su se zarazili, ali oporavak može potrajati duže. Analitičar koji analizira podatke o covidu, Mike Honey, ističe da je došlo do snažnog rasta broja oboljelih od varijante XEC u Danskoj i Njemačkoj.

Istovremeno, provodi se manje rutinskih testiranja nego ranije, pa je teže saznati koliko je covid doista prisutan. Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) kaže da je normalno da virusi mutiraju i mijenjaju se.

N1

Nastavi čitati

Magazin

Dokad ćemo piti kafu u kafićima: Cijene diljem svijeta se penju u nebo, razloga je više

Published

on

By

Cijene kafe u Sarajevu prije samo par godina kretale su se od jedne do tri KM, no danas kafa košta od 2 do 4 KM, a na Baščaršiji ide i do 6 maraka. Također, u Londonu i New Yorku šoljica kafe košta oko 12 KM…

A, kako upozoravaju stručnjaci, cijene kafe mogle bi opet porasti i to drastično.

Cijena neprženih zrna kave trenutno je na historijsko visokom nivou, istaknula je tržišna analitičarka Judy Ganes. Za to su prema stručnjacima krivi loš prinos usjeva, tržišne silnice ali i činjenica da su zalihe iscrpljene.

Godine 2021. veliki mraz uništio je usjeve kafe u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču zrna arabice – onih koje se obično koriste u kavi koju pripremaju u kafićima. Ovaj manjak zrna značio je da su se kupci okrenuli zemljama poput Vijetnama, primarnog proizvođača zrna Robusta, koje se obično koriste u instant mješavinama. Ali tamošnji poljoprivrednici su se suočili s najgorom sušom u regiji u gotovo desetljeću.

Klimatske promjene utječu na razvoj biljaka kave, kaže Will Firth, konzultant za kafu iz Ho Chi Minh Cityja, što zauzvrat utječe na prinose zrna. A onda su se vijetnamski farmeri okrenuli smrdljivom, žutom voću – durianu. Ovo voće, koje je zabranjeno u javnom prijevozu u Tajlandu, Japanu, Singapuru i Hong Kongu zbog mirisa, pokazalo se popularnim u Kini. I vijetnamski farmeri zamjenjuju svoje usjeve kafe durianom kako bi zaradili na ovom tržištu u nastajanju.

Vijetnamski tržišni udio duriana u kineskom tržištu gotovo se udvostručio između 2023. i 2024., a neki procjenjuju da je usjev pet puta unosniji od kafe. Dok su Kinu preplavili durianom, izvoz kave Robusta pao je 50 posto u junu u usporedbi s junom prošle godine, a zalihe su sada “skoro potrošene”, prema Međunarodnoj organizaciji za kafu.

Izvoznici kafe iz Kolumbije, Etiopije, Perua i Ugande povećali su proizvodnju, ali to nije bilo dovoljno da zadovolji rastuću globalnu potražnju za kafom Robusta i Arabica, zbog čega su cijene tih zrna dosegle gotovo rekordne nivoa. Veletrgovac Paul Armstrong u razgovoru za BBC, navodi Zagreb.info, predviđa da bi cijene kafe u Ujedinjenom Kraljevstvu mogle porasti iznad 12 KM po šoljici zbog ovih tržišnih poremećaja.

Armstrong, vlasnik pržionice Carrara Coffee Roasters, već je povećao cijene zbog rastućih troškova, a kafići koje opskrbljuje uskoro će morati odlučiti hoće li te troškove prenijeti na potrošače. Iako cijene zrna čine samo mali dio ukupne cijene kafe, inflacija općenito podiže cijene. No, stručnjaci vjeruju da je kafa visoke kvalitete sada bolja vrijednost s obzirom na porast cijena zrna niže kvalitete.

Nadolazeći urod u Brazilu mogao bi pomoći u smanjenju cijena ako kiše dođu na vrijeme. Međutim, dugoročno, klimatske promjene predstavljaju ozbiljan izazov za industriju kafe, s predviđanjem da bi do 2050. područja pogodna za uzgoj kave mogla pasti za 50 posto. Jedna od mogućih mjera je uvođenje “zelene premije”, poreza na kafu koji bi pomogao poljoprivrednicima u održivim praksama.

Radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

Najčitanije