Connect with us

BiH

Višković prijeti: „Ukoliko osude predsjednika Dodika, Republika Srpska će biti natjerana na odgovor“

Published

on

Montirani politički proces predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću pred Sudom BiH nema nikakve veze sa pravom i pravdom, rekao je predsjednik vlade bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković u emisiji Telering.

Višković je poručio da je Dodik samo izvršavao svoje dužnosti i obaveze, za šta ga je narod i izabrao.

On je zaprijetio da će u slučaju presude protiv predsjednika, Republika Srpska biti natjerana na iznuđene odgovore.

-Ne mislim na sukobe, mi ćemo se isključivo politički i pravnim mehanizmom boriti, pravnim u Republici Srpskoj. Odgovorno tvrdim da pravo stanuje u Srpskoj, naši zakoni se, za razliku od nekih drugih institucija, primjenjuju. Ovom farsom se nanosi ogromna šteta BiH, kao i svim njenim narodima, a ja vjerujem da će se to jednog dana i pokazati, samo što se plašim da ta pravna reakcija ne bude u Sarajevu shvaćena kasno, kaže Višković.

-Nemoguće je da u jednom ovakvom procesu, a u zemlji sa tri konstitutivna naroda, imate tužioca, sudiju za prethodni postupak i prvog sudiju iz reda jednog naroda – Bošnjaka.

Nakon povlačenja jednog sudije, isti taj sud dodjeljuje njemu nove predmete. To se ne može objasniti zdravom razumu. Onda nam dolazi Sena Uzunović. Bila je visoki zvaničnik vojske FBiH, to je činjenica, bila je sa svojim narodom, to joj ne sporim. Ima nešto što joj zamjeram, kao pripadnik srpskog naroda, a to je da za zločine u Konjicu, je ona donijela oslobađajuću presudu. Haški sud je preuzo taj predmet i sve koje je ona oslobodila, on je osudio. Tu na neki način vidimo da ona nije podobna da sudi predsjedniku Srpske. Ako uvažavamo naš Ustav, onda u najmanju ruku, u samom procesu protiv predsjednika Republike, trebalo bi da budu uključeni i predstavnici druga dva naroda, navodi Višković.

-Stručnjaci su rekli da je presuda Dodiku već napisana, a sve s ciljem njegovog uklanjanja s političke scene. Zašto se nije uvažio poziv svih svjedoka? Nekome se žuri da izrekne sve stvari, za koje mi iz Srpske kažemo da su politički montirane i čiji je cilj da se Milorad Dodik ukloni sa političke scene, kaže on.

BiH

Pendeš: ‘Kovačevića treba kazneno goniti, to je lažno predstavljanje!” (VIDEO)

Published

on

By

Zvaničnica HDZ-a Marina Pendeš komentarisala je u programu BHRT-a presudu “Kovačević” koju je donio Evropski sud za ljudska prava i koju HDZ uz podršku visokog predstavnika Christiana Schmidta želi pred Velikim vijeće tog suda osporiti.

Naime, Evropski sud za ljudska prava 29. augusta 2023. godine objavio je sažetak presude u predmetu Slaven Kovačević protiv BiH u kojoj je utvrdio da je aktivno biračko pravo Kovačevića prekršeno.

Aplikant se žalio Evropskom sudu za ljudska prava da mu je kao stanovniku Bosne i Hercegovine koji živi u Sarajevu povrijeđeno aktivno biračko pravo na način da ne može glasati za sve kandidate za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i da ne može nikako glasati za kandidate za Dom naroda Bosne i Hercegovine. Sud je presudio u korist aplikanta, navodeći da trenutni političko sistem koji preferira etničku pripadnost ugrožava demokratiju, te da bi Bosna i Hercegovina trebala preći sa sistema etničkog predstavljanja na sistem građanskog političkog predstavljanja. U tom smislu, prilikom korištenja aktivnog biračkog prava, bilo čija etnička pripadnost kao glasača ne može se i ne smije koristiti, jer se time direktno podriva demokratija.

“Meni je jako zanimljivo da je gospodin Kovačević podnio tužbu sudu u Strazburu na način da se žali da je neko ili on onemogućen da bira svoje predstavnike, a ujedno je savjetnik kod člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.To je stvarno nonsens, ja nemam riječi. To nema nikakve zdrave logike”; kazala je Pendeš a zatim dodala: 

“On kao osoba koja se nekada izjašnjava kao Srbin, nekad kao Hrvat… Zar to nije manipulacija. To je krađa indentiteta, to je lažno predstavljanje. To treba kazneno goniti”, kazala je Pendeš, a zatim iste riječi ponovila: “To treba kazneno goniti!”.

 

Nastavi čitati

BiH

Helez: Dobijamo protuzračnu opremu iz Njemačke

Published

on

By

Podrška koju Njemačka pruža Oružanim snagama Bosne i Hercegovine ogleda se ulaganju za projekte obnove objekata i infrastrukture ali i nabavke novih uniformi.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez boravio je ovih dana u posjeti Borisu Pistoriusu ministru odbrane Savezne Republike Njemačke. Na sastancima su usaglašeni brojni zajednički projekti, ali u prvom redu tema sastanka je bila provođenje 11 dogovorenih projekata pomoći Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

“Samo u razdoblju 2024.- 2025.godina planirana je podrška SR Njemačke na ukupno 11 projekata na infrastrukturnim objektima Oružanih snaga BiH. Ukupna vrijednosti donacije se procjenjuje na 7.240.000 eura”, napisao je Helez na svom Facebook profilu.

Ministar Helez na svom Facebook profilu podijelio je utiske sa sastanka sa njemačkim kolegom, a između ostalog navodeći da je sa njemačkom stranom usaglašena nabavka protuzračne odbrane.

Nije detaljnije precizirano o kojim sistemima je riječ, ali obzirom na najave ministra Heleza izgledno je da se radi o pomoći SR Njemačke u naporima Ministarstva odbrane BiH za nabavku primarnih radara.

Njemačka je jedna od vodećih zemalja po podršci infrastukturnim projektima obnove objekata Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pri čemu je značajna i podrška za nabavku novih uniformi za OS BiH.

Nastavi čitati

BiH

Upozorenje građanima: Lažna Temu aplikacija krade podatke o karticama

Published

on

By

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane na pojavu lažne aplikacije “Temu” na zvaničnim prodavnicama aplikacija, koju prevaranti koriste kako bi prikupljali podatke o platnim karticama i drugim ličnim podacima korisnika.

Iz MUP-a su saopćili da lažna aplikacija izgleda identično kao originalna “Temu” aplikacija, sa logotipom i sličnim korisničkim interfejsom i nalazi se na zvaničnim prodavnicama aplikacija Apple App Store i Google Play.

“Lažna aplikacija navodi korisnike na lažne sajtove, od korisnika traži ažuriranje podataka, među kojima se traže i podaci sa platne kartice broj kartice, CVV kod. Unijeti podaci se zatim prenose prevarantima i mogu se zloupotrijebiti za neovlašćene transakcije i krađu identiteta”, navedeno je u saopćenju.

Iz MUP-a savjetuju građane da prilikom preuzimanja originalne “Temu” aplikacije provjerite i naziv izdavača Temu International LLC.

“Na originalnoj Temu aplikaciji imate obavještenje da kupci budu pažljivi, da Temu aplikacija nikada neće poslati SMS poruku i tražiti vam dodatne podatke. Pročitajte komentare i ocjene korisnika prije instalacije, jer lažne aplikacije često imaju sumnjive ili lažne recenzije”, navedeno je u saopćenju.

MUP upozorava građane da ne unose podatke o kartici u aplikacije koje nisu provjerene, da redovno pratite stanje na računu i prijave svaku sumnjivu transakciju svojoj banci.

“Koristite antivirusne aplikacije koje mogu detektovati sumnjive softvere. Ako ste već preuzeli lažnu aplikaciju, odmah je uklonite sa uređaja. Blokirajte svoju karticu i obavijestite banku o mogućoj zloupotrebi”, savjetuju iz MUP-a.

U saopćenju građanima savjetuju i da promijene lozinke za sve relevantne naloge koje su koristili u aplikaciji, te da prijavite slučaj policiji putem najbliže stanice.

“Budite oprezni i informisani – prevaranti svakodnevno traže nove načine za krađu podataka i zloupotrebu vašeg povjerenja”, poručuju iz MUP-a RS-a.

Klix

Nastavi čitati

Najčitanije