Connect with us

BiH

Ado je pravio pite na M-17, a danas je glavni kuhar na Pelješcu: U cugu se radi 70 dana

Published

on

Bračni par Saltaga Ado i Arnela, Jablaničanima su poznati kao dugogodišnji vlasnici objekata brze hrane. Praksu u kuhinji stekli su dugogodišnjim iskustvom sa vlastitim obrtom, a svoje znanje su iskoristili za sezonski rad na moru.

Nakon što im je rad u Jablanici postao neisplativ, “prelomili” su i odlučili se okušati kao sezonski radnici. To se ispostavilo kao dobar potez, kaže Ado. On kao glavni kuhar jednog restorana na Pelješcu može dobro zaraditi, priča za Jablanica.live.

“Zadnji posao koji smo supruga i ja radili u Jablanici bio je pravljenje pita ispod sača na magistralnom putu M-17. Međutim, prevelika konkurencija, krize…  Prelomio sam da radim u Hrvatskoj. Naišao sam na dva-tri oglasa i pozvao. Za 5 minuta sam se sa čovjekom dogovorio i platu i sve uslove. 2019. godine sam prvi put radio sezonu. Sve što sam se dogovorio sa vlasnikom restorana je ispoštovano”, kaže Ado na početku razgovora.

Prvo što je istakao jeste da je obim posla jako veliki i da je bitno spremiti se psihički i fizički za sezonu.

Ko nije spreman na veliki obim posla i ko nije kvalitet, ne preporučujem mu da dolazi na sezonu. Ko je spreman da radi, dobro je došao. Psihički i fizički morate biti spremni da izdržite glavni udar koji traje dva i po mjeseca. U cugu ćete raditi 60-70 dana. Nemate slobodan dan, radi se desetak sati svaki dan, a plate su dobre. U odnosu na nas plate su extra i to je jedna satisfakcija koja vas drži tu da radite”, rekao je Ado.

Jela su pretežno iz dalmatinske kuhinje, a spektar je širok.

“Isti posao radim ovdje od 2019., kada sam radio kao pica i roštilj majstor u Tučepima. Trenutno radim kao glavni kuhar na Pelješcu, a supruga radi na salatama i serviranju tanjira. To su sve jela kao kod nas, s tim da ima i dalmatinske kuhinje. Nije to neka zahtjevna gastronomija i nije ništa komplikovano, što se tiče kuharskog posla. Tjestenine sa morskim plodovima, gamberima, zatim tražene su kozice, dagnje, škampi, sve vrste riba, zatim hrana kao i kod nas, ćevapi, pljeskavice, mješana mesa… Zatim udarna su i pohovanja, od zagrebačkog do bečkog odreska, pileće pohovano meso i tako dalje”, naveo je Ado.

Na pitanje da li je zadovoljan odnosom poslodavaca prema radniku.

“Ovisi od gazde do gazde, ne mogu vam reći u globalu. U suštini, to je sve kako vas sreća posluži. Što se prvog posla tiče, sve je bilo ispoštovano što se tiče finansija, ali je gazda bio impulsivan i bilo je stresa. Zato tu nismo ni ostali. Prema meni i supruzi nije bilo takvih ispada, jer smo posao zaista kvalitetno obavljali, ali prema drugim radnicima jeste. Promijenili smo lokaciju i vlasnik na Pelješcu je zaista dobar čovjek. I sam radi sa nama, pomaže oko pica i prema nama je korektan i uljudan. Imam osjećaj da radim kod sebe, a ne da radim za drugoga. Gazda je dobio povjerenje u mene kao kuhara, prepustio mi je organizaciju posla, brigu o robi. Slobodnije radim sada. Posla ima, sezona je u jeku”, odgovorio je Ado.

Na Pelješcu se trenutno nalazi mala kolonija Jablaničana, a nekoliko njih radi u istom restoranu. Naš sagovornik ističe kako je to jedna olakšavajuća okolnost.

“Puno je lakše. Naš ritual je bio i druženje u Jablanici, tako da je raditi sa prijateljima jedna olakšavajuća okolnost. Kada završimo posao sjednemo skupa, rezimiramo taj dan, prisjetimo se šta se desilo, kakav je bio cirkus, ko se zezao na poslu, kakve su šale bile… Popijemo rakijicu i idemo na spavanje. Ujutru buđenje, zajednička kafica i posao ponovno“, dodao je Ado.

Za sve one koje zanima koliko se radi, evo odgovora:

“Moj radni dan počinje u pola 10, a završava navečer od 11. Sve zavisi kako je koji radnik dogovorio radno vrijeme, a plata vam zavisi od toga kakvo ste radno vrijeme dogovorili. Supruga radi od 11 sati ujutru. Ima radnika i koji rade dvokratno, otvore lokal, prime robu od 8 do 12, pa slijedi pauza od 12 do 17. Opet rad od 17 do 00. Nema niko isto radno vrijeme, imate mogućnost da se dogovorite s gazdom šta želite”.

Slobodnog vremena nema mnogo – teško je naći vremena za kupanje i plažu.

“To eventualno mogu radnici koji rade dvokratno, ali kako vidim, to vrijeme ne koriste za more, nego za tuširanje, odmor, razgovor sa porodicom i prijateljima. Slabo ima vremena za kupanje. Iskusniji radnici mi kažu da bi se oni kupali navečer nakon posla. Umjesto onog pića koje popijete nakon posla, idete plivati. Jedino tako”, pojasnio je Ado.

Savjet za buduće sezonce je posao ozbiljno shvatiti.

“Savjetovao bih drugima da ne misle da su pošli na ljetovanje i da će se kupati i odmarati. Nema spajanja ugodnog sa korisnim. Ko tako razmišlja ne treba dolaziti na sezonu. Ako ćete doći morate biti spremni na rad. Ako idete sa stavom da ćete se malo kupati, malo raditi, vi ćete se vratiti nakon 7 dana kada shvatite o kojem obimu posla se radi. Ko je naučio raditi, on će bez problema odraditi sezonu. Slično kao i u našim restoranima.

Ja sam, recimo, iz restorana u Jablanici dolazio kući tako umoran da ne mogu ući u kabinu da se tuširam. Ovdje mi se to još nikada nije desilo. Imamo mi svoje stolove i stolice u restoranu i kada god nema posla, gazda nas tjera da sjednemo i odmorimo. Važno je odmoriti i pripremiti se za nalet gužve. To kod nas nema niti u jednom restoranu. Radite 17 sati i morate stajati na nogama. Nema toga ovdje, možete se odmoriti, ali kada se radi – radi se.”

Nažalost, sve više porodica odlazi iz Jablanice, pa tako se ni porodica Saltaga ne nada zaposlenju u tom gradu.

“Trenutno se vidimo u Hrvatskoj. Ne vidim nikakvu budućnost kod nas u Jablanici, da me neko maltretira za 800 KM. Mogu nešto sitno raditi oko građevine, kada se vratim sa sezone, ali ovo nam je sada glavna opcija – ljeti raditi, zimi odmor. Do kada će to tako trajati vidjet ćemo”, zaključio je Ado.

BiH

Dodik: 2. maja će biti potpisana smrtna presuda BiH, sada jasno postoji entitetska linija

Published

on

By

Drugog maja će biti potpisana smrtna presuda Bosni i Hercegovini kao nekoj mogućoj zajednici, istakao je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik za RTRS.

-Mi u suštini ne trebamo ništa da činimo, do odbrane funkcionalne nadležnosti. Dakle, mi ne pripremamo nikakav rat, ali shvatamo da ima pojedinaca koji ne razmišljaju tako, kazao je Dodik.

Bosanskim muslimani gotovo identično čine i rade, u smislu želje postavljanja unitarne Bosne, a asistenciju im pruža Amerika. Dešava se ozbiljan udarac na srpski narod, koji mi moramo da dočekamo, ako se usvoji ta rezolucija, mi moramo da napravimo našu nacionalnu strategiju izlaska iz tog. To podrazumijeva zajedničko djelovanje Srba iz Srpske, Srbije, ali i bilo gdje se nalazili. Prilagodićemo se novim okolnostima, jer mislimo da nakon tog ne vidimo način građenja zajedničkog života sa Bošnjacima, navodi Dodik.

-BiH je u prethodnom ratu bila išarana, ali sada jasno postoji entiteska linija, koja je odbranjena u prethodnim okupljanjima.

Imamo dovoljno snage da zadržimo naš subjektivitet, pa čak i samostalnost. Ono što mi radimo u političkom smislu, je borba za ono što imamo, za naša prava, koja su sva napadnuta. Naša politika je odgovorna, nacionalna i državna politika za Srpsku. Naša politika nije bosansko-hercegovačka politika, mi nismo bosansko-hercegovačke patriote. Јa sam na primjer srpski patriota, kazao je Dodik ne znajući da glasanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici neće biti drugog maja.

-To što neko pokušava, da me napravi negativcem jer sam dobar sa Putinom, je za mene izuzetno pozitivna stvar. Јa ću se najmanje još jednom u ovoj godini sresti sa Putinom i imaćemo o čemu da razgovaramo, rekao je Dodik.

Nastavi čitati

BiH

Suljagić odgovorio Dodiku: Tvoje prisustvo u mezarju u Potočarima je uvreda za mrtve, kapije će biti zatvorene

Published

on

By

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik najavio je jučer da će Vlada RS održati sjednicu u Srebrenici 2. maja kada je trebala biti održana i sjednica Generalne skuštine Ujedinjenih nacija na kojoj je predmet glasanja trebala biti i rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Dodik je izjavio i da je delegacija RS spremna otići u Memorijalni centar u Potočarima kako bi položila cvijeće i odala počast žrtvama zločina, a potom je ponovo negirao genocid kazavši da se u Srebrenici desio zlločin.

Na njegove izjave reagirao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

“Bez ikakve potrebe da pridajem pažnju nastojanjima Milorada Dodika, drugog maja je neradni dan. Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene. Nakon silnih uvreda izrečenih na njihov račun, njegovo prisustvo u mezarju je uvreda za mrtve. I neradnim i radnim danima”, naveo je Suljagić na X-u.

Podsjetimo, Generalna skupština UN-a je 2. maja trebalo da glasa o rezoluciji, ali je glasanje odgođeno. Ovo je drugi put da se glasanje o rezoluciji pomjera, prvi put je glasanje trebalo biti 27. aprila, pa je pomjereno za 2. maj.

Nastavi čitati

BiH

Bez trunke kajanja: Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Published

on

By

Šumanu je pritvor produžen jer bi boravkom na slobodi postojala opasnost od bjekstva, da bi mogao utjecati na svjedoka, prikriti dokaze, ali i što bi njegovim puštanjem došlo do uznemirenja javnosti.

Ademu Šumanu, ubici nevinog Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor na još tri mjeseca, a kako se vidi na snimcima koji su objavili njegovi prijatelji, njemu to nije teško palo. Na snimcima se vidi kako Šuman sa osmijehom na licu pozdravlja prijatelje koji su ga došli podržati.

Podsjećamo, prijatelji mu pružaju podršku jer je 28. januara ove godine hicem iz pištolja ubio Farisa Pendeka.

Šumanu je pritvor produžen jer bi boravkom na slobodi postojala opasnost od bjekstva, da bi mogao utjecati na svjedoka, prikriti dokaze, ali i što bi njegovim puštanjem došlo do uznemirenja javnosti.

Podsjećamo i to da su osumnjičeni pomagači Mersim Saljević i Elmedin Gradišić ranije pušteni na slobodu.

Šuman je 28. januara usmrtio Farisa Pendeka hicem iz pištolja u vozilu na glavnoj saobraćajnici u sarajevskom naselju Otoka.

On je tada vozio svoj Peugeot 308 iza vozila u kojem su bili mladići Danis, Berin, Eman i ubijeni Faris Pendek, “koji nije uspio progovoriti ni riječ”.

Šuman je vozilom stao paralelno s njima i mahao rukama. Oni su otvorili prozor i pitali šta je problem? On je tada s mjesta vozača preskočio na mjesto suvozača, kroz prozor svog auta udario Emana pesnicom, a potom iz kasete izvadio crni pištolj i udario vozača kundakom, zatim je uperio pištolj u Emana, koji se sageo, ispalio je metak koji je pogodio Farisa, koji je sjedio iza njega, a koji je usljed toga vrlo brzo preminuo.

Nakon ubistva je pokušao pobjeći, ali se ubrzo predao zato što je već bio otkriven, a Gradišić ga je zvao i rekao da mu policija pretresa kuću.

Nastavi čitati

Najčitanije