Connect with us

BiH

Bogatstvo “nositelja EU vrijednosti”: Čovićev punac zarađivao kao rudar, poklanjao kao kralj (FOTO)

Blago Prskalo, punac predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) Dragana Čovića, poklonio je stanove u Zagrebu i Makarskoj te zemljište u Mostaru kćerkama Bernadici Čović i Mirjani Perić.

Prskalo je od 1998. do 2009. godine sa rudarskom penzijom uspio izdvojiti 837 hiljada maraka za kupovinu ovih nekretnina. No, u svim slučajevima je imao posrednike: vilu u Makarskoj i zemljište u Mostaru je u njegovo ime kupila kćerka Bernadica, a stan u Zagrebu advokat Božo Ćorić.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je 2015. godine pisao kako je bračni par Čović do 2003. godine svoje nekretnine sticao direktno, kupovinom ili poklonom. Tada se pokreću istrage i sudski sporovi protiv Dragana Čovića zbog sumnje da je koristio javne funkcije za ličnu korist pa je Bernadica počela kupovati nekretnine u ime rodbine koja bi ih kasnije poklanjala ovom bračnom paru.

Prskalo je još 2013. godine Bernadici poklonio 896 kvadrata zemljišta u Mostaru koje je pet godina ranije ona kupila uz njegovu punomoć za 50.000 KM. Čovići su na ovom komadu, koji su spojili sa drugom parcelom, izgradili skupocjenu vilu u kojoj danas žive.

Bernadica je svom ocu pomogla 2009. godine da kupi i trospratnu vilu u Zaostrogu na obali Jadrana u Hrvatskoj za oko 625 hiljada KM. Poslije nešto više od godinu dana Prskalo je prodao dva stana od 73 i 74 kvadrata na prvom i drugom spratu ove vile sa prostranim terasama i dvije garaže za 586.500 KM. Kupac je bio Stanislav Mucić, vlasnik firme za projektovanje i građevinarstvo MUCIĆ & CO iz Dugopolja u Hrvatskoj i direktor istoimene firme u BiH sa sjedištem u Ljubuškom.

Mucić se nije odmah upisao kao vlasnik stanova jer nije bilo završeno etažiranje vile. To je uradio tek u oktobru 2020. godine. Isti dan je Blago Prskalo poklonio stan od 104 kvadrata u suterenu i prizemlju vile kćerki Bernadici.

Mucić je svoje stanove mjesec dana kasnije poklonio supruzi Mariji.

Prskalo, Bernadica Čović i Stanislav Mucić nisu željeli razgovarati sa novinarima CIN-a.

– Nemam ti blage veze. Ne znam, ne znam, zatekli ste me sa pitanjima. Nemam blage veze, a, s druge strane, zašto bih ja vama uopće išta govorio o tome, zašto bih ja govorio o svojoj imovini – kratko je rekao Mucić.

Stan na dvije etaže u vili u Zaostrogu Prskalo je poklonio kćerki Bernadici Čović krajem 2020. godine (Foto: CIN)

 

Poslovne i porodične veze

Blago Prskalo je još 1998. godine kupio trosobni stan u Zagrebu za oko 162.000 KM. U ranijem razgovoru sa novinarima CIN-a on nije želio objasniti detalje u vezi sa kupovinom nekretnine sa garažom od 71 kvadrat koju naziva “stančićem”.

– Ko hoće raditi, može imati – rekao je tada Prskalo.

Nekretninu je 2015. godine, nakon CIN-ove priče o imovini bračnog para Čović, poklonio drugoj kćerki Mirjani Perić.

Otprilike u vrijeme kupovine ove nekretnine Prskalovi zetovi Dragan Perić i Dragan Čović blisko su sarađivali u poslovima namjenske industrije. Čović je bio direktor mostarskog Sokola, osnivača Društva za proizvodnju i projektovanje naoružanja i vojne opreme Soko Vit u kojem je za direktora imenovan Dragan Perić, Mirjanin suprug.

Ova firma je bila suosnivač Hercegovačke banke iz Mostara preko koje je Vlada Hrvatske uplaćivala milione za pomoć Hrvatima u BiH. Privremena upraviteljica Banke Toby Robinson je u izvještaju 2001. godine navela da je Soko Vit jedna od firmi preko koje je nezakonito izvlačen ovaj novac.

Mjesec dana nakon što je Prskalo pazario nekretninu u Zagrebu, stan u istoj kući kupuje Čovićev i Perićev kolega Branko Kolobarić, tadašnji predsjednik Upravnog odbora Sokola. Za dvosoban stan sa garažom je dao 146.000 maraka.

Advokat Božo Ćorić je po punomoći kupio stan i Prskala i Kolobarića koji je deset godina kasnije i formalno završio uknjižavanje, odnijevši notaru na ovjeru dokumentaciju za oba stana.

Federalna finansijska policija je protvi Kolobarića i Dragana Čovića vodila istragu i 2003. godine podnijela krivičnu prijavu u kojoj piše da su njih dvojica u vrijeme kupovine ovih stanova potpisivali ugovore o izdavanju Sokolovih nekretnina na štetu preduzeća. Prijavu su predali Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali optužnica nije podignuta.

Zarada na Sokolovom stanu

Kratko prije napuštanja Sokola 1998. godine Čović je od ovog preduzeća dobio na korištenje stan od 100 kvadrata u Mostaru. Godinu i po kasnije ga je certifikatima otkupio sa suprugom za 33.542 KM. Jedanaest godina poslije stan je prodao za 190.000 KM Matanu Žariću, aktuelnom generalnom direktoru Elektroprijenosa BiH.

U vrijeme prodaje Čović i Žarić su se sretali i na optuženičkoj klupi. Bili su optuženi da su kao predsjednik i član Upravnog odbora Hrvatske pošte i telekoma Mostara prenijeli dug preduzeća od 4,7 miliona KM prema bivšem Ministarstvu odbrane Hrvatskog vijeća odbrane na tri privatne firme iz Mostara i Širokog Brijega. Firme su poslije naplatile dug u dionicama i tako postale većinski vlasnici Eroneta. Sud je poništio tu transakciju, a optužnica protiv Čovića, Žarića i ostalih je pala na sudu jer je podignuta prekasno – kada je već došlo do zastare krivičnog gonjenja.

Nekretnine advokatice i političara

Advokatski ured Bernadice Čović je 2005. godine ovlašten da u ime njene ujne Zdravke Čuljak iz Švicarske kupi zemljište u Mostaru.

U naselju Bare je za 84 hiljade KM kupljeno 2.396 kvadrata zemlje sa devastiranim objektima, a Bernadica i Dragan su to 2011. formalno otkupili od Čuljak za 330.000 KM. Prema dokumentima, umjesto novca su joj dali stan od 76 kvadrata u Makarskoj koji je Bernadica kupila 2000. godine za skoro 138.000 KM. Ipak, novinari CIN-a su saznali da računi za komunalne usluge za ovaj stan i dalje dolaze na ime Bernadice Čović. Također, ona je u zemljišnim dokumentima prijavljena na ovoj adresi.

Prema dostupnoj dokumentaciji, njena ujna se ni nakon 11 godina od zamjene nekretnina nije uknjižila kao vlasnica stana u Makarskoj.

Uz zemljište u Barama nalazila se zemlja njenog oca koju će joj on pokloniti dvije godine kasnije i tako zaokružiti parcelu za izgradnju velelijepog porodičnog doma Čovića.

Uz ove nekretnine Bernadica je suvlasnica i poslovnog prostora u Mostaru koji je kupila sa kolegicom Drinkom Zadro 2003. godine. One su 102 kvadrata u kojima se nalazio njihov advokatski ured platile 80.000 KM.

Za razliku od supruge, Dragan Čović se nije često lično upuštao u trgovanje nekretninama. Otac Frane mu je 1997. godine poklonio kuću sa zemljištem od 1.160 kvadrata u Ljutom Docu, između Mostara i Širokog Brijega. Polovinom 2020. godine Čović je prodao ovu kuću.

Nakon očeve smrti naslijedio je i kuću od 358 kvadrata u Mostaru, objavio je CIN.

BiH

Mazalica pokušao ušutkati Miokovića, pa napustio studio: “Ajde, začepi ti tamo…” (VIDEO)

Srđan Mazalica, zastupnik u Narodnoj Skupštini republike Srpske napustio je večeras emisiju BHT1 “Odbrojavanje” nakon burne rasprave o pitanju obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Mazalica je pokušao da obrazloži zbog čega, kako on smatra, 25. novembar danas ne može biti državni praznik, međutim njegovom mišljenju se usprotivio Dragan Mioković, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Mazalica je kazao kako je antifašizam dio današnje RS, a na pitanje Miokovića da li su u tom entitetu partizanski i četnički pokret izjednačeni, Mazalica je upitao voditeljicu:

– Možete li molim vas utišati tog gospodina tu?

 

Mioković mu je na to odgovorio “kako oni nisu došli da slušaju njegovo predavanje”, na šta je Mazalica ponovio: “Možete li molim vas utišati tog gospodina tu” i dodao:

– Ubacuje mi se u riječ. Ne mogu da pričam, ne mogu da čujem sebe. Ja sam njega slušao kad je on govorio. ‘Ajde začepi ti tamo. Šuti, pusti me da kažem – rekao je Mazalica.

U tom trenutku u raspravu se uključila i zamjenica ministra za ljudska i prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić.

– Nemojte molim vas, ne možemo tako – poručila mu je Jurišić, a Mazalica je onda kazao:

– Ako vi nećete njega da prekinete ja ću napustiti emisiju, što je uskoro i učinio.

Nakon što je napustio emisiju Mazalica se oglasio i na društvenoj mreži X.

– Večeras katastrofalan tretman na BHT “Odbrojavanju” prema meni kao gostu iz Republike Srpske, koji se ne uklapa u sarajevske bajke o ZAVNOBiH-u, a zbog čega sam napustio emisiju. Mediji i voditelji iz FBiH me više u emisijama neće vidjeti. Vi ste ti koji gazite ideje ZAVNOBiH-a – napisao je Mazalica.

Kako je izgledala rasprava u studiju pogledajte u videu.

Nastavi čitati

BiH

Neustavni dan RS-a: Za stvaranje emotivnog naboja – 50 bilborda, 20.000 sekundi na TV-u, web stranica…

Zahtijeva se oglašavanje u štampanom mediju sa tiražem od minimalno 5.000 primjeraka, te na informativnom web portalu sa najmanje pet miliona pregleda mjesečno

Poznato je na koji način će u Republici Srpskoj biti obilježen 9. januar, te koliko će proslava neustavnog “dana RS-a” koštati građane ovog entiteta.

Jučer je održana prva sjednica Odbora za proslavu, kojom je predsjedavao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na kojoj su precizirani detalji. Centralni događaji biće svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci, akademija u sportskoj dvorani “Borik”, te prijem u Administrativnom centru Vlade RS-a, piše Fokus.ba.

Istovremeno, objavljena su dva tendera kojima se pozivaju ponuđači usluga organizacije proslave te usluga medijske kampanje. Prema projekcijama, sve bi trebalo koštati do 650.000 KM. Bez PDV-a.

Iznenadno “razbijanje” tendera

Zanimljivo je da u planskim dokumentima ugovornog organa “Predsjednik Republike” za 2023. godinu nije bila posebno predviđena nabavka usluga medijske kampanje. Uostalom, tako je već godinama.

Međutim, jučer je, bez obrazloženja, naknadno donesena odluka da se cijeli posao podijeli. Kao i novac. Tako će za organizaciju proslave biti izdvojeno do 410.000 KM, a za medijsku kampanju 240.000 maraka.

Tender za organizaciju proslave 9. januara

U nastavku donosimo detalje do kojih je došao Fokus – o tome kakvu kampanju Dodik želi i šta je traženo od potencijalnih ponuđača. A, sudeći prema dosadašnjoj praksi, vjerovatno će se javiti samo jedan.

Naime, usluge medijske kampanje podijeljenje su u tri oblasti: izrada strategije tržišne komunikacije i planiranje medija, kreiranje i produkcija promotivnih materijala i reklama te implementacija komunikacione i medijske kampanje.

-Ova strategija treba da posluži kao osnova za detaljnije planiranje i implementaciju promotivne kampanje koja ima za cilj povećanje vidljivost i emotivni naboj u javnosti – traženo je u specifikaciji.

Ponuđač mora obezbijediti najmanje dvije TV stanice na kojima će se vršiti emitovanje spotova i koje imaju kvalitetno zemaljsko pokrivanje u RS-u. Kako bi reklamni video spotovi došli do građana, planirano je zakupljivanje medija od minimalno 10.000 sekundi u “prime time” terminima i 10.000 sekundi u “off time” terminima.

Ništa bez web stranice

Također, zahtijeva se oglašavanje u štampanom mediju sa tiražem od minimalno 5.000 primjeraka, te na informativnom web portalu sa najmanje pet miliona pregleda mjesečno. Oglašavanje na led displejima planirano je na tri lokacije u Banjaluci, po dvije u Prijedoru i Istočnom Sarajevu, te po jednoj u Bijeljini i Trebinju. Reklame se moraju emitovati minimalno 20 dana, uz najmanje 1.440 emitovanja na svakom led ekranu dnevno.

Mjesec dana promotivni materijali biće postavljeni na 50 bilborda raznih dimenzija, a možemo očekivati i do 10×5 metara ili veće. Širom Republike Srpske.

Dimenzije i raspored bilborda

-Odabrani ponuđač bi trebalo da u akcionom planu definiše koji su to mediji najpogodniji za koji vid prezentacije, odnosno putem kojeg medija će informacija na najbrži i najprihvatljiviji način doći do korisnika uključujući i oglašavanje na površinama uz saobraćajnice kao što su bilbordi, led displeji i slično. Kako bi se definisali kanali komunikacije, to jest mediji i portali putem kojih će se komunicirati, potrebno je da ponuđač ima obezbijeđen pristup softveru koji vrši praćenje posjećenosti web stranica, odnosno portala – navodi ugovorni organ.

Očekivani broj impresija na digitalnim medijima je 10.000.000 prikazivanja osobama sa teritorije Republike Srpske u toku trajanja ove kampanje.

Od ponuđača se zahtijeva da imaju kameru 6K i dron 5.1K, sa detaljno opisanim ostalim karakteristikama i dodacima, kao i profesionalnu rasvjetu raspona snage od 500W do 10kW. Osim toga, potrebno je uraditi i kvalitetnu video produkciju, pet igranih spotova.

Također, predviđena je izrada web stranice, te hosting i zakup domene na najmanje godinu dana. Uz to, potrebno je implementirati i sigurnosni SSL certifikat na web platformu. I još mnogo toga.

Posao za firme iz Banjaluke i Laktaša

Iz Ureda predsjednika RS-a nisu ostavili dilemu ni kada je u pitanju profesionalna sposobnost zainteresovanih ponuđača, što može znatno smanjiti konkurenciju. Dakle, traži se iskustvo na istim ili sličnim poslovima vrijednim najmanje 240.000 KM u posljednje tri godine.

Osim toga, preciziran je i sastav tima u kojem moraju biti stručnjaci sa iskustvom u tržišnoj komunikaciji i oglašavanju na društvenim mrežama. Zatim, stručnjak za razvoj internet stranica iz „Front-end“ tehnologija i stručnjak za razvoj internet stranica iz ”Back-end” tehnologija. I ne samo to.

Profesionalni tim za produkciju mora imati najmanje po jednog producenta, režisera, montažera, snimatelja, grafičkog dizajnera i dron operatera sa uspješno položenom obukom i poznavanjem propisa iz civilnog vazduhoplovstva BiH. Svi sa iskustvom, naravno.

Ponuđači moraju imati ovakav tim

Također, traži se da ponuđač na raspolaganju ima poslovni prostor za pružanje usluga video produkcije te pristup sistemu praćenja posjećenosti web portala.

Kompletan posao organizacije proslave 9. januara, “dana RS-a”, prošle godine dodijeljen je City Consultingu d.o.o. Banja Luka. Za uslugu je plaćeno 641.000 maraka bez PDV-a.

I u ranijim godinama ista firma dobijala je ovaj posao, ali u konzorciju sa “SD sistem” iz Laktaša. Bili su jedini, pa samim time i najpovoljniji ponuđač. Ovim firmama je 2021. za organizaciju proslave plaćeno 637.400 KM, a 2020. godine 328.640 KM jer je usljed pandemije koronavirusa manifestacija bila skromnija. Godinu ranije proslava je koštala 417.555 maraka. Bez PDV-a.

Hoće li ove godine u igri biti isti ponuđači ili je tender ovaj put s razlogom podijeljen ostaje da se vidi.

Nastavi čitati

BiH

Dodik: “Postoje paradžemati i njih pokriva Islamska zajednica na čelu sa reisom”

Milorad Dodik, šef SNSD-a i predsjednik RS, najavio da neće odustati od zahtjeva za smjenom ministra odbrane Zukana Heleza (SDP).

Dodik je najavio da će SNSD tražiti njegovu smjenu nakon što je ministar izjavio da ima informacije o vojnim vježbama na teritoriji RS u kojima učestvuju neke paravojne formacije zajedno sa Rusima.

Takve informacije negirala je OSA, kao i EUFOR.

Šef SNSD-a i danas je komentirao Heleza te je kazao da njegove izjave imaju cilj da ‘umanje značaj priče o paradžematima’.

“OSA je prije nekoliko godina rekla da ima 3.500 ‘spavača’ raspoređenih u paradžematima. To nije izmislio Dodik ili RS, izašao je direktor OSA-e za govornicu u Parlamentu i rekao to. Možda je moj problem što sam predugo tu, pa se sjećam”, naveo je Dodik i ponovio bajate podatke.

Dodik je rekao da se zna da i danas policija FBiH ne smije da uđe u neka sela u kojima postoje jake islamističke grupe, ističući da priču o paradžematima u BiH nije izmislila RS.

On je upitao šta nije istina u izvještaju Republike Srpske u kojem se navodi da je registrovano više od 100 paradžemata na teritoriji BiH.

“Sa druge strane, ni OSA ni EUFOR za izvještaj iz Republike Srpske nisu odgovorili negativno”, rekao je Dodik i ukazao da su opovrgnute tvrdnje ministra odbrane Zukana Heleza da postoje paravojni kampovi na teritoriji RS.

Dodik je rekao da je plan da prijedlog o smjeni Heleza bude pokrenut u PS BiH BiH i da ide kroz parlamentarnu proceduru.

“Republika Srpska je spremna da prikaže sve ono je pokriće za izvještaje koje je ranije predstavila i da pokaže koliko Helez nije u pravu. Što se tiče nas iz Republike Srpske, naš odnos prema njemu je nula i nijedan njegov prijedlog neće biti uzet u razmatranje, niti će biti donesena nijedna odluka na njegov prijedlog. Ako hoće stagnaciju u Ministarstvu odbrane, neka imaju, mi nemamo nijedan problem”, rekao je Dodik.

Ipak, za smjenu Heleza u Parlamentu BiH, SNSD će trebati i glasove SDA, a iz ove stranke su ranije kazali da ukoliko se ustanovi da Helezove izjave nisu tačne treba povuću neku vrstu odgovornosti. Ipak, nisu precizirali da li bi glasali za smjenu Heleza.

Međutim, Dodik kaže da ne može računati na SDA.

“Svaka čast Nikšiću (Nermin, predsjednik SDP-a, op.a.) ako to drži. Mogu da razumijem politički. Ali ta priča o smjeni će ići kroz proceduru. Mi znamo da neće proći u Predstavničkom domu, jer se muslimani uvijek ujedine. Tako da ne možemo računati na SDA. Oni znaju da to ako prođe na Predstavničkom da će to preći u Dom naroda. Njega treba eliminisati sa te pozicije. On je presuđivani nasilnik. Nisam ga ja predložio, nego Nikšić i to svoje smeće će da brani sam Nikšić. I to negdje mogu da razumijem. Ali lagati sa te pozicije i omogućiti laži i onom srbomrscu iz Britanije da kaže da je to to, to nećemo trpiti”, rekao je Dodik.

“Jasni smo da postoje paradžemati i njih pokriva Islamska zajednica na čelu sa reisom. Oni su prihvatili da riješe paradžemate i je li nekog uvjerila da su to riješili? Nisu. I taj glupi Helez hoće da odmakne priču o tome da postoje paradžemati. To je jasno”, naveo je Dodik.

Nastavi čitati

Najčitanije