Prskalo je od 1998. do 2009. godine sa rudarskom penzijom uspio izdvojiti 837 hiljada maraka za kupovinu ovih nekretnina. No, u svim slučajevima je imao posrednike: vilu u Makarskoj i zemljište u Mostaru je u njegovo ime kupila kćerka Bernadica, a stan u Zagrebu advokat Božo Ćorić.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je 2015. godine pisao kako je bračni par Čović do 2003. godine svoje nekretnine sticao direktno, kupovinom ili poklonom. Tada se pokreću istrage i sudski sporovi protiv Dragana Čovića zbog sumnje da je koristio javne funkcije za ličnu korist pa je Bernadica počela kupovati nekretnine u ime rodbine koja bi ih kasnije poklanjala ovom bračnom paru.

Prskalo je još 2013. godine Bernadici poklonio 896 kvadrata zemljišta u Mostaru koje je pet godina ranije ona kupila uz njegovu punomoć za 50.000 KM. Čovići su na ovom komadu, koji su spojili sa drugom parcelom, izgradili skupocjenu vilu u kojoj danas žive.

Bernadica je svom ocu pomogla 2009. godine da kupi i trospratnu vilu u Zaostrogu na obali Jadrana u Hrvatskoj za oko 625 hiljada KM. Poslije nešto više od godinu dana Prskalo je prodao dva stana od 73 i 74 kvadrata na prvom i drugom spratu ove vile sa prostranim terasama i dvije garaže za 586.500 KM. Kupac je bio Stanislav Mucić, vlasnik firme za projektovanje i građevinarstvo MUCIĆ & CO iz Dugopolja u Hrvatskoj i direktor istoimene firme u BiH sa sjedištem u Ljubuškom.

Mucić se nije odmah upisao kao vlasnik stanova jer nije bilo završeno etažiranje vile. To je uradio tek u oktobru 2020. godine. Isti dan je Blago Prskalo poklonio stan od 104 kvadrata u suterenu i prizemlju vile kćerki Bernadici.

Mucić je svoje stanove mjesec dana kasnije poklonio supruzi Mariji.

Prskalo, Bernadica Čović i Stanislav Mucić nisu željeli razgovarati sa novinarima CIN-a.

– Nemam ti blage veze. Ne znam, ne znam, zatekli ste me sa pitanjima. Nemam blage veze, a, s druge strane, zašto bih ja vama uopće išta govorio o tome, zašto bih ja govorio o svojoj imovini – kratko je rekao Mucić.

Stan na dvije etaže u vili u Zaostrogu Prskalo je poklonio kćerki Bernadici Čović krajem 2020. godine (Foto: CIN)

 

Poslovne i porodične veze

Blago Prskalo je još 1998. godine kupio trosobni stan u Zagrebu za oko 162.000 KM. U ranijem razgovoru sa novinarima CIN-a on nije želio objasniti detalje u vezi sa kupovinom nekretnine sa garažom od 71 kvadrat koju naziva “stančićem”.

– Ko hoće raditi, može imati – rekao je tada Prskalo.

Nekretninu je 2015. godine, nakon CIN-ove priče o imovini bračnog para Čović, poklonio drugoj kćerki Mirjani Perić.

Otprilike u vrijeme kupovine ove nekretnine Prskalovi zetovi Dragan Perić i Dragan Čović blisko su sarađivali u poslovima namjenske industrije. Čović je bio direktor mostarskog Sokola, osnivača Društva za proizvodnju i projektovanje naoružanja i vojne opreme Soko Vit u kojem je za direktora imenovan Dragan Perić, Mirjanin suprug.

Ova firma je bila suosnivač Hercegovačke banke iz Mostara preko koje je Vlada Hrvatske uplaćivala milione za pomoć Hrvatima u BiH. Privremena upraviteljica Banke Toby Robinson je u izvještaju 2001. godine navela da je Soko Vit jedna od firmi preko koje je nezakonito izvlačen ovaj novac.

Mjesec dana nakon što je Prskalo pazario nekretninu u Zagrebu, stan u istoj kući kupuje Čovićev i Perićev kolega Branko Kolobarić, tadašnji predsjednik Upravnog odbora Sokola. Za dvosoban stan sa garažom je dao 146.000 maraka.

Advokat Božo Ćorić je po punomoći kupio stan i Prskala i Kolobarića koji je deset godina kasnije i formalno završio uknjižavanje, odnijevši notaru na ovjeru dokumentaciju za oba stana.

Federalna finansijska policija je protvi Kolobarića i Dragana Čovića vodila istragu i 2003. godine podnijela krivičnu prijavu u kojoj piše da su njih dvojica u vrijeme kupovine ovih stanova potpisivali ugovore o izdavanju Sokolovih nekretnina na štetu preduzeća. Prijavu su predali Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali optužnica nije podignuta.

Zarada na Sokolovom stanu

Kratko prije napuštanja Sokola 1998. godine Čović je od ovog preduzeća dobio na korištenje stan od 100 kvadrata u Mostaru. Godinu i po kasnije ga je certifikatima otkupio sa suprugom za 33.542 KM. Jedanaest godina poslije stan je prodao za 190.000 KM Matanu Žariću, aktuelnom generalnom direktoru Elektroprijenosa BiH.

U vrijeme prodaje Čović i Žarić su se sretali i na optuženičkoj klupi. Bili su optuženi da su kao predsjednik i član Upravnog odbora Hrvatske pošte i telekoma Mostara prenijeli dug preduzeća od 4,7 miliona KM prema bivšem Ministarstvu odbrane Hrvatskog vijeća odbrane na tri privatne firme iz Mostara i Širokog Brijega. Firme su poslije naplatile dug u dionicama i tako postale većinski vlasnici Eroneta. Sud je poništio tu transakciju, a optužnica protiv Čovića, Žarića i ostalih je pala na sudu jer je podignuta prekasno – kada je već došlo do zastare krivičnog gonjenja.

Nekretnine advokatice i političara

Advokatski ured Bernadice Čović je 2005. godine ovlašten da u ime njene ujne Zdravke Čuljak iz Švicarske kupi zemljište u Mostaru.

U naselju Bare je za 84 hiljade KM kupljeno 2.396 kvadrata zemlje sa devastiranim objektima, a Bernadica i Dragan su to 2011. formalno otkupili od Čuljak za 330.000 KM. Prema dokumentima, umjesto novca su joj dali stan od 76 kvadrata u Makarskoj koji je Bernadica kupila 2000. godine za skoro 138.000 KM. Ipak, novinari CIN-a su saznali da računi za komunalne usluge za ovaj stan i dalje dolaze na ime Bernadice Čović. Također, ona je u zemljišnim dokumentima prijavljena na ovoj adresi.

Prema dostupnoj dokumentaciji, njena ujna se ni nakon 11 godina od zamjene nekretnina nije uknjižila kao vlasnica stana u Makarskoj.

Uz zemljište u Barama nalazila se zemlja njenog oca koju će joj on pokloniti dvije godine kasnije i tako zaokružiti parcelu za izgradnju velelijepog porodičnog doma Čovića.

Uz ove nekretnine Bernadica je suvlasnica i poslovnog prostora u Mostaru koji je kupila sa kolegicom Drinkom Zadro 2003. godine. One su 102 kvadrata u kojima se nalazio njihov advokatski ured platile 80.000 KM.

Za razliku od supruge, Dragan Čović se nije često lično upuštao u trgovanje nekretninama. Otac Frane mu je 1997. godine poklonio kuću sa zemljištem od 1.160 kvadrata u Ljutom Docu, između Mostara i Širokog Brijega. Polovinom 2020. godine Čović je prodao ovu kuću.

Nakon očeve smrti naslijedio je i kuću od 358 kvadrata u Mostaru, objavio je CIN.