Connect with us

BiH

Dodik: Bećirović u Kijevu govori u ime 23 posto BiH

Članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da su stavovi njenih kolega Denisa Bećirovića i Željka Komšića, koje budu iznosili tokom posjete Ukrajini, isključivo njihovi pojedinačni, a ne zvanični stavovi Predsjedništva niti Bosne i Hercegovine.

Ona je navela da je posjeta dva člana državnog predsjedništva Ukrajini “kabinetskog tipa” na šta, osim zvaničnih posjeta, kao članovi Predsjedništva imaju pravo.

“O posjeti me predsjedavajući Komšić upoznao, ali ona nije stavljana na dnevni red sjednice Predsjedništva, što znači da nije ni razmatrana niti su usaglašavani stavovi. U skladu s tim, stavovi koje budu iznosili tokom posjete su isključivo njihovi pojedinačni, a ne zvanični stavovi Predsjedništva niti BiH”, rekla je Cvijanović.

Dodik: Bećirović i Komšić nemaju legitimitet da govore o druga dva naroda

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik istakao je da su Denis Bećirović i Željko Komšić prenijeli ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom podršku većine Bošnjaka u BiH, “jer su obojica u Predsjedništvo BiH došli njihovim glasovima”.

“Njih dvojica nisu imali legitimitet da govore ni o većinskom raspoloženju dva naroda, a kamoli cijele BiH. Oni su danas u Kijevu iznijeli privatne stavove po pitanju sukoba koji traju u toj zemlji”, izjavio je Dodik za Srnu upitan da prokomentariše izjavu Bećirovića da je iskazao podršku ogromne većine građana BiH herojskom narodu Ukrajine.

Dodik je istakao da je šteta što Bećirović u svom računanju nije bio do kraja tačan i precizan pa da kaže da “on govori samo u ime 23 posto Bosne i Hercegovine”.

“Možda to stanovništvo koje su oni predstavljali nije pružilo podršku da se dodijeli orden predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu. No, suština je da je stanovništvo RS-a koja mu je orden dodijelila bilo gotovo jednoglasno u podršci takvoj odluci”, naglasio je entitetski predsjednik.

On je ponovio da ovaj bh. entitet “ostaje neutralna” kada je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Komšić i Bećirović danas su se u Kijevu sastali sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, a učestvovat će i na međunarodnom samitu Krimske platforme.

SRNA

BiH

Novalić: Spominju redukcije struje za koje nismo čuli od rata, slijede masovna otpuštanja i historijska migracija

Bivši premijer i prvostepeni osuđenik Fadil Novalić (SDA) oglasio se nakon najava da bi mogla poskupjeti struja za privredu u FBiH.

Novalić ističe da je on ‘nažalost bio u pravu’.

“Kao što sam najavio, nametnuta vlast će poskupiti struju. Oni spominju redukcije za koje nismo čuli od ratnih dana.

Posljedica novog poskupljenja bit će dodatna otpuštanja i pad zaposlenosti. O odlasku mladih koji će uslijediti nakon degradacije životnog standarda da ne govorimo – u pitanju je historijska emigracija kakvu do sad nismo mogli ni zamisliti. Kao što naš narod kaže, od nameta nema selameta”, naveo je Novalić.

Nastavi čitati

BiH

Bankarka Belma podizala novac s kartica klijenata, pribavila nezakonito skoro 48 000 KM

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, vještaka grafološke i ekonomske struke, te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva KS

Općinski sud u Sarajevu (OSS) potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Belme Kustura-Bajgorić zbog krivičnog djela – zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optužena se tereti da je od 06.03.2019. do 01.07.2021. godine, obavljajući poslove bankara za fizička lica u „SberBank“ d.d. Sarajevo“ (sadašnja „AsaBanka“ dd Sarajevo), manipulisala novcem više klijenata, na način da je sa njihovih Sberbank platnih Pika kartica, bez znanja klijenata na koje navedene kartice glase, podizala novčane iznose, te tako pribavila nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 47.720,04 KM.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, vještaka grafološke i ekonomske struke, te izvođenje više od 100 materijalnih dokaza, objavljeno je danas na službenoj stranici Tužilaštva KS.

Nastavi čitati

BiH

Boris je dobrovoljac na frontu u Ukrajini: “Plaća je odlična, čast mi je što me progoni SIPA i neke institucije” (VIDEO)”

ATV-ov “Dosije”, razgovarao je sa srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije.

Jedan od njih je i Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjaluci je proveo zadnjih 25 godina.

Kako kaže, po treći put uzima oružje u ruke.

Prvi je bio odbrambeno-otadžbinski, drugi na Kosovu, a sada je u Ukrajini.

– Ovo mi je možda i treći rat. Prvi je bio naš, drugi na Kosovu gdje sam bio četiri godine, a sada je u Ukrajini, u ovom ratu ponosan sam što mogu da uzmem oružje u ruke. Došao sam u aprilu i planiram da ostanem ovdje. To što mene u mojoj zemlji tamo neke SIPA-e i neke institucije progone, meni je to čast.

Plata je oko 2.500 eura. Drago mi je što sam ovdje, ima nas Srba dosta po različitim jedinicama”, navodi Boris.

Kako kaže, Ukrajinci se najviše oslanjaju na dronove kamikaze.

“Ima dosta dronova, kamikaza. To su dronovi mali, koji koštaju malo novca. Zakače projektil i idu na poziciju te ga otkače. U zadnje vrijeme ima dosta toga, opasne su to stvari”, ističe Boris.

Boris ističe da je ofanziva Ukrajine propala te da stvari nisu onakve, kakvim su predstavljene u medijima.

“Ukrajinska ofanziva je u debaklu. To što oni dobijaju medijski rat to je druga stvar. Međutim, sve ide po planu. Oni slabo imaju municije, na Soledar opale pet do šest granata dnevno”, kaže Boris.

 

 

 

Nastavi čitati

Najčitanije