EU već sprovodi sankcije RS? Tegeltija prijeti blokadom svih projekata u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izrazio je nezadovoljstvo povodom odluke EU da neće biti realizovana dva infrastrukturna projekta u entitetu Republika Srpska, sve dok se predstavnici iz RS u potpunosti ne vrate u državne institucije.

“Izrazio sam nezadovoljstvo sa takvim stavom, jer to smatram uvođenjem sankcija BiH, odnosno RS. Uvođenje sankcija nije dobro i ono nas dovodi u situaciju da, ne samo da blokiramo ta dva projekta u Republici Srpskoj, već da blokiramo sve projekte u Bosni i Hercegovini”, rekao je Tegeltija u video poruci iz Londona poslije sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

On je ocijenio da to neće doneti ništa dobro, a pogotovu neće riješiti političku krizu u BiH, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je rekao da ga je Varhelyi upoznao o stavovima EU da projekti koji su već odobreni za Koridor “Vc” i željezničku prugu neće biti potpisani do trenutka dok se ne razriješe određena politička pitanja u Bosni i Hercegovini.

On je dodao da Republika Srpska neće dozvoliti da ti projekti budu blokirani i da ima na raspolaganju dva moguća načina rješavanja problema, da bira nove investitore koji se mogu pronaći za tako važne projekte ili da “radi neke svoje nove prioritete”, odnosno da odustane od izgradnje na Koridoru “Vc”, a gradi neke druge putne pravce u RS.

“Nadam se da će kod članica EU prevladati shvatanje da blokiranje ekonomskih projekata predstavlja kažnjavanje jednog entiteta i jednog naroda i da to ništa dobro neće donijeti, a pogotovo neće riješiti političku krizu u BiH”, ocijenio je Tegeltija.

Tegeltija u Londonu prisustvuje i Petom investicionom samitu Evorpske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Beta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.