Connect with us

Magazin

Evo koliko bi koštao Stojadin da se danas prodaje

Published

on

ZASTAVA 101 ili popularnije Stojadin bio je i ostao jedan od najprepoznatljivijih automobila jedne epohe.

Zastava 101 je model razvijen na osnovi Fiata 128, a svjetlo dana ugledao je daleke 1971. godine. S inovativnim konceptom petih vrata, odnosno kombi-limuzine ubrzo je naišao na odličan odjek među domaćim vozačima.

Jedan od aduta Stojadina bila je i cijena. Prema dostupnim izvorima, koje je objavio Zastava forum, cijena novog Stojadina objavljena 1972. godine u AVTO Magazinu bila je 40.040 dinara ili oko 2084 dolara. Preračunato na današnje vrijednosti, uvažavajući inflaciju, cijena automobila bi bila oko 15.500 dolara ili oko 15.000 eura. Iznos je to za koji se danas može kupiti novi automobil kao što je Dacia Sandero.

 

Advertisement

Dostupan u dvije motorne izvedbe s 1.1 i 1.3 benzincima, snažnim 55 odnosno 65 KS, te u dvije osnovne karoserijske inačice (trovratna i petvratna), Stojadin je stekao respektabilne brojeve. Inovativni koncept kompakta stigao je na tržište četiri godine prije Golfa I. Imao je brojne adute, ali ga je vrijeme doslovno pregazilo. Kad se prestao proizvoditi u gotovo nepromijenjenom izdanju, Golf je već bio na šestoj generaciji.

Možda je još bolji pokazatelj kupovna moć građana kroz iznose prosječnih plaća. Potkraj 1980-ih Stojadin je spadao u domenu jeftinijih modela na tržištu, a za njega je trebalo izdvojiti 38 prosječnih plaća. Danas bi novog Stojadina, ili moderniju Daciju, platili nešto više od 11 prosječnih plaća.

Zastava 101 ili samo Stojadin proizvodio se punih 37 godina, do 21. studenog 2008. godine. Proizvedeno je 1.045.458 primjeraka, od čega je njih čak 224.851 završilo u izvozu.

 

Advertisement
Index.hr

Magazin

Za vikend se počastite ‘kraljevskim’ iftarom: Evo kako da napravite najukusniju begovu čorbu

Published

on

By

U današnjem prijedlogu za iftar, donosimo vam recept za begovu čorbu, “kraljicu svih čorbi” u bosanskoj kuhinji.

Vrhunska čorba koja u potpunosti opravdava prefiks pravi se na sljedeći način:

Sastojci:

300 g kokošijeg mesa
200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
50 g maslaca
50 g brašna
20 g suhe bamije
1 žumance
50 gr kajmaka ili milerama
1/2 limuna
1 lovorov list
malo soli i bibera

Priprema:

Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna, 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.

Advertisement

Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.

Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice.

Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer.

Advertisement

U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min.

Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.

Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi.

Radiosarajevo.ba

Advertisement
Nastavi čitati

Magazin

Imate poteškoće da zaspite? Metoda 4-7-8 obećava da ćete u san utonuti za 60 sekundi

Published

on

By

Metoda disanja 4-7-8 temelji se na drevnim tehnikama disanja iz Indije, a obećava da ćete zaspati za samo 60 sekundi.

Istraživanja sugerišu da sporo disanje, higijena spavanja i metode opuštanja mogu biti korisnije u liječenju nesanice od nekih uobičajenih farmakoloških tretmana.

Jedna od njih je i metoda disanja 4-7-8. Ovu metodu disanja razvio je dr. Andrew Weil, ljekar integrativne medicine, a temelji se na vježbama pranayame – drevne tehnike disanja koja potiče iz Indije.

Što više prakticirate ovu tehniku ​​meditacije to bi vam ona mogla biti učinkovitija u nastojanjima da zaspite. Ova praksa može pružiti i osjećaj opuštenosti, kao i poboljšati način na koji vaše tijelo reagira na stres, navodi Healthline.

Za pripremu, stavite vrh jezika na nepce, iza dva prednja zuba. Cijelo vrijeme držite jezik za zubima i napućite usne ako je potrebno, piše Klix,

Advertisement

Kako napraviti metodu 4-7-8?

  • Zatvorite usta i tiho udahnite kroz nos. Brojite do 4.
  • Zadržite dah 7 sekundi. Ovo je najvažniji dio metode.
  • Izdahnite (uz šištanje) 8 sekundi.

Kada ponovno udahnete, počinje novi ciklus. Završite četiri puna ciklusa, ali pustite svoje tijelo da spava ako osjetite da opuštanje dolazi ranije.

Nastavi čitati

Magazin

Ljekar o bolestima bubrega: ‘Ove simptome ne biste smjeli zanemariti’

Published

on

By

Bubrezi su ključni vitalni organi smješteni retroperitonalno, odnosno, iza potrbušnice. Veličina bubrega približno odgovara ljudskoj šaci. Njihova osnovna funkcija uključuje filtraciju krvi, uklanjanje toksina, viška tekućine i otpadnih tvari kroz mokraću. Uz to, bubrezi igraju ključnu ulogu u ravnoteži elektrolita i minerala u organizmu, proizvodnji hormona koji reguliraju krvni pritisak, stvaranju crvenih krvnih stanica te održavanju zdravlja kostiju.

Ako bubrezi ne funkcioniraju ispravno, otpadne tvari mogu se nakupljati u krvi, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Nefrolog dr. Jelenko Lazić, ispričao je za Net.hr koji su simptomi bolesti bubrega te kako se otkriva i liječi te je savjetovao kojih pozitivnih životnih navika bi se ljudi trebali pridržavati.

Advertisement

Funkcije bubrega

Bubrezi imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja i ravnoteže u tijelu, a njihova pravilna funkcija nužna je za niz vitalnih procesa. O njihovoj važnosti, ulozi i utjecaju na organizam govori nefrolog dr. Lazić.

“Nabrojio bih šest glavnih funkcija bubrega: prva se odnosi na izlučivanje štetnih tvari mokraćom, druga je regulacija krvnog pritiska, treća je regulacija kiselosti krvi, četvrta je regulacija elektrolitskog sastava krvi, peta je izlučivanje eritropoetina koji ima ulogu u stimulaciji nastanka crvenih krvnih stanica i šesta je pretvorba vitamina D iz neaktivnog u aktivni oblik koji ima veliku ulogu u metabolizmu kalcija i očuvanju zdravlja kostiju”, objašnjava Lazić.

Simptomi bolesti bubrega

Ljekar je naveo i važne simptome koji mogu upućivati na bolest bubrega. Pravovremeno uočavanje tih znakova ključno je za rano postavljanje dijagnoze i sprječavanje daljnjeg napredovanja bolesti.

Advertisement

“Kako su bolesti bubrega brojne, i očituju se različitim simptomima i znakovima, teško ih je sve nabrojati, ali ovo su neke od najvažnijih:

  • visoka temperatura, zimica, tresavica, bolnost u području bubrega
  • krv u mokraći
  • jaka bol u području bubrega
  • povišene vrijednosti ureje i kreatinina u laboratorijskim nalazima
  • prisutnost bjelančevina (proteina) u mokraći
  • prisutnost bijelih krvnih stanica (leukocita) u mokraći”, ističe dr. Lazić.

Kako poboljšati funkciju bubrega?

Lazić ističe kako loša prehrana i životne navike mogu loše utjecati na funkciju bubrega te preporučuje raznovrsnu prehranu i mediteransku dijetu za očuvanje zdravlja cijelog organizma pa tako i bubrega.

“Za ljude s oštećenim bubrezima važno je ograničiti unos bjelanjčevina, a u kasnijim stadijima hronične bubrežne bolesti važno je paziti na unos hrane bogate kalijem i fosfatima. Za zdravlje bubrega je važan unos soli koji treba biti ispod 5 grama dnevno. Viši unos NaCl povisuje pritisak i na duži rok oštećuje bubrege”, upozorava nefrolog dr. Lazić.

Advertisement

Kako bi se dugoročno očuvalo zdravlje bubrega, važno je pridržavati se određenih životnih navika, a ljekar ističe koje promjene u svakodnevnom životu mogu imati pozitivan utjecaj na funkciju bubrega.

“Zdrav način života, svega pomalo, sve umjereno, redovita tjelovježba u skladu s dobi, mediteranska prehrana, redovite kontrole krvnog pritiska, godišnje kontrole laboratorijskih nalaza kod izabranog ljekara”, poručuje dr. Lazić.

Advertisement
Nastavi čitati

Magazin

Zašto je važno da ne preskačete sehur tokom ramazana

Published

on

By

Ramazan je mjesec posta, duhovne discipline i samoproučavanja, ali zdrav post podrazumijeva i pravilnu ishranu.
Shodno tome, preskakanje sehura može imati velike posljedice na zdravlje i energiju tokom dana, što je bitno razumjeti posebno u dužim danima posta.Sehur je bitan faktor u održavanju energije, hidratacije i ravnoteže tokom dana. Tokom, ramazana, tijelo doživljava mnoge promjene koje uključuju duže periode bez hrane i tečnosti.

Preskakanje sehura može dovesti do problema poput iscrpljenosti, smanjenja koncentracije i glavobolje jer tijelo na duži vremenski period ostaje bez potrebnih nutrijenata.

Zdravstveni stručnjaci savjetuju da se sehur ne preskače jer hrana koja se konzumira rano ujutro može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi. Hrana bogata vlaknima, proteinima i zdravim mastima poput integralnih žitarica, jaja, voća i povrća pomaže u održavanju energije i smanjuje osjećaj gladi.

Na ovaj način tijelo se opskrbljuje nutrijentima koji pomažu u smanjenju osjećaja iscrpljenosti, a također i u sprječavanju dehidracije. Preskakanje sehura povećava rizik od niskog nivoa šećera u krvi što dovodi do umora, nesvjestice i smanjene sposobnosti koncentracije.

Advertisement

Mnoga istraživanja su pokazala da tijelo kada ne dobije odgovarajuće hranjive tvari ujutro, koristi rezervne izvore energije u organizmu brže, što povećava osjećaj iscrpljenosti tokom dana. Osim toga, tijelo postaje osjetljivije na glavobolje, smanjeni imunološki odgovor i nisku koncentraciju.

S obzirom na brojne zdravstvene aspekte, sehur je ključ za zdravlje tokom ramazana. Izazov je postići balans u ishrani, ali je od važnosti ujutro uzeti vrijeme za zdrav obrok koji će vam omogućiti da lakše prebrodite sate posta, piše Klix.

Osim mnogih fizičkih prednosti, sehur doprinosi mentalnoj stabilnosti i duhovnoj praksi. On pomaže u povećanju fokusa na obavljanje duhovnih obaveza i podupire postizanje unutrašnje ravnoteže.

Advertisement
Nastavi čitati

Magazin

Preminuo Mustafa Paldum, brat Hanke Paldum: Pjevačica se oprostila od njega

Published

on

By

Hanka Paldum podijelila je tužnu vijest da je preminuo njen brat Mustafa Paldum. Imao je 77 godina.

Od njega se oprostila na društvenim mrežama napisavši: “Dragi moj brat Mustafa”.

Dženaza će biti obavljena danas u 13:30 na mezarju Bare u Sarajevu. Tevhid će u isto vrijeme biti proučen u Bakir-babinoj džamiji.

Osim Mustafe Palduma, Hanka Paldum ima i dvije sestre – Raziju i Rasemu i brata Avdu.

Iza Mustafe Palduma ostale su supruga Saima i kćerka Selma.

Advertisement
Nastavi čitati

Magazin

Prvi put postavljen super izdržljivi asfalt: U njemu je novi materijal koji sprječava nastanak ulegnuća, rupa…

Published

on

By

Prvi put u Velikoj Britaniji uspješno je testirana nova površina ceste poboljšana grafenom, koja je prihvatljivija za okoliš i za automobile.

Kompanija sa sjedištem u Redcaru, Universal Matter GBR Ltd, koja sarađuje s Tarmacom, kompanijom za izgradnju cesta, i Redcar & Cleveland Borough Councilom, postavila je prvu javnu cestu u Velikoj Britaniji koristeći inovativni aditiv Genable Pavement na bazi grafena.

Dodatak grafena asfaltu omogućuje duži životni vijek ceste, smanjuje ulegnuća, pucanje i povećava otpornost na udarne rupe. Ovo obećava glatko putovanje za vozače, s manje štetnim dugoročnim utjecajem na njihove automobile, nudeći potencijal za značajno smanjenje ugljičnog otiska.

Novi poboljšani asfaltni materijal prethodno je testiran na nekoliko parkirališta u Sjedinjenim Državama i Kanadi te na ispitnoj stazi Nacionalnog centra za tehnologiju asfalta (NCAT), ali ovo je bila prva demonstracija na javnoj cesti bilo gdje u svijetu.

Advertisement

Aditiv grafena dodan je u više od 150 tona asfalta u tvornici asfalta Tarmac Coxhoe u Durhamu, koji je zatim prevezen u Country Park Flatts Lane, na rubu Middlesbrougha, gdje je građevinski tim postavio novu ulaznu cestu.

Universal Matter (Ontario, Kanada) je razvio čišću, bržu i ekonomičniju tehnologiju za proizvodnju grafena, naprednog nanomaterijala na bazi ugljika sa širokim rasponom primjene. Grafen je u obliku saća 200 puta snažniji od čelika koji se može rastegnuti dvostruko više od vlastite duljine.

Advertisement
Nastavi čitati
Advertisement

Najčitanije