Zemmour je upozorio da “emotivni odgovor” riskira pokretanje bujice izbjeglica širom Evrope nakon što je Evropska unija pristala da odobri Ukrajincima koji bježe pred ratom pravo da ostanu i rade u 27-članom bloku u periodu od tri godine.

Ujedinjene nacije tvrde da je više od dva miliona Ukrajinaca već napustilo zemlju.

Zemmour je pohvalio britanski strožiji stav. Britanija je u ponedjeljak odbila pozive za viznim zahtjevima za ukrajinske izbjeglice.

– Ukoliko ono imaju veze s Francuskom, ako imaju porodicu u Francuskoj, dajmo im onda vize – izjavio je Zemmour za BFM TV.

Pisac i polemičar koji je ranije osuđivan zbog podsticanja na rasnu mržnju, kazao je kako je neprihvatljivo imati različita pravila za potencijalne tražioce azila iz Evrope i one iz arapskih muslimanskih zemalja.

Opisao je Francusku kao nekada veliku zemlju koja je sada u padu. Njena hrišćanska civilizacija ispražnjena je rastućim uticajem islama i imigracije, tvrdi on.

– To je pitanje asimilacije. Ima ljudi koji su poput nas i onih koji nisu nalik na nas. Svi sada uviđaju da su arapski ili muslimanski imigranti previše različiti od nas i da ih je sve teže i teže integrirati. Mi smo bliži evropskim hrišćanima – izjavio je Zemmour.

U septembru 2020. Zemmour je objavio u tweetu da se zalaže za “rusku alijansu” i da je Moskva bila “naš najpouzdaniji saveznik, čak i pouzdaniji od Sjedinjenih Država, Njemačke ili Britanije”. On je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, prenosi Reuters.

FENA