Godišnjica bitke na Gazimestanu uz pokliče “sve je Rusija, Kosovo je Srbija”

Opelom kosovskim junacima na Gazimestanu obilježena je 633. godišnjica Kosovske bitke. Opelo je služio Patrijarh sa mitropolitima Joanikijem i Hrizostomom, te vladikom Teodosijem, koji je još od 12 sati do početka opela u 13 sati, na ulazu u historijski kompleks dočekivao svakog posjetioca sa blagoslovom.

Kosovska policija za to vrijeme, rigoroznim kontrolama i provjerama, udaljavala je posjetioce koji su na sebi imali nacionalna obilježja, uključujući i riječi „Srbija, Kosovo i Metohija“, te poruku „Nema predaje“. Prije opela nacionalna obilježja Srba skoro da nisu bila vidljiva.

Međutim, nakon opela atmosfera je bila potpuno drugačija. Isturene su srpske zastave, uz starocrkvene, a bila je vidljiva i ruska zastava. Veliki broj posjetilaca u horu je pjevao tradicionalne srpske pesme. Okupljeni su uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“, „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“, a u jednom trenutku na kratko se grupica tik uz binu koja je na kratko uzvikivala „Sve je Rusija, Kosovo je Srbija“.

RTS: Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu

Nikola Nedeljković iz Beograda (20) uhapšen je na Gazimestanu. Policajci su mu nagom do pojasa, stavila lisice na ruke i odvela ga džipom u pravcu Prištine.

Nikola Nedeljković je bio u grupi vjernika koja je iz Beograda došla na Vidovdan, na liturgiju u manastiru Gračanica i na parastos srpskim junacima stradalim u Kosovskoj bici 1389. godine, prenosi RTS.

Nema navoda i objašnjenja policije šta je motiv i povod za hapšenje, ali policajci na Gazimestanu su rekli RTS-u da Nedeljković nije imao lična dokumenta kod sebe.

Pošto su ga odveli policijskim automobilom, Nedeljkovićevi drugovi iz grupe su policiji pokazali njegovu ličnu kartu radi utvrđivanja identiteta.

O daljem postupku prema Nedeljkoviću odlučit će tužilac, rekli su u policiji za RTS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.