Inspektori u Unsko-sanskom kantonu kaznili trgovce sa 21 hiljadom maraka

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona (USK) od 1. do 12. marta vršila pojačani nadzor nad primjenom Zakona o kontroli cijena, odnosno Odluke Vlade Federacije BiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

– Izvršen je pojačani inspekcijski nadzor kod privrednih društava, odnosno pravnih i fizičkih lica koja obavljaju trgovinu na veliko i malo na području USK. Realizirano je 40 inspekcijskih nadzora, prilikom kojih je utvrđeno da se 12 subjekata nadzora nije pridržavalo navedenih mjera. Tom prilikom su izdana ukupno 24 prekršajna naloga, sa finansijskim efektom od 21.750 KM – izjavila je Feni glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK Dženita Duraković.

Inspektori su u ovom prilikom kontrolisali i skladišta kako bi se osiguralo da su sve raspoložive količine robe za kojom je porasla potražnja, plasirane u maloprodaji.

Inspekcijskim nadzorima utvrđeno je i kako do poskupljenja cijena osnovnih životnih namirnica nije došlo zbog povećanja marži, nego da je to prvenstveno diktirano nabavnim cijenama iz vanjskog tržišta.

– Većina privrednih subjekata orijentirana je prema uvozu, s obzirom da domaća proizvodnja u ovom trenutku ne može pratiti i zadovoljiti potražnju u našoj zemlji. Prateći izvještaje Federalnog ministarstva trgovine, predviđanja su kako će cijene osnovnih životnih namirnica nastaviti trend rasta u ovoj godini – navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.