Istočna Evropa prihvata milione Ukrajinaca kao radnu snagu. Do kada? Orban: ‘Sad se vidi razlika između izbjeglica i migranata‘

Istočnoevropske zemlje pripremaju se za prihvat miliona ukrajinskih izbjeglica i u njima vide potencijalnu radnu snagu. Stručnjaci upozoravaju da će biti izazov sve ih integrirati.

Oko 2,5 miliona napustilo je Ukrajinu otkako je počela ruska invazija. Najbrži je to odljev stanovništva od Drugog svjetskog rata.

Više od pola ih je u Poljskoj, ali na deseci hiljada otišli su u Bugarsku i Moldaviju, dvije zemlje kojima rapidno pada broj stanovnika.

“Oni koji sada stižu na područje EU su kvalificirani i mogu odgovoriti na manjkove na tržištu rada”, rekla je Sieglinde Rosenberger sa Sveučilišta u Beču. Napominje, međutim, da bi se stav dobrodošlice mogao promijeniti.

Drugi stručnjaci se pitanju kako istočnoevropske zemlje, koje imaju manji BDP od zapadnih, mogu izdržati takav priljev izbjeglica.

Bugarska udruženja poslodavaca objavila je da bi mogla zaposliti 200.000 Ukrajinaca. Posebno su dobrodošli oni koji su bugarskog podrijekla i znaju jezik, dodali su.

Predstavnici IT, tekstilnog, građevinskog i turističkog sektora također su rekli da žele zapošljavati Ukrajince.

Bugarsko stanovništvo palo je s gotovo devet miliona u vrijeme pada komunizma na sadašnjih 6,5 miliona, dijelom i zbog emigracije.

Dobrodošlica je stigla i s najviše razine. Bugarski premijer Kiril Petkov ukrajinske je izbjeglice opisao kao “inteligentne, obrazovane i visokokvalificirane”.

“Ti ljudi su Evropljani i spremni smo ih prihvatiti”, rekao je. U Bugarskoj je trenutno 20.000 Ukrajinaca, ali se očekuje da će taj broj rasti.

Mađarska, koja ima restriktivnu migracijsku politiku, ali se i sama bori s nedostatkom radne snage, također je Ukrajincima zaželjela dobrodošlicu.

“Vidimo razliku, vidimo ko je migrant, oni dolaze s juga.. a ko je izbjeglica”, kazao je premijer Viktor Orban.

“Izbjeglice mogu dobiti svu pomoć”.

Zemlje u kojima velik broj izbjeglica ostane, poput Poljske, mogle bi postati preopterećene jer je među njima mnogo djece i starijih koji ne mogu raditi.

“Kako će svi oni biti integrirani u Evropu? To bi mogao biti problem”, smatra Brad Blitz s londonskog sveučilišta.

“Tačka pucanja” tek treba biti dosegnuta, rekao je.

Moldavija, zemlja s 2,6 miliona stanovnika stiješnjena između Ukrajine i Rumunjske, već ima 100.000 izbjeglica i hitno traži pomoć.

“Treba nam pomoć i treba nam brzo”, rekla je moldavska premijerka Natalia Gavrilita američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu prošli vikend.

Raport

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.