IZBORNA REFORMA – NOVI PRIJEDLOG EU: Glasovi Hrvata Hercegovine vrijede tri puta više od bošnjačkih

U zgradi Delegacije EU u BiH jutros su nastavljeni pregovori o reformama Izbornog zakona i Ustava BiH, te o integritetu izbornog procesa.

Pregovarači su ponovo podijeljeni u dvije grupe u odvojenim salama, pa tako lideri SDA, HDZ, SBB, NIP, NES I HDZ 1990 raspravljaju o političkim pitanjima reforme, dok su građanske stranke uključene jedino u razgovore o integritetu izbornog procesa.

Kako saznaje Patria na stolu je novi prijedlog Evropske unije kojim bi glasovi iz recimo Zapadnohercegovačkog kantona vrijedili tri puta više nego glasovi u Kantonu Sarajevo.

Prođe li navedeni prijedlog glasovi Hrvata iz Hercegovine vrijedili bi tri puta više nego glasovi Bošnjaka u Sarajevu.

Portal Istraga.ba javlja da međunarodni predstavnici u proces imenovanja članova CIK-a žele uključiti delegate iz Doma naroda BiH. Tri člana Doma naroda bi bila članovi Komisije za izbor članova CIK-a, a Komisija bi odluku o prijedlogu kandidata morala donijeti dvotrećinskom većinom.

Podsjećamo, nova runda pregovora o izbornim i ustavnim reformama počela je jučer u Sarajevu pod patronatom predstavnice EU Angeline Eicchorrst i američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya.

Patria

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.