Izložba u povodu Dana žena: “Umjetnost kao forma poslovnog ostvarenja”

JU “Centar za kulturu i turizam” ove godine obilježava Dan žena prigodnom izložbom naše poznate umjetnice Halide Emrić. Riječ je o prodajnoj izložbi umjetničke keramike, njenih ručno rađenih djela, raznih oblika i veličina. Ovi predmeti imaju ne samo umjetničku crtu i vrijednost, nego i svoju upotrebnu vrijednost u svakodnevnom životu. Halida odlično dizajnira i pravi vaze, zdjele, šoljice za kafu i čaj, nakit i mnogo drugih predmeta koji su već obišli veliki broj zemalja okruženja i svijeta, što kroz izložbe, što kao predmeti u kućnoj upotrebi. 

Halida Emrić je članica Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). Izlagala je na preko 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Sarajevo, Bihać, Tuzla, Ljubuški, Zvornik, Vitez, Cazin, Ključ, Beč, Istanbul, Klagenfurt, Ljubljana, Kastav, Buzet, Bosanska Krupa, Jajce, Travnik, Banja Luka, Tabriz, Piran, Ajdovščina, Kopar…Tri puta je dobila nagradu Collegium artisticum, te nagradu publike na međunarodnoj izložbi minijature u Tuzli. Osnivač je umjetničkog studija za izradu umjetničke keramike. Dobitnik je nagrade Akademije ženskog poduzetništva Bihać. Saradnik je brojnih galerija i muzeja kao što su Historijski muzej BiH Sarajevo, Zavičajni muzej Travnik, Galerija Plus Banja Luka, Galerija ULUPUBiH Sarajevo i Galerija Mandžić Tuzla.

Izložbu otvaramo u ponedjeljak, 07. marta 2022. godine u 18:00 h, u Galeriji Centra za kulturu i turizam Cazin. Odlična je ovo prilika da svojim majkama, suprugama, sestrama, prijateljicama kupite i poklonite nešto iz vrijedne kolekcije umjetnina naše Halide. 

Svečanom otvorenju izložbe, posvećene ženi i njenom ostvarenju u savremenom dobu, prisustvovaće i premijer USK Mustafa Ružnić, koji će uz direktora Ustanove Ermina Beganovića, svečano otvoriti ovaj važan događaj. Izložba ostaje otvorena do 17.03.2022. godine. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.