Connect with us

Cazin

Lažne diplome: SIPA zna gdje je taj Cazin – Hadžipašić kao vlasnik “završio” fakultet u svojoj ustanovi

Published

on

Pomalo pompezno medijski popraćeni upadi policija u visokoškolske ustanove nemaju, ustvari, još uvijek pravosudnih raspleta. Sudi se optuženim u akciji Pero, Klaster i Index, čekaju tužilačke odluke

Tokom godina slučajevi osoba koje su sa lažnim diplomama došle na pozicije bili su nebrojeni. Također je bilo na desetine poduzetih akcija, pretresa visokoškolskih ustanova i istražnih radnji. Tri takve najveće afere su Pero koje vodi Tužilaštvo USK, te Klaster i Index u nadležnosti Tužilaštva BiH.

Jedino je u slučaju Pero, za sada, došlo do optužnice i suđenja Admiru Hadžipašiću i Goranu Laloviću, koje Tužilaštvo naziva organizatorima kriminalne grupe, kao i dekanu Visoke međunarodne škole Cazin Senadu Haurdiću, te Refiku Ćatiću i Snežani Kočić kao referentima studentske službe.

PROMETEJ, SPECIJALNO UČILIŠTE

Snežana Kočić je na nekoliko posljednjih ročišta odlučila potvrditi navode Tužilaštva, prolazeći sa njima iz dana u dan kroz 148 diploma, pokazujući kako su se krivotvorili ispiti i sva potrebna dokumentacija.

 

Pokazujući diplome, došla je i do diplome Admira Hadžipašića, po kojoj je on za mjesec dana postao inžinjer saobraćaja, krivotvoreći oko 30 potrebnih stručnih ispita. Hadžipašić je kao suosnivač i vlasnik Visoke međunarodne škole Cazin “završio” fakultet u svojoj ustanovi, da bi u istoj mogao formalno potpisivati predmete iz date oblasti.

Hadžipašić je Kočićevoj potom naredio da napravi istu diplomu i za sestru njegove supruge. Sve što je referentica Snežana Kočić nezakonito činila, bilo je po naredbi Hadžipašića ili Gorana Lalovića koji ju je zaposlio u školi. Lalović je, inače, nekoliko godina poslije privođen u svojstvu osumnjičenog i tokom akcije Klaster.

Njen branilac predložio je da Kočićeva da iskaz kao svjedok u svom vlastitom predmetu, što je Sud prihvatio. Na početku svog iskaza je kazala da ima bebu i da će se braniti samo istinom.

Ona je spomenula da ju je Goran Lalović vodio na edukaciju iz krivotvorenja diploma u škole Prometej Banjaluka i Brčko, gdje je podučena kako se “unazad” hronološki vraćaju ispiti i semestri, odnosno kako se dolazi do krivotvorene diplome.

Kasnije, zavisno ko bi našao “kandidata”, Hadžipašić ili Lalović, nazvali bi je da “riješi” matične listove, prijave za ispite, semestre, pa na kraju do diploma koje je potpisivao dekan. U dva navrata je, po naredbi Gorana Lalovića, morala uništavati duplikat od matične knjige, od čega je jednu zapalila na livadi iza svoje porodične kuće.

Spomenula je da je Goran Lalović također imao “Info centar”, svoju agenciju u Istočnom Sarajevu, sa čijim je uposlenicima svakodnevno komunicirala. Po Lalovićevom naređenju djevojke iz Info centra su masovno proizvodile seminarske i diplomske radove koje su kasnije koristili. Predočeni su i mejlovi iz tih komunikacija. Većina tih radova je copy-paste, ali bi oni ostajali u dosjeima.

NEDOSTUPAN ITALIJAN

Ono što se nije moglo nikako sakriti, jeste činjenica da su kandidati dostavljali rodne listove i uvjerenja o državljanstvu mnogo mlađeg datuma. U normalnim okolnostima priložena dokumentacija bi bila približna datumu upisa, međutim uvjerenja izdata nekoliko godina nakon tog datuma bila bi priložena jer nisu imali mogućnosti da dođu do retroaktivnog uvjerenja kojeg je teže krivotvoriti.

/ Emina Mutevelić

 Emina Mutevelić/

Jednog dana su se među kandidatima pojavili i prikriveni istražitelji SIPA-e. Ne znajući o kome se radi, Snežana Kočić je dobila od Hadžipašića naredbu da završi diplomu u roku od mjesec dana. U Sudu je predočen i snimak razgovora Hadžipašića sa prikrivenim istražiteljem, kojem je, misleći da se radi o još jednom “kandidatu”, srdačno predložio da barem jednom dođe da vidi gdje je Cazin, gdje mu je diploma kupljena.

U nastavku suđenja u Bihaću odbrana osumnjičenih priprema se da ispita svjedokinju Snežanu Kočić. Za druge slične predmete u BiH koji su otvarani nakon ovoga, još uvijek se čekaju tužilačke odluke.

– U svezi akcije “Index” koja se odnosi na Internacionalni univerzitet Goražde, u predmetu ima više osumnjičenih, pravnih i fizičkih osoba, kao i državljanin Italije koji je nedostupan. U predmetu je bio predložen pritvor za pet osumnjičenih osoba, ali je Sud BiH odredio mjere zabrane koje su na snazi. Istraga je u tijeku, provodi se više istražnih radnji uključujući i zahtjeve za međunarodnu pravnu pomoć, kazao nam je portparol državnog Tužilaštva Boris Grubešić.

Kada bude donesena tužiteljska odluka, javnost će, kaže, biti informirana.

– U predmetu “Klaster” bio je predložen pritvor za pet osumnjičenih, ali je Sud BiH odredio mjere zabrane. Izuzetno obimna i kompleksna istraga je u završnoj je fazi i uskoro se može očekivati tužiteljska odluka, koja će, ukoliko se okolnosti značajno ne promijene, rezultirati optužnicom protiv više od 20 fizičkih i pravnih osoba, kaže Grubešić.

 

U Cazinu i Goraždu sporne škole su zatvorene odlukama nadležnih ministarstava obrazovanja, ali škole pod istragom a koje su u RS i dalje rade. Ljubinko Đurić, projekt koordinator CCI u kampanji neformalne grupe studenata “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome” kaže da ne mogu biti zadovoljni odgovorima nadležnih.

USAMLJENI BORCI

– Agencija za visoko obrazovanje RS bila je zaustavila proces akreditovanja za ustanove obuhvaćene u aferi Klaster, a zatim su na osnovu odgovora koje su dobili iz Tužilaštva BiH gdje kažu “da se ne sprovodi istraga”, akreditovanje nastavili i završili. Time su ih, praktično, amnestirali, kazao nam je Đurić.

Pravosudni predmeti o proizvodnji lažnih diploma jesu obimni, pa se zato i sporo odvijaju, svjestan je Đurić, ali istovremeno postoji bojazan da se neće mnogo moći učiniti kada su hiljade ljudi sa lažnim diplomama zaposleni u sistemu, uključujući i institucije koje se trebaju boriti protiv toga.

Profesor pravnog fakulteta u Bihaću Genc Trnavci smatra da će na kraju država BiH ipak dobiti bitku protiv ovog karcinoma koje izjeda društvo.

– Moguće je da će u ovim predmetima pravosudni organi ishodovati osuđujuće presude, ukoliko su optuženici krivi. Međutim, pojedinačnim i izoliranim rješavanjem ovih predmeta neće se trajno riješiti problem sticanja, imenovanja i zapošljavanja na temelju lažnih diploma u Bosni i Hercegovini, što je glavna prepreka u izgradnji društva znanja u našoj zemlji, kaže prof. Trnavci.

To će, smatra on, “trajati sve dok se ne stvori politička volja za uređivanjem stanja u visokom obrazovanju”.

– Trenutno, vidljivo je da pojedinci, čak i nositelji pravosudnih funkcija, koji se usude boriti protiv ove pošasti, stradaju usljed orkestriranog, pravosudnog, medijskog i svakog drugog progona, dok to njihove kolege nijemo i bešćutno posmatraju. Dio rješenja bi moglo biti, između ostalog, i jačanje ustanova i mehanizama za akreditaciju i licenciranje visokoškolskih ustanova, kao i sveobuhvatna reforma pravosuđa, tijela za gonjenje i inspekcijskih tijela, kazao nam je profesor Trnavci.

Ipak, to se neće desiti, smatra on, sve dok se ne stvori politička volja u društvu koje je trenutno zarobljeno u raljama korupcije i negativne selekcije, a jezik političke komunikacije svodi se na manipulaciju nacionalističkim emocijama i strahom.

Tekst je rezultat saradnje Oslobođenja i portala Capital.ba

 

Cazin

Policija u Cazinu imala šest intervencija, evo kada i gdje

Published

on

By

Izvještaj o događajima na području Grada Cazin u proteklih 24 sata

Policijska intervencija

U protekla 24 sata na području Grada Cazin zabilježeno je ukupno šest policijskih intervencija:

 1. Krivično djelo:
  • 18:50 sati: Posjedovanje opojnih droga kod jednog lica.
 2. Javni red i mir:
  • 16:20 sati, ulica Žrtava domovinskog rata: Drsko ponašanje i prijetnja od strane jednog lica prema drugom licu.
  • 18:35 sati, City centar: Svađa, vika, galama i drsko ponašanje.
  • 19:30 sati: Svađa, vika, galama i učestvovanje u tuči između dva lica.
 3. Saobraćajne nezgode:
  • 13:50 sati, ulica Bošnjačkih šehida: Upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i slijetanje sa kolovoza.
  • 19:20 sati, lokalni put Osredak: Sudar dva motorna vozila, materijalna šteta, dva lica zadobila lakše tjelesne povrede.

Vatrogasne intervencije

Profesionalna vatrogasna jedinica Cazin zabilježila je jednu intervenciju:

 • 23:50-01:50 sati, Brezova Kosa: Požar automobila.

Hitna pomoć

Pregledano je ukupno 80 pacijenata, a korištenje saniteta zabilježeno je u četiri slučaja.

Vodosnabdijevanje

Prema informacijama iz JKP Vodovod Cazin, snabdijevanje vodom je uredno.

Elektrosnabdijevanje

Podružnica „Elektrodistribucije“ Bihać, PJD Cazin obavještava kupce da je dana 18.07.2024. planiran prekid isporuke električne energije za sljedeća trafo područja:

 • Od 08:00 do 15:30 sati: Donja Barska-Kožar, Krivajski Puškari, Kovačevići 1, 2 i 4, Kovačevići 3-Hasanagići, Hajder, GSM Nuhanovići, Murići, Čajići vodovod, Čajići 1 i 2.
 • Od 08:00 do 09:00 i od 15:00 do 16:00 sati: Rajak, Rajak 2, Razvoj, Hušići, Mutnik Harbaši, Mutnik 1 i 2.
 • Od 09:00 do 15:30 sati: Rajak, Hušići.
 • Od 09:30 do 10:00 sati: Ćoralići 3.

Komunalne usluge

Odvoz komunalnog otpada odvija se prema redoslijedu odvoza.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Cazin

Saobraćajna nesreća u Cazinu: Autom se zabio u četiri parkirana vozila

Published

on

By

U Staroj Čaršiji u Cazinu dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je vozač izgubio kontrolu nad vozilom i udario u četiri parkirana automobila, kao i dva kontejnera.

Policija je obavila uviđajne radnje, a saobraćaj je bio otežan.

Foto:Novosti iz Cazina

Nastavi čitati

Cazin

Cazin u protekla 24 sata: Nasilje u porodici, tučnjava, saobraćajne nesreće

Published

on

By

Izvještaj za protekla 24 sata na području Grada Cazin

Policijska stanica Cazin:

 • Intervencije: 6
  1. Krivična djela: 1
   • 12:00 sati, Prošići: Nasilje u porodici.
  2. Javni red i mir: 2
   • 13:00 sati, Centar za socijalni rad: Vika, galama i drsko ponašanje od strane jednog lica.
   • 14:50 sati, Ćoralići: Fizički obračun između dva lica.
  3. Saobraćajne nezgode: 3
   • 09:10 sati, BP Sudo Luka: Udar u parkirano vozilo od strane nepoznatog vozača.
   • 13:20 sati, Ćoralići, magistralni put M4,2: Sudar dva motorna vozila, materijalna šteta bez povrijeđenih lica.
   • 18:25 sati, D. Koprivna, lokalni put Kržalići: Sudar dva motorna vozila, materijalna šteta bez povrijeđenih lica.

Profesionalna vatrogasna jedinica Cazin:

 • Nema intervencija, situacija mirna.

Pregledi: 80

 • Povreda: 2
 • Korištenje saniteta: 2

Vodosnabdijevanje:

 • Po informacijama iz JKP Vodovod Cazin, snabdijevanje vodom je uredno.

Elektrosnabdijevanje:

 • Podružnica „Elektrodistribucije“ Bihać, PJD Cazin obavještava kupce da je planiran prekid isporuke električne energije dana 17.07.2024. za slijedeća trafo područja:
  • 08:00 do 15:30 sati: Krakača Mrcelji, Krakača 1,2,3 i 4, GSM repetitor Visibaba.
  • 09:00 do 13:00 sati: Rošići, Mujakići, Prepumpna Pećigrad, Kajtezi-Donja Lučka, Farma Pećigrad, Gornja Lučka, Gornja Lučka 2.

Komunalne usluge:

 • Odvožnja komunalnog otpada odvija se po planiranom redu odvoza.

Stanje na cestama (17.07.2024. u 06:30 sati):

 • Jutros se na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini saobraća bez vanrednih ograničenja, uz umjerenu frekvenciju vozila. Početak je nove radne sedmice i sezona godišnjih odmora, pa se očekuje pojačan intenzitet saobraćaja u gradskim zonama i na putevima ka jugu zemlje.
 • Vozačima se preporučuje da prave češće pauze tokom putovanja u najtoplijem dijelu dana i da unose dovoljno tečnosti.
 • Savjetuje se opreznost, držanje odstojanja između vozila i izbjegavanje rizičnih preticanja.
 • Biciklistima, motociklistima, korisnicima električnih romobila i pješacima se savjetuje poštivanje saobraćajnih propisa.
 • Na graničnom prelazu Gradiška je pojačan promet vozila, dok su na ostalim graničnim prelazima zadržavanja do 30 minuta.

Cazin.ba

Nastavi čitati

Najčitanije