Connect with us

BiH

Lukačeva operacija “D-19”: MUP RS počeo popisivati pripadnike Oružanih snaga BiH i državnih sigurnosnih agencija

U Ministarstvu odbrane BiH potvrdili su za Istragu da raspolažu informacijama da MUP RS-a popisuje njihove pripadnike. “U početku su popisivali samo Bošnjake, sada popisiju sve”, kazao nam je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane BiH.

MUP Republike Srpske vrši popis svih pripadnika svih sigurnosnih službi i Oružanih snaga BiH koji se nalaze na teritoriji tog entiteta, saznaje Istraga.ba.

U policijske centre MUP-a RS dostavljen je obrazac “D-19” sa tabelom u koju bi policijski službenici trebali upisivati lične podatke pripadnika sigurnosnih agencija i Oružanih snaga BiH koji žive ili rade u njihovom reonu.

“Pregled lica bezbjednosnih agencija na bezbjednosnom sektoru (pripadnici aktivnog sastava policije, bivši radnici MUP-a RS, kadeti policijske akademije, pripadnici drugih bezbjednosnih agencija, pripadnici Oružanih snaga BiH)”, navedeno je u obrascu “D-19” u koji bi podatke trebali unositi aktivni službenici MUP-a Republike Srpske.

obrazac D-19

Iz tabele koja je dostavljena, vidjivo je da, osim imena i prezimena, pripadnici MUP-a Republike Srpske moraju prikupiti podatke o datumu rođenja  aktivnog ili penzionisanog pripadnika sigurnosnih agencija ili Oružanih snaga BiH, zatim adresu stanovanja, te tačno navesti bezbjednosnu agenciju za koju radi ili je radio, kao i broj telefona.

Prema informacijama Istrage, popis aktivnih i bivših službenika počeo je prije desetak dana, a na području Bratunca, na istoku bh. entiteta Republika Srpska, u početku su popisivani samo Bošnjaci.

“Sada popisiju sve”, kaže nam zvaničnik Ministarstva odbrane BiH, uslovljavajući razgovor svojom anonimnošću.

Informacije o popisu pripadnika Oružanih snaga, Ministarstvo odbrane BiH, ali i druge sigurnosne agencije na nivou BiH dobile su prošle sedmice. Za sada nismo uspjeli saznati da li je od MUP-a Republike Srpske zvanično zatraženo pojašnjenje obrasca “D-19”, pa zato ostaje nejasno zbog čega i na osnovu kojih propisa entitetski MUP RS vrši popisuje pripadnike Oružanih snaga BiH i državnih policijskih i sigurnosnih agencija.

Akcija popisivanja bivših i aktivnih pripadnika sigurnosnih agencija BiH i Oružanih snaga BiH pokrenuta je istovremeno kada su čelnici MUP-a Republike Srpske, sa ministrom Daganom Lukačem na čelu, započela “tehničko-tektičke zborove” u većim gradovima tog entiteta.

“U okviru programa obilježavanja Dana policije RS i trideset godina Ministarstva unutrašnjih poslova RS, planirano je organiziranje taktičko-tehničkih zborova i koncerata Policijskog orkestra na glavnim trgovima šest gradova Republike Srpske. Na taktičko-tehničkim zborovima, građanima će biti prikazana sredstva, oprema i naoružanje policijskih službenika MUP-a, Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), Žandarmerije i redovne policije”, navedeno je u obavijesti MUP-a RS.

Početkom mjeseca, tačnije 2. marta “taktičko-tehnički” zbor održan je u Trebinju gdje je MUP RS pokazao svoja borbena vozila DESPOT. Sedam dana kasnije, “pokazna” vježba je bila u Istočnom Sarajevu. Za 16. mart MUP RS će izaći na ulice Bijeljine.  Takve vježbe održavat će se sve do 30. marta, kada će, na Dan policije RS, biti održan “taktičko-tehnički zbor” na Trgu Krajine u Banja Luci.

Istraga.ba

BiH

Užas u BiH: Radnik na parkingu brutalno pretukao mladu doktoricu (FOTO)

Mlada doktorica D.V. (puno ime poznato redakciji) brutalno je fizički napadnuta prošle sedmice, u četvrtak, na parkingu u naselju Dobrinja 5 u Sarajevu.

Kako nam je ispričala, nju je te večeri fizički napao radnik parkinga nakon što je primijetila da je njen automobil izgreban i pitala ga zna li ko je to uradio.

„Prošlog četvrtka oko 9 sati uvečer u povratku iz supermarketa vidjela sam da mi je auto zaparano s obje strane u prednjem dijelu. Pitala sam tog čovjeka koji radi u kućici na parkingu, znam samo da se zove Midhat, zna li on šta se desilo. On je prišao, unio mi se u lice i rekao mi da ja uvijek pravim neke probleme. Rekla sam mu da se odmakne od mene, a onda me udario pesnicom u lice. U strahu sam se zaključala u automobil i čekala da stigne policija“, priča D.V. za Slobodnu Bosnu.

 

Kako kaže, policajci koji su došli na mjesto događaja su je te večeri odveli kući dok je još bila u šoku od traume koju je doživjela. Dan kasnije, u petak ujutro je otišla u Hitnu pomoć, a tek tada je shvatila stvarnu težinu svojih povreda.

„Iz Hitne su me odmah poslali u Opću bolnicu. Oko mi je bilo potpuno crno i krvavo, imam brojne podlive, velike hematome na čelu, povrijeđen mi je i vratni dio kičme, stavili su mi šanc… Tog dana povratila sam 11 puta, pa su me iz Opće bolnice poslali na KUM na Koševu, a onda i kod oftalmologa gdje su gledali da li mi je oštećeno oko. U bolnici su mi rekli da ne smijem ostajati sama u kući zbog mogućeg potresa mozga“, kaže ova doktorica.

Nalaz neurologa nakon napada 

Dodaje da se od pretrpljene traume i straha uopće ne sjeća da li je zadobila jedan ili više udaraca. Zbog težine povreda, ljekari sumnjaju da ih je moglo biti i više.

„Tresla sam se i plakala, moje kolege ljekari nisu mogli vjerovati kada su vidjeli kakav je stepen povreda i kako mi lice izgleda. Trenutno boravim kod tetke ali jučer sam morala otići do svog stana. Tog čovjeka sam opet vidjela, bio je u kućici na parkingu, na svom radnom mjestu. Kada me je ugledao, izašao je i počeo hodati oko mene. Voljela bih barem da sud donese zabranu prilaska i da ga premjeste na neku drugu lokaciju“, prestrašeno govori naša sagovornica.

Cijeli slučaj je prijavljen policiji, a istraga je u toku.

Nastavi čitati

BiH

Nešić obišao Kazane, pa govorio o “neviđenoj sramoti i podvali”: „Zvjerski su ubijeni samo zato što su Srbi”

On navodi da je neviđena sramota i podvala da na spomeniku stradalnicima ne piše da su Srbi, te i da Grad Sarajevo danas saopštava da je oskrnavljen spomenik ‘stradalim građanima’

Ministar Nešić obišao Kazane – Hitno otkriti i procesuirati počinioce gnusnog zlodjela

Ministar bezbjednosti Nenad Nešić obišao je Kazane i zatražio od federalne policije i tužilaštva da hitno otkriju i procesuiraju počinioce gnusnog noćšnjeg zlodjela.

„Sramotni, prijeteći grafit, zlodjelo je nad nevinim dušama, ali i stravična prijetnja malom broju preostalih sarajevskih Srba koji žive u tom gradu. Ovakvo zlodjela ne smije proći bez najoštrije kazne. Mrtvi moraju imati smiraj, a živi biti bezbjedni“, kazao je Nešić.

On navodi da je neviđena sramota i podvala da na spomeniku stradalnicima ne piše da su Srbi, te i da Grad Sarajevo danas saopštava da je oskrnavljen spomenik ‘stradalim građanima’.

„Zvjerski su ubijeni samo zato što su Srbi. Spomenik je noćas oskrnavljen jer su žrtve Srbi. I to je uradio neko u kome živi zločinac Caco, koji je sahranjen kao heroj.

Noćas je upućena poruka da postoje ljudi koji su spremni ubijati civile samo zato što su Srbi. Sijanje straha i mržnje, ne smije proći nekažnjeno. Vrijeme je da postanemo normalno društvo koje će se prema svim žrtvama odnositi sa istim pijetetom. Neka je vječni smiraj svim mučenicima’, poručio ke Nešić.

Nastavi čitati

BiH

Kad počinje zimsko računanje vremena

Iako je Evropska unija još prije nekoliko godina najavljivala da će ukinuti ljetnje i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno, to se još nije dogodilo.

U Evropi se, pa tako i u Bosni i Hercegovini, ljetnje računjanje vremena se ove godine završava 29. oktobra, što znači da ćemo u noći između 28. i 29. oktobra, u 3 sata ujutro, kazaljke sata pomjeriti jedan sat unazad, to jest na 2 sata ujutro.

Još se ne zna kada će EU konačno ukinuti pomjeranje sata, ali je u susjednoj Hrvatskoj koja je članica Unije, primjera radi, uredba o ljetnjem i zimskom računanju vremena na snazi do kraja 2026. godine.

 

Nastavi čitati

Najčitanije