Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Milanović: BiH što prije integrirati u EU, odnosi bosanskih Srba s Moskvom nikad nisu postojali

Milanović je naveo kako BiH u EU treba integrirati na osnovi Daytonskog sporazuma

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 32. godišnjice ustrojavanja Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske (GSOSRH) u Ministarstvu odbrane (MORH), pri čemu je uručio odlikovanja pripadnicima Oružanih snaga.

Hrvatski predsjednik u svom se govoru posebno osvrnuo na aktuelne promjene i “velike poremećaje i neravnoteže sila, novca i energije” ocijenivši kako je rat u Ukrajini posljedica upravo tih događanja.

Svjetska sigurnost

Upozorio je i na “disfunkcionalnost Ujedinjenih nacija u prostoru svjetske sigurnosti” te rekao kako je ova organizacija postala talac globalnih antagonizama.

Ocijenio je kako na zapadni svijet, kojega čine Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Australija, Južna Koreja i Japan, koji čine 10 do 15 posto svjetske populacije, ostatak svijeta, odnosno država i režima, ne gleda blagonaklono.

“Volimo drugima nametati s nekakve moralno superiorne platforme svoje vrijednosti i sisteme i drugi to sve manje i teže podnose”, izjavio je Milanović.

Dodao je kako su se nekadašnjem bloku nesvrstanih pridružile Rusija i Kina, veći dio Euroazije te poručio kako je zapadni svijet suočen s ozbiljnim izazovom.

Osvrnuo se i na migrantsku krizu te najavu Slovenije o postavljanju više kontrolnih punktova na granici s Hrvatskom kako bi se suzbio ulazak većeg broja nezakonitih migranata u prostor EU-a, istaknuvši kako ti migranti u Hrvatsku uglavnom nezakonito ulaze iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je na anketu koja je nedavno provedena u Hrvatskoj, a koja pokazuje da oko 90 posto hrvatskih građana podržava ovaj slovenski postupak.

Reda mora biti

“Imamo ono što imamo, sve zato što Bosna i Hercegovina ne može odraditi posao funkcionalne države. Možda oni sami nisu krivi za to, ali to je u hrvatskom neposrednom susjedstvu, u hrvatskom abdomenu.

Druga država, da budemo potpuno jasni, nemamo nikakve ambicije, nikakve planove s BiH, ali reda mora biti, jer se to na kraju prebija preko naših leđa, naše reputacije i ugleda, naše sigurnosti, imovine naših građana i njihovih strahova i nesigurnosti onih koji žive u tom prostoru.

Rješenje bi bilo BiH preko reda, jer pametni razmišljaju unaprijed kada je moguće, približiti tim integracijama što prije, integrirati ih u EU.

Razbiti nekakvu iluziju odnosa bosanskih Srba s Moskvom koji nikad nisu postojali niti će postojati, to je obična bajka, ali za to nema apetita, znanja, državništva… BiH može sutra postati članica EU, sutra, a da niko ne primijeti, i 90 posto problema riješeno”, izjavio je hrvatski predsjednik.

Poručio je kako je tzv. srpski problem “glupost”, ali i kako od Evropske unije ne treba puno očekivati.

Milanović je naveo kako BiH u EU treba integrirati na osnovi Daytonskog sporazuma te poručio kako se taj sporazum ne može mijenjati odlukama Europskog suda za ljudska prava te kako taj sud ne može nalagati BiH promjenu vlastitog Ustava.

Opasna rabota

“To je opasna rabota. Onda se time koristi privatni član Predsjedništva BiH Komšić koji hrvatsku vlast uspoređuje s Putinom, jer kao ne priznaje evropske institucije.

Ne priznajemo pravnu hajdučiju i borit ćemo se svim demokratskim i mirnim sredstvima”, rekao je Milanović.

Dodao je kako je Hrvatska stranka Daytonskog sporazuma, kao i Beograd, ali kako nije prisutna u BiH sa svojim snagama.

“Ako na to ima pravo Turska, koja nije susjed niti članica i stranka Daytonskog sporazuma, a itekako je interesno upletena u događanja u BiH, i identitetski, što im ne odričemo, međutim Evropska komisija kaže da Hrvatska ne može biti unutra”, rekao je Milanović.

Pozvao je na “drskiji i odlučniji stav” hrvatske vlade po ovom pitanju, dodavši kako se sva ta pitanja, kao i pitanje stanja na Kosovu, tiču Hrvatske vojske.

Uz hrvatskog predsjednika, na svečanosti obilježavanja 32. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, okupljenima su se obratili i načelnik Glavnog stožera OSRH-a Robert Hranj i ministar obrane RH Mario Banožić koji su zajednički uručili pohvale i odlikovanja pripadnicima OSRH-a.

AA

Svijet / Zanimljivosti

Uznemirujuća snimka: Mladić vozio 300 km/h, pa izazvao stravičan sudar

Dvadesetjednogodišnji motociklista, koji se kretao brzinom od 299 km/h, doživio je užasnu nesreću.

Snimak, koji je objavio policijski štab Srednje Frankonije u sklopu kampanje za sigurnost na putu “4 godišnja doba”, prikazuje nesreću pri preticanju.

Situacija je postala dramatična kada je 56-godišnji vozač Škode SUV uletio u brzu traku 120 km/h kako bi prošao pored tegljačke prikolice.

Motociklista je zakočio, ali se pri 190 km/h punom snagom zabio u zadnji dio terenaca. Kamera na kacigi prikazuje samo asfalt i zvuk automobila koji prolaze pored.

Mladić je teško povrijeđen. Uznemirujući snimak je namijenjen da se koristi kao dio kampanje o sigurnosti na cestama kako bi se podigla svijest o rizicima prekoračenja brzine i promovirala praksa bezbjedne vožnje.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Majka prikovana za krevet bori se s dugom ‘smrtnom kaznom’ nakon Covida: ‘Pomozite mi da umrem…’

Majka četvero djece koja se bori s dugim Covidom zbog kojeg je prikovana za krevet, u stalnoj je agoniji i ne može se brinuti za svoju djecu pa sada želi u Švicarskoj okončati svoj život, piše Daily mail.

Kelly Louise Smith-May iz Gloucestershirea pokušava prikupiti 10.000 funti za putovanje u ustanovu za pomoć pri umiranju kako bi okončala svoju patnju.

Stanje te 39-godišnjakinje postupno se pogoršavalo nakon što je dobila covid u prosincu 2021. Njezina obitelj u potpunosti podržava njezin izbor da okonča život, a kažu da ta odluka nije donesena lako.

U objavi na GoFundMe stranici koju je napisala njezina bliska prijateljica, stoji da se Smith-May više ne može brinuti o svojoj djeci koju apsolutno obožava.

Postala je potpuno ovisna o svom suprugu Stuartu koji je mora okretati u krevetu. Svoju bolest Kelly opisuje kao ‘trovanje svake minute u danu‘ i ‘smrtnu kaznu‘.

Njezina obitelj ju želi kamperom odvesti u Francusku, a zatim u Švicarsku, u kliniku Pegasos.

Dugi covid može oboljelima ostaviti uporni kašalj, umor, bolove u mišićima i gubitak mirisa. Neki ljudi te simptome osjećaju mjesecima, ili čak i godinama.

Neki stručnjaci smatraju da je dugi covid na razini sindroma kroničnog umora, poznatog kao mialgički encefalomijelitis (ME) stanja koje se često zanemaruje i naziva tek lijenošću. Obitelj Smith-May smatra da je njezin dugi covid napredovao do tog stanja.

Ne postoji test koji bi mogao dijagnosticirati ME, kao niti lijek. Za sada se liječe simptomi kako bi se ljudima pomoglo da sami upravljaju svojim stanjem.

Blaži slučajevi liječe se kognitivno bihevioralnom terapijom.

Lijekovi mogu pomoći oboljelima za bol i nesanice, a uređaji kao što su invalidska kolica mogu pomoći povećanju mobilnosti takvih pacijenata.

“Ona svaki dan provodi u mraku, bolno je osjetljiva na svjetlo, mirise, buku i kretanje. Više ne može sjediti, stajati ni hodati. Jedva govori. Ima jaku nesanicu i jedva uspije malo odspavati. Zbog bolnih neuroloških simptoma ne može tolerirati glazbu, TV ili interakciju s prijateljima. Ne može se brinuti za svoje četvero djece koju apsolutno obožava svim srcem”, stoji na stranici za prikupljanje sredstava za njezin put u Švicarsku.

Dodaje se i da tu odluku nije donijela lako, no 22 mjeseca patnje smatra ‘dovoljnim‘.

“Nema lijeka i svi mogući tretmani nisu uspjeli. Kelly je posjećivala doktore, bila u ustanovama, iscrpila je sva preporučena sredstva za poboljšanje svog stanja, no rezultata nema. Trpi stalne bolove u cijelom tijelu koje doktori ne mogu ublažiti i ne ostaje joj drugo nego okončati svoju patnju”, dodaje se u objavi koju je napisao porodični prijatelj, a u kojoj se moli ljude da pomognu porodici ispuniti posljednju želju Smith-May.

“Vaša dobrota i velikodušnost dat će Kelly dar slobode od boli uz poštovanje prema njezinoj porodici koja podržava njezin izbor i želi odati počast ženi kakva ona zapravo jest”, dodaje se.

Kako prenosi Jutarnji, eutanazija je protuzakonita u Ujedinjenom Kraljevstvu i može se procesuirati kao ubistvo iz nehata ili ubistvo s maksimalnom kaznom doživotnog zatvora. Potpomognuto samoubistvo, tj., pomaganje nekome da si oduzme život, također je prekršaj i kažnjava se zatvorskom kaznom u trajanju do 14 godina.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

VIDEO Novi Vučićev spot izazvao buru reakcija: Nagovorio čovjeka da ide kući spavati sa ženom

Predizborni spotovi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića posljednjih godina privlače mnogo pažnje, a ništa drugačije nije ni pred ovogodišnje vanredne parlamentarne izbore.

Vučić se zadnjih dana pojavljuje na spotovima u kojima kuca na vrata građanima Srbije i s njima razgovara o ekonomskoj situaciji i razlozima zašto su ostali u Srbiji.

U posljednjem spotu pojavio se u kafani i pokušao, kasnije će se ispostaviti uspješno, uvjeriti jednog čovjeka da dobije četvrto dijete.

“Za treće dijete bi 2012. godine dobili 2.100 eura, a sada 17.723 eura. A, da si kao on i da imaš četvrto dijete, dobio bi 25.000 eura”, govori Vučić čovjeku koji je rekao da ima troje djece.

Kada je čuo za cifru od 25.000 eura, čovjek je samo rekao “izvinite ljudi, žurim kući, imam nekog važnog posla”.

Ovaj spot naišao je na brojne kritike i ismijavanja na društvenim mrežama.

“Dokle poniženja. Ovaj spot je katastrofa”, “O ovoj kampanji neko će u budućnosti snimiti film definitivno, i mnogi će se stidjeti svojih roditelja, i baba i deda u kom vremenu su živjeti”, “Čudno pa nisu objavili i snimak kakvog to važnog posla ima ovaj”, samo su neki od komentara orisnika koji se mogu pročitati na mreži X.

Nastavi čitati

Najčitanije