Connect with us

Sukob u Ukrajini

Narušeni porodični odnosi u tri čina: Kako je Vučić izigrao Putina i okrenuo leđa Dodiku

Ugodna je bila pozicija, ali na duže staze neodrživa i nikad nije trenutak za odabir, ali i on nekad dođe. A sad je baš došao u nevrijeme, pred izbore

Kada je Vladimir Putin u svom govoru, tokom kojeg je priopćio da Rusija priznaje nezavisnost otcjepljenih regiona Donjeck i Luganjsk, napravio gaf i usporedio ih sa Kosovom, bilo je jasno da nije previše mislio na svog malog brata, odnosno sestru. Jer da jeste bio bi svjestan da će ga, odnosno je dovesti u neugodnu poziciju da mora da bira nešto što birati do sad nije htio, odnosno htjela ali ni smio, odnosno smjela.

PIŠE: Dejan KOŽUL (Inforadar)

Ugodna je bila da pozicija na kojoj se mali brat, odnosno sestra nalazio, odnosno nalazila. Za unutrašnje prilike slatka je bila ta slika koju je mali brat, odnosno sestra, prikazivala javnosti. Stariji brat, odnosno sestra bio je, odnosno bila je pokroviteljski prikazan, odnosno prikazana, sa onom pištaljkom u ustima, onom iz crtanog filma kad buldog kaže mišu Jerryu da – ako ga neko dirne – samo zazviždi i buldog, odnosno veliki brat, odnosno sestra će odmah doletiti i riješiti stvar.

SLOBODAN PAD IZMEĐU DVIJE STOLICE

A kad padne noć i slika starijeg brata, odnosno sestre se odloži u ladicu, kad javnost zaspe, onda mlađi brat, odnosno sestra otvori vrata za sve ostale, koji sa starijim bratom, odnosno sestrom nisu u najboljim odnosima, ali to i nije najbitnija stvar kad to društvo donosi poklone.

Ugodna je bila pozicija, ali na duže staze neodrživa i nikad nije trenutak za odabir, ali i on nekad dođe. A sad je baš došao u nevrijeme, pred izbore.

U prijevodu, ako Srbija kao mlađi brat, odnosno sestra ne prizna teritorijalni integritet Ukrajine, onda ne priznaje i svoj, odavno već osporeni, ako pričamo o Srbiji u AVNOJ-evskim granicama, dakle sa Kosovom kao sastavnim dijelom. Ako prizna rizikuje da stariji brat, odnosno sestra digne nos i povuče svoju podršku za Kosovo.

Pa se išlo na odabir manje štete u nadi da se neće morati više oglašavati po tom pitanju, niti da će morati da revidira svoj stav. Stvari na terenu se dešavaju brzo pa se brzo i politika prilagođava i naš mlađi brat, odnosno sestra je doveden, odnosno dovedena pred svršen čin, a svršen čin je bilo glasanje u Savjetu bezbjednosti UN-a gdje je trebalo osuditi starijeg brata, odnosno sestru za nasilje koje čini nad komšijom, odnosno komšinicom.

I mlađi brat, odnosno sestra je to učinio, odnosno učinila. Nevoljno, ali jeste. Uz sitnu ogradu – neće se pridružiti ostalom društvu u bojkotu starijeg brata, odnosno sestre.

U prijevodu, Srbija se ne predružuje ostalim evropskom zemljama, uključujući čak i, spletom okolnosti, Bosnu i Hercegovinu, u sankcijama koje se uvode Rusiji. Ali strah od reakcije velikog brata, odnosno sestre ostaje, ali nije samo to – gotovo jednoglasnom odlukom u osudi, strahuje mali brat, odnosno sestra, da bi velikog brata, odnosno sestru mogli izbaciti iz svih igara u kojima su do sada zajednički uživali. Zajednički znači, sa onim velikim društvom.

U prijevodu, Rusija bi mogla biti izbačena iz Saveta bezbjednosti UN, a to bi, strahuje mali brat, odnosno sestra moglo otvoriti put izmjeni famoznog pravila igre koju su do sada zajednički igrali. U prijevodu, moglo bi doći do promjene Rezolucije 1244 iza koje je Rusija, zajedno sa Kinom do sad čvrsto stajala, a samim tim i dodatna priznanja Kosova.

To čak i očekuje.

A kad se u svemu uozbiljimo, jer glave nam svima vise o koncu, onda damo glas i onima koji ozbiljno sagledavaju ovu problematiku, poput Boška Jakšića, dugogodišnjeg spoljnopolitičkog komentatora Politike koji je ipak iznenađen glasanjem Srbije u UN koja je, uz Bjelorusiju, bila jedina država sa tla Evrope koja nije osudila Rusiju.

„Vučić je priznao pritisak za Zapada, pa se Srbija pridružila osudi invazije i tako je popravila svoju međunarodnu poziciju. Izašla je iz izolacije, koja je pretila na razne načine.“

A kao što rekosmo, ta odluka je morala da se donese baš u nevrijeme i tako se ugrozi podrška biračkog tijela, koje je proruski orjentisano, a to nije mali broj. Neuvođenje sankcija se svakako može gledati iz tog ugla, ali Jakšić ističe i jedan daleko opravdaniji:

„Odluka da se ne zavode sankcije ima jak rezon, a to je visko stepen zavisnosti od ruskog gasa i zavrtanje bi imalo katastrofalne posledice. Nepridruživanje sankcijama može da se brani kao racionalna odluka koja je u trenutnom inetresu Srbije“, kaže on.

A ŠTA SA ZAPADNIM BALKANOM

Vjeruje da će EU preći preko te odluke, barem još neko vrijeme, a u zavisnosti od tenzija i sukoba u Ukrajini, zavisiće i dalji pritisci.

Zapadni Balkan, sa akcentom na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, kao da je ostao zatečen dešavanjima na istoku Evrope. Kao da nam je neko oduzeo ekskluzivitet na rat i prijetnje. Ipak, ne smijemo nas potcjeniti. Konflikt sa teritorije Ukrajine lako i bez ikakvih problema bi mogao da se prelije i van Ukrajine, ali kako naš iskusni sagovornik kaže:

„U ovom trenutku previše su preokupirani direktnim konfliktom u Ukrajini da bi se bavili Zapadnim Balkanom. Ako dođe do normalizacije tenzije, onda će se aktivirati mini frontovi, a Zapadni Balkan je jedan od njih. Tada će Rusija pokušavati da destabilizuje region, da spreči približavanje Zapadu, a Zapad će pokušavati da blokira to, ali u ovom trenutku niko nema vremena za Zapadni Balkan“, ističe Jakšić.

Stoga je vjerovatno da se isti taj Zapad neće previše buniti, niti će previše pritiskati vlasti u Srbiji, odnosno Aleksandra Vučića da dodatno radikalizuje svoj stav i da se i Srbija priključi nizu zemalja koje su uvele sankcije Rusiji. Aleksandar Vučić se pokazao kao odan partner i kao neko ko je svjestan da su zemlje iz EU ipak najznačajniji partneri Srbiji.

Znala je to bivša kancelarka, Angela Merkel, primjećuje to i Jakšić, ističući da je njoj, ali i ostalim liderima EU zemalja tzv. stabilokratija bila značajnija od demokratije. A stabilokratija je, napominje, iznjedrila dvojicu autokratskih lidera, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.I dok sa jednim još može da igra igre, ovaj drugi, koji je sad u ulozi mlađeg brata, odnosno sestre, gubi kontrolu. Poslaće iz Brisela ponovo onog mlađeg brata, odnosno sestru, koji je sad u ulozi starijeg, odnosno starije, da smiruje svog mlađeg brata, odnosno sestru. I ovaj, odnosno ova će to učiniti kao i do sada.

Dok se jednom neko od njih ne zaigra ili ne izgubi u igri mlađeg, odnosno mlađe i starijeg, odnosno starijeg brata, odnosno sestre. Baš kao što se i vi možete izgubiti u praćenju ko je kome šta i ko kome dođe šta. Ako se ne vratite gdje ste zapeli, uzalud vam pretrčavanje po tekstu, skrivanje iza slogova, zapećete za prvi naredni zarez ili upasti u prvu narednu tačku.

Ali čak i ako se vratite i polako sve sa pažnjom ispratite, niko vam, odnosno nam ne garantuje bezbjednost. Čak ni društvo iz Brisela, ili Vašingtona, a još manje veliki brat, odnosno sestra. Ali kao da su ikad bili sposobni za to? Olakšica zbog iskustva rata ili ne? Vi birate barem iz kog ugla ćete sve posmatrati.

Autor: Dejan KOŽUL (Inforadar)

Sukob u Ukrajini

Panika u Kremlju: Na udaru ruskih partizana i nuklearni objekat? (VIDEO)

Nakon što su formacije Legija Sloboda za Rusiju i Ruski dobrovoljački korpus izvršili upad, ruski dužnosnici su organizovali evakuaciju skladišta nuklearnog streljiva Belgorod-22 u regiji Belgorod, koja se graniči s Ukrajinom.

Andrij Jusov, glasnogovornik Glavne uprave za obavještajne poslove ukrajinskog Ministarstva obrane (GUR), izjavio je za nacionalnu medijsku kuću Ukrinform:

“Ruski objekt Belgorod-22, u kojem se čuva nuklearno streljivo, također se trenutno evakuira hitno. To se nalazi blizu Grajvorona.”

Glasnogovornik GUR-a je izjavio da je zbog trenutne situacije u regiji Belgorod primijećeno nekoliko “znakova zabrinutosti” među ruskim vođstvom, što se posebno očituje u evakuaciji lokalnog stanovništva.

“Evakuacija vojnog objekta Belgorod-22 također je dio mjera koje su poduzete”, naglasio je Jusov. Prema njegovim riječima, svjesni smo da za evakuaciju takvih objekata potrebno je imati plan, angažirati ozbiljnu opremu i određeni broj osoblja.

Ranije su neki mediji izvijestili o navodnim eksplozijama koje su se dogodile u regiji Belgorod u ponedjeljak. Naknadno su se pojavili izvještaji o prelasku ruskih “dobrovoljaca” s ukrajinske strane na taj teritorij.U ponedjeljak ujutro, na Telegram kanalu Legije Sloboda za Rusiju, objavljen je apel ruskom narodu s porukom “Legija se vraća kući”. U objavi se dodaje: “Vrijeme je da zaustavimo diktaturu iz Kremlja! Budite hrabri, ne bojte se ničega jer mi dolazimo. Rusija će ponovno biti slobodna.” Također su objavljene fotografije njihovih bijelo-plavo-bijelih zastava koje se vijore “nad oslobođenim gradovima”.

“Danas su Ruski dragovoljački korpus i Legija Sloboda za Rusiju, koji se sastoje od građana Ruske Federacije, započeli operaciju oslobađanja ovih teritorija Belgorodske oblasti od tzv. Putinovog režima i potiskivanja neprijatelja kako bi stvorili određenu sigurnosnu zonu za zaštitu ukrajinskog civilnog stanovništva”, rekao je jučer ukrajinskim medijima Jusov.Prema izjavama glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, ruski predsjednik je informiran o navodnom pokušaju proboja. Peskov je opisao događaje u Belgorodskoj oblasti kao sabotažu koja ima za cilj “skretanje pažnje s područja Bahmuta”. Istaknuo je da ruske snage trenutno djeluju kako bi eliminirale “diverzante”.

Iako su obje oružane formacije uključene u sukob s Rusijom na strani Ukrajine, Ukrajina je odbacila povezanost s tim ruskim gerilskim borcima, tvrdeći da oni djeluju samostalno i da nisu pod vojnom kontrolom. Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, izjavio je da Ukrajina nema nikakvu vezu s događajima u regiji Belgorod.

Guverner belgorodske oblasti, Vjačeslav Gladkov, iznio je svoje mišljenje da je “diverzantsko-izviđačka grupa” ukrajinske vojske prešla na ruski teritorij i napala grad Grajvoron. On je najavio uvođenje “režima protuterorističkih operacija” u regiji, što bi omogućilo poduzimanje “posebnih mjera” i privremeno uvođenje ograničenja.

klix
Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Nevjerovatna snimka iz Ukrajine: Pogledajte kako je ruski vojnik sebi spasio život!

Kompletna snimka traje duže, no na njoj se vidi i kako drugi ruski vojnik ranije izvršava samoubistvo nakon što biva ranjen od projektila bačenog iz drona, pa je iz toga razloga nećemo objaviti

Rat u Ukrajini bjesni više od godinu dana. Ruske okupacione snage već nekoliko mjeseci pokušavaju zauzeti grad Bakhmut, no i dalje su dijelovi grada pod kontrolom ukrajinske vojske.

Bakhmut se pretvorio u pravu klaonicu. U nekoliko navrata šef ruske plaćeničke grupe Wagner, Jevgenij Prigožin priznao je da pripadnici njegove privatne vojske trpe ogromne gubitke.

Prigožin je u jednom od svojih posljednjih video snimaka s fronta oko Bakhmuta otkrio da i da su dvije brigade regularne ruske vojske pretrpjele žestoke gubitke i napustile položaje jugozapadno od Bakhmuta nakon što su Ukrajinci izveli kontranapad.

Jedno od najmoćnijih oružja u toku ruske agresije na Ukrajinu pokazali su se dronovi. Ukrajinska vojska ih maksimalno koristi i redovno objavljuje snimke uništavanja ljudstva i tehnike ruske strane. Posljednja u nizu snimki koju je objavila 92. ukrajinska brigada, pokazuje do sada neviđenu situaciju. Preživjeli ruski vojnik, naime, uspio je ispregovarati svoju predaju s – ukrajinskim dronom.

Na snimci se vidi kako ruski vojnik daje znakove letjelici. Nešto kasnije, na snimci se vidi kako ukrajinski vojnici na drugi dron kače poruku s uputstvom za predaju, a potom tu poruku bacaju pred njega u tranšeu. Prema ukrajinskim izvorima u poruci je pisalo da vojnik prati kretanje drona koji će ga odvesti do ukrajinskih položaja (prva snimka).

I to se na kraju i dešava. Dok vojnik trči prema rovovima gdje se nalaze Ukrajinci, u nekoliko navrata uspjeva izbjeći sigurnu smrt od vatre svojih saboraca koji očito pokušavaju spriječiti njegovu predaju (druga polovina snimka koji slijedi).

Na snimci se može vidjeti da ruski vojnik prateći kretanje drona preskače preko svojih mrtvih saboraca koji nisu imali sreće da prežive. Kompletna snimka traje duže, no na njoj se vidi i kako drugi ruski vojnik ranije izvršava samoubistvo nakon što biva ranjen od projektila bačenog iz drona, pa je iz toga razloga nećemo objaviti.

Snimka je, nastala 9. maja.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Steven Seagal dotaknuo je novo dno: Putin mu je sada namijenio novu ulogu

Američki glumac i reditelj Steven Seagal (70) na konferenciji za novinare u Samari navodno je progovorio o radu na dokumentarnom filmu koji će prikazivati događaje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini. Hollywoodska zvijezda planira dokazati da Rusija nije napala Ukrajinu, kako o tome pišu druge zemlje, već se samo bori protiv nacizma.

“Trenutno je u nastanku dokumentarni film o događajima u Ukrajini. Mislim da je bitno pokazati svijetu cijelu istinu i šta se tamo stvarno desilo. Slično se dogodilo i drugim zemljama među kojima su i predstavnici NATO-a i SAD-a. To nije okupacija kako se govori”, rekao je Seagal na konferenciji za novinare.

Seagal tvrdi da je posjetio žarišta u području specijalnih operacija gdje se susreo s velikim brojem ruskih vojnika, a navodno je razgovarao i s ukrajinskim vojnicima. Tvrdi je da 99% informacija o onome što se događa u Ukrajini dolazi iz stranih medija koji nikad nisu ni posjetili tu državu te smatra da glavnina tih lažnih informacija dolazi iz centara smještenih u SAD-u zbog čega svijet ne zna šta je istinito.

Prije 9 mjeseci Denis Pušilin, vođa dijela regije Donjeck pod kontrolom Moskve, najavio je Seagalov film o dešavanjima u Donbasu i na teritoriju republike. Čelnik DPR-a poželio mu je puno sreće jer smatra da promjena stava publike prema ovom ratu nije lak zadatak, a potvrdio je i Seagalove razgovore s ratnim zarobljenicima u centru Jelenovka.

Jedan od ruskih službenih propagandnih razloga za pokretanje invazije bila je želja da se “denacificira” Ukrajina zbog čega je Seagal ostao u šoku što Ukrajinci s kojima je razgovarao vjeruju da u Ukrajini nema nacista.

Novinska služba Liberalno-demokratske stranke Rusije (LDPR) ranije je saopćila da je Seagal posjetio Donbas zajedno s čelnikom stranke Leonidom Sluckim, koji je ujedno i predsjednik međunarodnog odbora ruske Državne dume (donji dom parlamenta).

Steven Seagal bio je zvijezda američkih akcijskih filmova 1980-ih i 1990-ih godina. Dok mu je karijera bila na zalasku, polako se približavao autoritarnim čelnicima među kojima se našao i onaj kremaljski. Vladimir Putin 2016. godine uručio mu je rusku putovnicu iako je zadržao američko državljanstvo. Nakon dobivanja državljanstva, Ukrajina mu je zabranila ulazak u zemlju zbog eskalacije nemira u istočnoj Ukrajini.

2018. godine imenovan je specijalnim izaslanikom za poboljšanje veza sa SAD-om i Japanom. Kako prenosi Jutarnji, Rusko ministarstvo vanjskih poslova tad je izvijestilo je da će Seagalov zadatak biti ‘olakšavanje odnosa između Rusije i Sjedinjenih Država na humanitarnom području, uključujući saradnju u kulturi, umjetnosti i razmjeni mladih’.

U nacionalističku stranku učlanio se 2021. godine, a krajem februara 2023. godine ruski predsjednik uručio mu je orden prijateljstva za velik doprinos razvoju međunarodne kulture i humanitarne saradnje kako stoji u dokumentu objavljenom na službenoj mrežnoj stranici ruske vlade.

U oktobru prošle godine, za Putinov 70. rođendan, Seagal je snimio video s porukom podrške ruskom predsjedniku, kojeg je nazvao “jednim od najvećih svjetskih državnika”.

“Iskreno se nadam i molim se da dobije potdršku, ljubav i poštovanje koji mu trebaju. I da se sve sadašnje nevolje uskoro završe, da živimo u svijetu u kojemu će vladati mir”, poručio je Seagal u jednoj od ranijih snimaka.

Nastavi čitati

Najčitanije