Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Neugodan intervju Vučića sa Amanpour na CNN-u: Ne podržavate Dodika? (VIDEO)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je kako podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Daytonski mirovni sporazum

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić gostovao je na CNN-u u emisiji poznate novinarke Christiane Amanpour. Za sve probleme, očekivano, je optužio albansku stranu i premijera Kosova Albina Kurtija.

“Uvijek smo spremni na pregovore. Bili smo konstruktivni, a takvi ćemo i ostati. Morate znati da su svi u EU shvatili da Priština nije spremna za formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO). Oni žele nastavak etničkog čišćenja Srba, posebno na sjeveru Kosova. Prijateljima iz EU, Amerike i svih drugih sam uvijek na raspolaganju i razgovarat ćemo o svim problemima. Već sam rekao – formirajte ZSO, pa ćemo ispuniti dogovoreno. Mir je u najboljem interesu Srbije. Možemo se pohvaliti da nam 63 posto ukupnih investicija stiže na Balkan, to nam treba. Zašto bismo igrali neke igrice”, rekao je Vučić za CNN.

Destabilizacija regije

On je naglasio da je Srbija “uvijek cijenila” izvještaje koja su dolazila od partnera iz Washingtona i Bijele kuće, ustvrdivši kako mora konstatirati da neka “nisu u potpunosti točna i kad je riječ o broju vojnika”.

Srbijanski predsjednik rekao je u ponedjeljak da se duž granice s Kosovom nalazi “regularan broj” od 4400 vojnika, istaknuvši kako je Srbija “posljednja kojoj je bio potreban” incident prije sedam dana kada je na sjeveru Kosova ubijen kosovski policajac i tri naoružana Srba.

SAD su poručile prije tri dana da prate zabrinjavajuće raspoređivanje srbijanske vojske duž granice s Kosovom što destabilizira regiju, a glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da će mirovna misija na Kosovu (KFOR) povećati prisutnost NATO snaga na sjeveru zemlje zbog rastućih napetosti.

Vučić je rekao da je prošle godine bilo “14.000 vojnika uz administrativnu liniju, prije nekoliko dana manje od 8400, a danas je to broj od 4400 vojnika”, naglasivši da je to “regularan broj”.

– Uvijek čujemo i poslušamo kada naši parteri traže da deeskaliramo situaciju. Nema razloga za brigu i mi nismo imali nikakve sukobe s NATO-om, podsjetio je Vučić, naglasivši da se zalaže za veće prisustvo KFOR-a, posebno na sjeveru Kosova, jer je to način da se zaštiti srpsko stanovništvo.

Vučić je naglasio da nije potpisao nikakvu naredbu o podizanju borbene spremnosti.

O BiH i Dodiku

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je kako podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Daytonski mirovni sporazum.

Na pitanje poznate novinarke znači li to da ne podržava predsjednika SNSD-a i najmoćnijeg srpskog političara u BiH, Milorada Dodika, koji stalno dovodi u pitanje taj integritet najavom otcjepljenja entiteta Republika Srpska, Vučić je rekao da “ne štedi riječi”.

– Uvijek sam bio vrlo odgovoran i ozbiljan kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Uvijek sam podržavao teritorijalni integritet BiH…, rekao je Vučić.

Pa onda ne podržavate Dodika, upitala je Amanpour.

– Ne stavljajte mi svoje riječi u usta. Podržavam Daytonski sporazum i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, rekao je Vučić.

Đokovićeve poruke

Na tvrdnju Amanpoura da kada Novak Đoković pred kamerama napiše “Kosovo je Srbija” to predstavlja nacionalistički ispad i raspiruje opasnost, Vučić je rekao:

“Vjerujem da je Đoković to učinio iz srca i da 99 posto ljudi u Srbiji vjeruje u to. Mi političari moramo biti konstruktivni, boriti se za bolji život i Srba i Albanaca. To je pravo pitanje”, zaključio je srpski predsjednik.

Svijet / Zanimljivosti

Ženu šokirale cijene u pekari u Njemačkoj: “Pogledajte šta sam platila 16.5 maraka”

Prije nekoliko godina svježa peciva u njemačkim pekarama nisu koštala više od 30 centi. No, zbog rata u Ukrajini, energetske krize i inflacije cijene pekarskih proizvoda su značajno porasle.

Kako navode njemački mediji, žena je pobjesnila zbog cijena u pekarama nakon što je nedavno kupila nekoliko peciva od provjerenog pekara.

 

Na društvenim mrežama objavila je da je kupila šest peciva, a nakon toga je ostala potpuno iznenađena koliko je novca morala izdvojiti za njih.

Klijentica je javno objavila svoj račun na društvenoj mreži X.

 

Šest peciva 8,46 eura (16,5 KM). “Svjedočit ćete trenutku kada sam odlučila više ne kupovati peciva u pekari”, napisala je žena.

 

Tačnije, na njenom su računu bila peciva od sira po 1,47 eura (oko 3 KM), “Bolle Hell” za 1,35 eura (oko 2,70 KM) i dvije “Bolle-Karotte”.

 

Frustrirana žena je za svojih šest peciva morala platiti 8,46 eura. To odgovara prosječnoj cijeni od 1,41 eura po pecivu, navodi Fenix-Magazin.

Definitivno previše, smatra žena. Nažalost, ona nije jedina koju ljute ove cijene. Njen je tweet sada stigao do 450.000 osoba. Neki se korisnici slažu s njom i iznose vlastita iskustva.

 

Za sve one koji se nadaju da će cijene u pekarama ponovno pojeftiniti, stvari stoje loše. Stručnjaci trenutačno pretpostavljaju da će kupnja peciva u pekarama 2024. dodatno poskupjeti.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Sve promjene imaju jedan cilj: Stižu nova pravila zbog kojih možete ostati bez vozačke u EU

Sve promjene imaju jedan cilj, a to je smanjiti broj smrtno stradalih

Evropska unija predložila je jedinstvenu digitalnu vozačku dozvolu za sve zemlje. Također, neprimjereno ponašanje za upravljačem trebalo bi biti jednako kažnjivo u svim zemljama Evropske unije.

Promjene bi zahvatile i mlade vozače koji bi mogli položiti vozački ispit sa 17 godina, a do punoljetnosti bi morali voziti sa starijom osobom, piše Dnevnik.hr.

“Zakonodavstvo treba dobro razjasniti ko su te osobe koje bi bile u pratnji, koje imaju pravo biti pratnja, da li su kažnjavani, nisu kažnjavani, u krajnjoj liniji trebali bi biti članovi porodice, roditelji”, smatra stručni voditelj i predavač u autoškoli Siniša Pšeničnik.

Cilj smanjiti broj smrtno stradalih

Prijedlog zakona o razmijeni informacija o prekršajima omogućit će i to da se vozačka dozvola oduzima bez obzira u kojoj je zemlji članici prekršaj počinjen.

Isto se odnosi i na ostale prekršaje – bez obzira u kojoj zemlji EU-a prekršaj počinite, kad skupite dovoljan broj bodova, dozvola će vam se oduzeti.

Sve promjene imaju jedan cilj, a to je smanjiti broj smrtno stradalih.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Netanyahu: ‘Izrael će nastaviti svoj pravedni rat za eliminaciju Hamasa’

Pravedan rat koji Izrael vodi u Pojasu Gaze kako bi “eliminirao” Hamas nastavit će se, rekao je u subotu izraelski premijer Benjamin Netanyahu, pozdravljajući stajalište Sjedinjenih Država u Vijeću sigurnosti UN-a u petak.

“Druge zemlje moraju razumjeti da se ne može s jedne strane podupirati eliminacija Hamasa, a s druge strane pozivati na kraj rata, što bi onemogućilo eliminaciju Hamasa“, naglasio je Netanyahu, dan nakon što je Washington stavio veto na rezoluciju UN-a kojom se tražio “trenutni humanitarni prekid vatre” u Pojasu Gaze.

 

“Dakle, Izrael će nastaviti svoj pravedni rat za eliminaciju Hamasa“, kazao je premijer.

 

Sjedinjene Države stavile su u petak veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se pozivalo na “trenutačni humanitarni prekid vatre” u Gazi.

 

Nacrt rezolucije dobio je 13 glasova za, jedan protiv i jedan suzdržan (Velika Britanija).

“Ne podržavamo pozive na trenutni prekid vatre”, rekao je američki predstavnik Robert Wood.

“To bi samo posadilo sjeme za budući rat jer Hamas nema želju za trajnim mirom”, dodao je.

U ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze koji je počeo nakon krvavog napada te islamističke skupine na Izrael ubijeno je dosad 7.000 palestinskih militanata, rekao je u subotu izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost.

“To je minimalna procjena”, rekao je Tzachi Hanegbi u intervjuu za izraelsku televiziju, dodajući da bi ih moglo biti i više.

Nastavi čitati

Najčitanije