NP Kozara i NP Una zajedno u Evropu: Posjeti ih oko 200.000 turista godišnje

U vrijeme pandemije nacionalni parkovi u BiH su uvidjeli da mogu imati odličan promet zahvaljujući posjetama domaćih turista i zaljubljenika u prirodu

Jedno od najstarijih zaštićenih područja u BiH je Kozara, koja je još u aprilu 1967. godine proglašena Nacionalnim parkom. Na Kozari se i danas bilježi oko 100 hiljada godišnjih posjeta turista, približno kao i najmlađi nacionalni park u BiH NP Una, a prošle sedmice ostvarena je suradnja između ova dva parka na obostranu korist.

INSTRUKTOR I OPREMA

Predstavnici turističkih organizacija Prijedora i Bihaća dogovorili su se da izrađuju zajedničke projekte i da ih kandidiraju evropskim fondovima.

– Također ćemo u narednom periodu održati sastanke kako bismo dogovorili detalje buduće suradnje, kazala nam je Nataša Pjević Veslać, šefica marketing-službe NP-a Kozara.

NP Kozara, biciklizam/

 /NP KOZARA

Što se tiče 2022. godine, NP Kozara planira unapređenje prodaje u info-centrima, nabavku mobilijara za prodaju suvenira, uređenje i unapređenje pješačkih staza i postavljanje signalizacije za nove sadržaje kao što je Avantura park.

On se sastoji od raznih visećih prepreka koje su pozicionirane na stablima u šumi, na visini od 3 do 6 metara. To je sistem staza koje vise u vazduhu okačene na sajle. Smještene su između stabala na kojima se nalaze drvene platforme, koje su polazne ili završne stanice od jedne do druge prepreke. Prelazeći sa platforme na platformu, preko sajli i staza na tim sajlama, korisnici se susreću sa raznim preprekama koje prolaze testirajući vlastite sposobnosti i povećavajući nivo adrenalina. Savladavanje prepreka se vrši pod nadzorom instruktora i uz korištenje sigurnosne opreme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.