Connect with us

Magazin

Ovih pet namirnica više nećete htjeti staviti u usta kada saznate kako se pripremaju

Published

on

Bilo da se radi o brzoj užini ili lunch paketu za djecu, ne razmišljamo uvijek o tome što jedemo. Ali šta kada biste mogli saznati ili čak vidjeti kako se priprema neka od vaših omiljenih namirnica? Prema blogu Ranker iz Los Angelesa, prerađena hrana poput kolačića sa sirom, kobasice, pa čak i luksuzna hrana poput kavijara su samo neke namirnice koje izgledaju manje ukusno dok se pripremaju nego kad se jedu, piše Daily Mail.

Hrenovke se rade od ostataka ‘otpadaka‘ koji se zgnječe zajedno u ‘ružičastoj tubi‘, dok je kavijar zapravo riblja ikra izvađena iz očišćenog trbuha ribe.

Navodimo pet prerađenih namirnica koje nikad nećete poželjeti vidjeti dok se pripremaju:

Hrenovke

Priroda načina na koji se priprema ova mesna poslastica neće vas toliko iznenaditi, pogotovo nakon što se nedavno ponovno pojavio video kako se prave hrenovke.

Gurmani su ostali zgroženi nakon što su otkrili da se hrenovke prave od ostataka mesa.

Ova hrana koja vjerovatno potječe iz Njemačke, prolazi kroz proces mljevenja, kojim se meso gura kroz metalnu ploču koja ima izbušene rupe.

Nakon toga se mljevenom mesu dodaju komadići piletine, prije dodavanja škroba, soli i ostalih aroma.

Drugi stroj zatim usitnjava meso u finu emulziju i usisava sav zrak u smjesi.

Kako bi se prerađeno meso oblikovalo u klasični oblik hrenovke, celulozna cijev se stavlja u mašinu za punjenje, koji pumpa usitnjeno meso u dugačku navlaku.

Nož reže svaku navlaku u stroju kako bi odvojio dugačke cijevi hrenovki jedne od drugih.

Kavijar

Luksuzna delicija koja šteti proračunu prolazi kroz mukotrpan proces.

Kavijar se uglavnom sastoji od jaja jesetri koje su uzgojene u velikim bazenima pomoću filtrirane vode.

Komercijalna proizvodnja kavijara uključuje zapanjujući korak vađenja trbuha ribe zbog vađenja njenih jaja.

Vrećica s jajima se zatim kotrlja kako bi se jaja odvojila od vrećice prije nego što se začini solju.

Druge metode uključuju proces koji se naziva ‘skidanje‘ kojim se kavijar izvlači malim rezom duž urogenitalnog mišića. Za određivanje točnog vremena koristi se ultrazvuk.

Koktel trešnje

Koktel trešnje ili maraskino trešnje su konzervirana, zaslađena verzija voća koja se obično koristi u desertima i koktelima.

Ne iznenađuje da se na nekad prirodnom voću radilo kako bi poprimilo svoj novi sjajni, komercijalni oblik.

Prema Healthlineu, poslastica preslatkog izgleda prepuna je dodanog šećera i sadrži nevjerovatna dva grama šećera, u poređenju s jednim gramom prirodnih šećera u običnoj trešnji.

Također se prodaju preliveni visokofruktoznim kukuruznim sirupom – zaslađivačem napravljenim od kukuruznog sirupa koji se sastoji od fruktoze i glukoze, a inače se nalazi u slatkišima.

Kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze povezuje se sa stanjima poput pretilosti, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Žele bombone

Bombone boje duge je lijep prizor za oko, ali informacije o tome kako su napravljeni nisu tako slatke.

Njihov je glavni sastojak šećer, a jeste li znali da se prave od malenih količina izlučevina insekata koje se smatraju sigurnima za konzumaciju?

Prevučeni su šelakom, onom istom tvari koju tražite kada uđete u salon za nokte.

Šelak je ljepljiva tvar koja se dobiva iz izlučevina ženke Kerria lacca, kukca porijeklom iz Tajlanda.

Mlijeko za kafu

Paketići mlijeka ili ultragrijani paketići za vrhnje super su praktični kada ste u pokretu. A za osobe koje ne podnose laktozu, dobra je vijest da većina krema za vrhnje ne sadrži mliječne proizvode.

No, moglo bi vam pozliti kad saznate da u tim pakiranjima ima svega osim mlijeka.

Huffington Post UK je otkrio da se paketići za mlijeko sastoje od dugog popisa sastojaka poput šećera, ulja i zgušnjivača.

Ostali sastojci vašeg dodatka kavi uključuju čvrste tvari kukuruznog sirupa, djelomično hidrogeniziranu soju i ulje sjemenki pamuka, piše Daily Mail.

Magazin

Mislite da ste dobar vozač? Ok, ko ima prednost?

Published

on

By

DOLAZAK na raskrižje tijekom vožnje često može izazvati zbunjenost. Ako se tri vozila istovremeno nađu na istom raskrižju, to može dovesti do komplikacija, no njih je ipak lako izbjeći.

Internetom se proširila fotografija koja simulira jednu od mogućih situacija. Na raskrižju bez semafora i prometnih znakova su se istovremeno našla tri vozila, a pitanje je koje od njih ima prednost?

Dva vozila idu ravno, a jedno skreće

Žuti i plavi auto na ovom raskrižju idu ravno, dok kamion skreće lijevo. Dobro proučite fotografiju, razmislite i probajte točno odgovoriti na pitanje.

Razmišljajući o točnom odgovoru, potrebno je znati o kakvom raskrižju se radi. Budući da na prikazanom raskrižju nema ni semafora ni prometnih znakova, vrijedi pravilo desne strane. Prema njemu, vozilo na lijevoj strani mora prepustiti prednost vozilu koje mu se nalazi zdesna.

Index.hr

Continue Reading

Magazin

Talijanka koja je živjela 117 godina otkrila je da je svaki dan jela isto jelo

Published

on

By

TALIJANKA Emma Morano rođena je 1899., a preminula je 2016. u dobi od 117 godina, što znači da je službeno doživjela tri stoljeća, dva svjetska rata i skoro 90 političkih promjena u Italiji. Doživjeti ove godine prava je rijetkost, a prema zapisima, postoji samo 12 ljudi koji su doživjeli toliku starost.

Izbjegavala je muškarce

Morano je živjela ispunjen život, a jednom prilikom izjavila je da ima jednostavnu formulu za dug život – stroga dijeta i izbjegavanje odnosa s muškarcima.

Bila je udana, no razvela se 1938. godine nakon što joj je preminulo jedino dijete, 6-mjesečni sin. Od muža se rastala u vrijeme kada je u Italiji to bilo nezamislivo i tada je odlučila da se nikada više neće udati, a često je govorila da joj je to pomoglo da živi dulje, objašnjavajući da “nije željela da itko njome dominira”.

Također, otkrila je da je svaki dan, skoro 90 godina, jela tri jaja, od čega su dva bila sirova. Tu naviku je uvela, kako je rekla, nakon Prvog svjetskog rata kada joj je dijagnosticirana anemija. No, uz jaja je pila i tradicionalno talijansko alkoholno piće, nešto poput rakije.

“Jedem tri jaja dnevno i za probavu pijem grappa koju pripremam sama – stavim je u staklenku sa sedam listova kadulje, pelinom i nekoliko grožđica”, objasnila je jednom prilikom.

Zaslužna je i genetika

Carlo Bava bio je njezin liječnik gotovo 30 godina, a on je rekao za AFP da je Emma rijetko jela voće i povrće. “Kada sam je upoznao, jela je tri jaja dnevno, dva sirova ujutro, a zatim omlet za ručak i piletinu za večeru”, ispričao je, ali i dodao da je tajna njezinog dugog života i genetika. Naime, njezina majka doživjela je 91 godinu, a nekoliko njezinih sestara proslavilo je svoje 100. rođendane.

Index.hr

Continue Reading

Magazin

Ako ovaj predmet imate u automobilu, u Njemačkoj možete platiti kaznu do 10.000 eura

Published

on

By

Predmet koji mnogi kod nas često drže u automobilu može skupo da vas košta.

Njemački automobilski klub ADAC upozorava na jedan predmet koji u Njemačkoj nikada ne treba prevoziti bez valjanog razloga – nož. Ako se nož prevozi u vozilu bez valjanog razloga, to može dovesti do kazne od 10.000 eura, piše Avtomagazin.si.

Dešava se da vozači ponesu nož sa sobom, naprimjer, na piknik. Međutim, Zakon o oružju postavlja stroga pravila za nošenje noževa: zabranjeno je bilo kome sa oštricom dužim od 12 cm.

Dozvoljeno im je da se nož prevozi samo ako postoji legitiman razlog, kao što je posao, inače je prevoz zabranjen.

Za prekršaje su predviđene novčane kazne do 10.000 eura.

Ako imate valjan razlog, nož treba čuvati u zatvorenoj kutiji ili sličnom sigurnom pakovanju.

Pored naoružanja, među stvarima koje zahtijevaju posebnu pažnju prilikom transporta spada i gorivo.

U Njemačkoj je u kontejnerima dozvoljeno da se preveze do 240 litara dodatnog goriva po vozilu, a svaki kontejner ne smije da sadrži više od 60 litara. Prekoračiti to znači rizikovati novčanu kaznu.

Prilikom transporta goriva u inostranstvo potrebno je provjeriti pravila pojedine zemlje. U nekim zemljama, poput Luksemburga, transport goriva je, naprimjer, strogo zabranjen.

Ako u Njemačkoj u automobilu vozite kućne ljubimce, oni moraju biti uredno osigurani, u posebnim sjedištima. Nepoštovanje može da dovede do kazne od 35 eura, a u slučaju opasnosti kazna se povećava na 60 eura i jedan kazneni poen.

Continue Reading

Najčitanije