Poljaci i Šveđani se žestoko pobunili nakon FIFA-ine odluke za Rusiju i poslali upozorenje

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) donijela je odluka da, zbog ruskog vojnog napada na Ukrajinu, na tlu Rusije neće biti međunarodnih nogometnih utakmica, a ova selekcija će svoje mečeve baraža za SP igrati na neutralnom terenu bez gledatelja. Ipak, Poljaci i Šveđani su se žestoko usprotivili ovoj odluci, te su jasno poručili da neće igrati protiv agresora.

Iako je FIFA zaprijetila Rusiji isključenjem ukoliko se situacija brzo ne popravi, iz Nogometnog saveza Poljske jasno su poručili da je takva odluka ipak neprihvatljiva.”Odluka FIFA-e je za nas neprihvatljiva. U situaciji rata u Ukrajini, nas ne zanima igra. Naš stav ostaje isti – reprezentacija Poljske neće igrati utakmicu protiv Rusije, bez obzira na ime ruskog tima”, poručio je Cezary Kulesza predsjednik NS Poljske.

Ruska reprezentacije neće smjeti koristiti ni rusku himnu ni rusku zastavu, a ova odluka je donesena jednoglasno, no ni to im po svemu sudeći neće pomoći i samo je zakomplikovalo stvari.

“Švedska ostaje pri svojoj odluci i neće igrati protiv ruske reprezentacije. Jasno je da s ovim nismo zadovoljni, jer se situacija u Ukrajini nije promijenila i očekivali smo oštriji stav od FIFA-e”, kazao je za Fotbollskanalen predsjednik SvFF-a Karl-Erik Nilsson.Podsjetimo, Poljska, Švedska i Češka već ranije su najavile da neće igrati baraž za Svjetsko prvenstvo s Rusima, a predsjednik Francuskog nogometnog sveza (FFF) Noel Le Graet poručio je kako nema ništa protiv da se Rusima zabrani igranje na Mundijalu.

Ipak, posljednja FIFA-ina odluka znači da će Poljska i Švedska, ako ostanu pri svom stavu, izgubiti mjesto na Svjetskom prvenstvu sve dok FIFA eventualno ne promijeni odluku.

klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.