Magazin
Prirodni antibiotik: Napitak za manje od jednog eura koji bismo trebali piti svaki dan
Kefir je prirodni “antibiotik” prepun dobrih bakterija koje imaju blagotvoran učinak na organizam, od poboljšavanja probave do ublažavanja intolerancije na hranu, alergija i jačanja imuniteta. Taj cijenjeni napitak smanjuje rizik od upalnih procesa u tijelu i detoksicira te potiče mršavljenje. Koristi se protiv gastritisa i čira na želucu, visokog tlaka, kao i jetrenih tegoba; poboljšava općenito stanje organizma.
Popis dobrobiti doista je pozamašan jer je zdrava crijevna flora zasigurno barem polovica zdravlja. No nije svaki kefir jednak; industrijski proizveden napitak koji pronalazimo u trgovinama nema koktel sastojaka koji bi učinkovito utjecao na zdravlje. Iako je dobra alternativa nezdravim pićima, kupovni kefir ne može se usporediti s domaćim.
Kako se pravi kefir?
Da biste napravili domaći kefir, trebat će vam starter, odnosno mekana zrnca koja se hrane i razmnožavaju u mlijeku – i nemaju rok trajanja. Kefirna zrnca ne mogu se kupiti u trgovini, najčešće „kruže“ među vlasnicima koji lako odvoje dio i proslijede ga dalje.
Na internetskim stranicama možete pronaći one koji će vam ih poslati poštom, najčešće u malo mlijeka. Ako ste dobili zaleđena zrnca, potrebno je nekoliko dana da se vrate u formu i aktiviraju. Stavite ih u staklenku s mlijekom, a nju poklopite, ali je nemojte zatvoriti.
Ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Tijekom ljeta kad su temperature više i 12 sati može biti dovoljno. Zrnca potom procijedite i prvi kefir bacite te ponovite postupak još dva puta. Kad dobijete kremasti i lagano pjenasti napitak, starter se oporavio.
Žlicu zrnaca stavite u staklenku i dolijte oko 3 dl hladnog mlijeka. To može biti kravlje, kozje ili koje god vam najbolje odgovara – slobodno eksperimentirajte. Prema iskustvima, najukusniji je kefir od neobranog mlijeka. Vrijeme stajanja zrnaca u mlijeku možete i prilagoditi ukusu jer napitak s vremenom postaje kiseliji.
Odvoji li se sirutka, neka vas to ne brine, promiješajte napitak i procijedite ga kroz cjedilo nešto širih rupa. Zrnca prebacite u čistu staklenku, prelijte novim mlijekom, a kefir spremite u hladnjak i čuvajte ga nekoliko dana.
Kad narastu i udvostruče se, zrnca možete zamrznuti u plastičnoj vrećici. To možete učiniti tako da ih pomiješate s malo mlijeka ili isperete u hladnoj vodi, lagano posušite papirom pa čvrsto zatvorite u vrećici da nema zraka i zamrznite. Zrnca možete i proslijediti dalje.
Ako prvi put pijete domaći kefir, nemojte pretjerivati s količinama jer se mijenja crijevna flora pa dopustite tijelu da se navikne. Za početak uzmite pola male šalice kako biste provjerili kako reagira organizam te postupno povećavajte dozu.
Oni koji ga uzimaju u terapijske svrhe piju do litre dnevno, najbolje ujutro na prazan želudac ili prije spavanja. Zrenjem se količina laktoze smanjuje na minimum pa ga piju i oni koji imaju slabu toleranciju na mlijeko.
Uz ponešto strpljenja i pažnje kefirna zrnca traju vječno. Entuzijasti ih nose na putovanja, pa neka u svom CV-ju imaju i tisuće kilometara. Neki ih ostavljaju prijateljima da se za njih brinu, a mogu se i zamrznuti.
Magazin
FOTO Kamiondžija Ibro kupio sendvič pa se razočarao: ‘Potrošio sam 4,50 maraka, a evo šta sam dobio’
“Izvadio sam sendvič, a tu je samo obična salama. Pomislio sam da je to neka šala, ali nažalost, nije bilo tako. Ja ću dvije kriške a unutra ništa”, našalio se.
“Pojedini pekari postali vise pohlepniji od pumpadžija….smijesno sramotno žalosno”, rekao je Ibro za portal Crna-Hronika koji kaže da je sendvič i komad pizze platio 4,50 KM.
Njegovo nezadovoljstvo nije se završilo samo na kvaliteti hrane, već se osvrnuo i na trendove u pekarskoj industriji.
“Ima dana kada se pitam da li su pekari postali pohlepniji od pumpadžija. Kad sam ja bio mlađi, sendviči su imali puno više sastojaka i bili su ukusniji”, dodao je Ibro, naglašavajući kako se kvalitet hrane smanjuje dok cijene rastu.
Ova situacija otvorila je diskusiju među vozačima i lokalnim stanovništvom o kvaliteti i cijenama hrane koja se nudi na putu. Mnogi vozači se slažu s mišljenjem Ibre i pozivaju pekare da se vrate starim, provjerenim receptima.
Magazin
Mladić unajmio stan, jedne noći ga probudili čudni zvukovi ispod kreveta: ‘Umalo nisam imao srčani’
Na online platformi Reddit, na kojoj korisnici dijele svoja iskustva, od kojih su neka doista neobična i zastrašujuća, 24-godišnjak je otkrio kako je spavao s cimerom istih godina, a da to mjesecima nije znao.
“Probudio sam se oko tri ujutro i čuo zvukove ispod vlastitog kreveta. Prvo sam mislio da umišljam, a onda sam opet čuo. Najprije sam pomislio na miševe”, tvrdi 24-godišnjak, piše Fenix magazin.
Zatim je odlučio upotrijebiti svjetlo pametnog telefona kako bi provjerio šta to proizvodi zvuk ispod njegovog kreveta. Umjesto malih glodavaca, otkrio je odraslog čovjeka.
“Ispod mog kreveta bio je nepoznati mladić, buljio je u mene razrogačenih očiju i vrištao kad sam pogledao. Mislilo sam da ću doživjeti srčani udar“, ispričao je mladić.
Mladić ispod kreveta je bio u pidžami i nakon početnog šoka se počeo ispričavati.
“Pobjegao sam iz stana u restoran brze hrane gdje sam sve ispričao”, napisao je 24-godišnjak.
Na kraju se vratio u stan i tamo zatekao svog “cimera”, te doznao kako i on tu spava već nekoliko mjeseci.
“Priznao je da je spavao pod mojim krevetom nekoliko noći sedmično tokom tri ili četiri mjeseca i da je to radio kako bi mi se približio”, tvrdi 24-godišnjak, koji se u međuvremenu iselio iz stana.
Ispostavilo se kako je njegov stanodavac dao još jednom stanaru stan u podnajam, a da to nije rekao prvom stanaru.
Mladić je rekao kako ne želi više produžiti ugovor o najmu.
“Osjećam se kao da gubim razum i pitam se sanjam li“, napisao je 24-godišnjak, a njegovu su objavu komentirale hiljade ljudi.
Stanodavci uglavnom trebaju suglasnost stanara ako žele dati svoj stan nekome u podnajam na kraće vrijeme. Ako ovaj pristanak nedostaje, to se naziva “neovlašteni prijenos korištenja”, što može rezultirati raskidom bez prethodne obavijesti.
Magazin
Evropska država uvodi “superkamere”: Ne bilježe samo brzinu, već puno prekršaja
AKO KOJIM slučajem autom putujete u Francusku ili kroz tu državu, budite posebno oprezni u budućnosti. Nakon ažuriranja, veliki broj od oko 4000 kamera za mjerenje brzine u Francuskoj dobit će mnoge druge funkcije.
Osim prebrze vožnje sada mogu otkriti drže li vozači dovoljan razmak od vozila ispred, vežu li sigurnosne pojaseve i koriste li mobilni telefon tijekom vožnje, piše AutoKlub.
Francuski mediji otkrili su u aneksu proračuna za 2025. plan za povećanje broja fiksnih kamera na 4160 i omogućavanje najmanje 500 kamera za automatsko kažnjavanje drugih prekršaja osim prekoračenja brzine i prolaska kroz crveno svjetlo, izvještava nizozemski portal AD.
Ove takozvane “superkamere” mogle bi otkriti višestruke prekršaje uz pomoć umjetne inteligencije, citirala je televizija France Info vladine planove. Za proširenje automatiziranih kontrola u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu predviđeno je 46.3 milijuna eura, kako za održavanje postojećih kamera, tako i za kupnju novih kamera.
-
BiHprije 6 dana
Stevandić u NSRS-u prozvan zbog 90-ih: “Tada sam stvarao RS, dobio sam metak, povrijedila me granata”
-
Sportprije 4 dana
Velika tragedija u Španiji: Nogometaš poginuo u katastrofalnim poplavama
-
Cazinprije 1 dan
Doborac okupio bh. rukometaše u Cazinu. Stručni štab Zmajeva jači za jedno ime
-
Sportprije 23 sata
UZNEMIRUJUĆE Munja pokosila četvoricu nogometaša, jedan umro na mjestu
-
Svijet / Zanimljivostiprije 2 dana
Slučaj u Njemačkoj: Nijemac napao Bosanke, razlog – smetalo mu je što su pričale na maternjem jeziku u autobusu
-
Svijet / Zanimljivostiprije 1 dan
SAD raspoređuju stratešku avijaciju na Bliski istok: Stiže šest bombardera B-52
-
BiHprije 1 dan
Dodik još jednom poručio kako podržava Trumpa: “Mnogo će bolje razumjeti situaciju u BiH”
-
BiHprije 22 sata
Cijene kafe u ugostiteljskim objektima u BiH i do 5 KM