Strik: Bh. građani su postali uplašeni, proživljavaju traume iz 90-ih, sankcije Dodiku se moraju uvesti odmah

Dok je ostatak Evrope razgovarao o sankcijama, lider bosanskih Srba Dodik razgovarao je sa ruskim ambasadorom i ministrom Lavrovom, navodi Strik

Zastupnici Evropskog parlamenta danas su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini, “gdje rastuća secesionistička retorika i djelovanje ugrožavaju stabilnost zemlje”, navodi se u saopćenju EP.

Europarlamentarka Tineke Strik je istakla da se sankcije Dodiku moraju uvesti odmah.

Ističe da je odgovor Evrope na rusku agresiju bio je “skoro jedinstven”.

– Dok je ostatak Evrope razgovarao o sankcijama, lider bosanskih Srba Dodik razgovarao je sa ruskim ambasadorom i ministrom Lavrovom. Dodikovo kontinuirano koketiranje sa Putinom potvrđuje njegovu nezainteresovanost za demokratiju, međunarodni poredak ili evropsku sigurnost – navodi Strik.

Ipak, navodi dalje, brutalna invazija na Ukrajinu pokazuje potrebu za borbom protiv ruskog uticaja na Balkanu, jer, kako kaže, direktno ugrožava evropsku sigurnost.

– Davno zakašnjele sankcije za Dodikovu secesionističku agresiju moraju biti uvedene odmah. Bosanskohercegovački građani su postali istinski uplašeni, proživljavajući svoje traume iz devedesetih. Ruski uticaj ih također udaljava od EU perspektive, što je pogubno za njihovo pravo da žive u stabilnoj i punopravnoj demokratiji – navela je ona.

Naglašava da bi “snažna podrška bosanskohercegovačkog civilnog društva i procesa evropskih integracija povećala njihovo povjerenje u EU i u demokratsku i prosperitetnu budućnost”.

– Hajde da se snažno angažujemo sa građanima i kao prvi korak osiguramo slobodne i poštene izbore u oktobru. To bi bio najbolji i najperspektivniji lijek protiv ruskog uplitanja – zaključila je Strik.

oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.