Connect with us

BiH

Ubio djevojku Sumejju Dedović: Edvin Avdić pravosnažno osuđen na 14 godina i dva mjeseca

Published

on

Edvin Avdić (28) iz Goražda, koji je optuženi da je u sarajevskom naselju Stup prije tri godine iz pištolja ubio svoju djevojku Sumejju Dedović (25), pravosnažno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 14 godina i dva mjeseca, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Presudu je donio Vrhovni sud Federacije BiH zbog krivičnih djela ubistvo, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Avdića terete da je 12. oktobra 2019. godine oko 4.40 u blizini ulaza u tržnicu Hecoprom, a nakon kraće verbalne prepirke s oštećenom S.D., iz neposredne blizine ispalio jedan hitac iz pištolja. Pogodio je djevojku u desnu stranu čela, usljed čega je i preminula.

– Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu Edvin Avdić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 14 godina i 11 mjeseci i odlukom Vrhovnog suda FBiH presuda je preinačena u odnosu na odluku o krivično-pravnoj sankciji – saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajeva.

Prilikom hapšenja kod njega je pronađena opojna droga kanabis.

Ubistvo se dogodilo u ranim jutarnjim satima, kada su, prema izjavama svjedoka, Edvin i Sumejja izašli iz kafane, nakon čega se on vratio sam, a istovremeno je neko povikao kako “ubiše djevojku”.

Policija je ubrzo blokirala cijelo područje i zadržala sve koji su se zatekli na mjestu događaja.

Saslušani su svi koji su bili prisutni tokom kobnog događaja, a Avdić je uhapšen, kao i njegov prijatelj Damir Grahović (41) iz Velike Kladuše koji je pronađen u kući u kojoj su boravili, u Lepeničkoj ulici u općini Ilidža.

Utvrđeno je da on nema ništa sa ubistvom i da su ga kobne noći Sumejja i Edvin, sa kojima je prethodno bio u restoranu “Bosna”, odvezli kući, a nakon toga su produžili u kafanu na Hecco pijaci.

Predat je MUP-u USK koji ga je tražio zbog droge.

BiH

Dodikov poltron: “I pošiljku kolača iz Srbije, u Sarajevu bi okarakterisali kao čin agresije na BiH”

Published

on

By

“U tom kontekstu, ne smije se zaboraviti da za vrijeme pandemije virusa korona u Federaciji BiH nisu bili sposobni nabaviti nijednu vakcinu”, kaže Kovačević

 

“Vidimo da u Sarajevu, a pogotovo u strankama Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, očigledno ne mogu propustiti nijedan jedini dan da ne ispolje otvorenu mržnju prema Srbiji, prema Srbima i prema svemu što nosi bilo kakav srpski prefiks i, u tom kontekstu, bi vjerovatno i pošiljku kolača iz Srbije oni okarakterisali kao čin agresije na Bosnu i Hercegovinu“, istakao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Radovan Kovačević. Kovačević je u izjavi za Srnu konstatovao da je to stanje patologije i time ne bi trebalo da se bavi politika, nego određene stručne službe. “U tom kontekstu, ne smije se zaboraviti da za vrijeme pandemije virusa korona u Federaciji BiH nisu bili sposobni nabaviti nijednu vakcinu i da su za nabavku medicinskih respiratora zadužili firmu, koja se, inače, bavi proizvodnjom i trgovinom malina, a koja je nabavila respiratore koji su bili potpuno nefunkcionalni, zbog čega tadašnji premijer FBiH danas leži u zatvoru”, podsjetio je Kovačević. On je naglasio da su iz Federacije BiH i u tim okolnosti pljuvali i bacali drvlje i kamenje na Srbiju, koja se, zamislite, usudila njima da pokloni vakcine koje nisu imali, a koje su njihovim građanima i te kako trebale. Na pitanje da prokomentariše optužbe pojedinih političkih stranaka u vezi sa saradnjom policija Republike Srpske i Republike Srbije, Kovačević je rekao da je saradnja policija u toku turističke sezone nešto što je, inače, u svijetu potpuno normalno i potpuno uobičajeno. “Činjenica da će policajci Srbiji boraviti u tri grada Rs i da će, u istom tom trenutku, policajci Rs boraviti u tri grada Srbije je potpuno normalna stvar i na komentare iz Sarajeva koji su, ponoviću, čisto pitanje patologije, ne treba uopšte obraćati pažnju“, istakao je Kovačević.

SDA je dogovorenu policijsku saradnju i raspoređivanje pripadnika MUP-a Srbije u Banja Luci, Foči i Trebinju nazvala “dijelom velikosrpskog projekta” i “destabilizacijom BiH”, dok Demokratska fronta od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine traži da izda nalog Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine da spriječi dogovoreni dolazak policajaca iz Srbije.

Nastavi čitati

BiH

Ogrešević: ‘Ovo predstavlja čin agresije na BiH, građani su spremni stati u odbranu države’

Published

on

By

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je da će od ponedjeljka, 22. jula u Banjoj Luci, Foči i Trebinju biti raspoređen po jedan uniformirani policijski službenik i službenik Uprave kriminalističke policije Srbije koji će do 1. septembra raditi zajedno sa kolegama iz bh. entiteta Republika Srpska.

Na osnovu Memoranduma o saradnji,  koji je potpisan 18. juna u Trebinju, tokom turističke sezone između MUP-ova Srbije i RS-a u istom periodu bit će angažirani policijski službenici MUP-a RS u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru koje će turisti moći da kontaktiraju.

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević za „Slobodnu Bosnu“ kaže da prisustvo policijskih službenika Republike Srbije na području Bosne i Hercegovine, a bez odobrenja nadležnih institucija Bosne i Hercegovine predstavlja čin agresije na našu državu.

„To proizilazi iz definicije agresije koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija Rezolucijom broj 3314 iz 1974. godine, a prema kojoj čin agresije, između ostalog, predstavlja i upotreba oružanih snaga jedne države koje se s pristankom zemlje prijema nalaze na teritoriji ove poslednje, protivno uslovima predviđenim u sporazumu“, dodaje on.

Predsjednik NES-a ističe da Deklaracija  svesrpskog sabora ne predstavlja ništa drugo nego kršenje Povelje Ujedinjenih nacija.

Kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

„Znači, i da je Bosna i Hercegovina odobrila prisustvo oružanih snaga, i da se one ponašaju suprotno uslovima koji su navedeni u tom odobrenju, to bi predstavljalo, po međunarodnom pravu, čin agresije.

U ovom slučaju ne postoji nikakvo odobrenje države i njenih organa, te je potpuno jasno da se radi o agresiji na našu državu.

Deklaracija  svesrpskog sabora ne predstavlja ništa drugo nego kršenje Povelje Ujedinjenih nacija kojom je zabranjeno miješanje u unutrašnja pitanja suverenih država, ali i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve to Srbija radi u saradnji sa bosanskohercegovačkim entitetom Republika Srpska, zloupotrebljavajući pravo na uspostavljanje posebnih paralelnih odnosa sa susjednih državama. Međutim, uspostava tih odnosa podrazumijeva pitanja koja se odnose jezik i kulturu bosanskih Srba i Srba u Srbiji, a sve to ne smije ni na koji način biti u suprotnosti sa očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“, pojašnjava predsjendik NES-a.

„Srbija nastavlja svoje agresivno djelovanje”

Ogrešević ističe da je krajnje vrijeme da se institucije države probude i zaštite našu državu od agresivnog djelovanja Srbije.

„Srbija nastavlja svoje agresivno djelovanje prema našoj državi i krajnje je vrijeme da se institucije države probude i zaštite našu državu od agresivnog djelovanja Srbije. Pozivamo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo vanjskih poslova naše države, da od Savjeta Bezbjednosti zatraže da naloži Srbiji ponašanje koje je u skladu sa međunarodnim pravom i da prekine sa kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tražimo hitno zasjedanje, na kojem treba da se razmatra sigurnosna situacija i zatraži od Vučića i Milorada Dodika da odmah prestanu sa napadima na suverenitet i teritorijalni integritet naše države, ili da Parlamentarna skupština donese odluku o vraćanju na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine od 12. decembra 1995. godine, a tim ustavnim zakonom je propisano da Bosna i Hercegovina zadržava pravo da se vrati na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, ukoliko se Dejtonski mirovni sporazum bude kršio“, kaže lider NES-a.

On upozarava da je mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji može biti ugrožen.

 „Srbija svojim djelovanjem u saradnji sa entitetom RS čini međunarodni zločin.

A međunarodni zločin je povreda međunarodne obaveze od neke države koja je bitna za zaštitu osnovnih interesa međunarodne zajednice, a tu povredu je cijela međunarodna zajednica priznala međunarodnim zločinom. A međunarodna zajednica je kao međunarodni zločin osim aparthejda, ropstva, genocida i kolonijalne dominacije priznala i agresiju, koja je zabranjena po međunarodnom pravu.

Ne budu li se poduzele odgovarajuće mjere od strane organa Ujedinjenih nacija, Vijeća za implementaciju mira i državnih organa Bosne i Hercegovine, mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji može biti ugrožen, a građani Bosne i Hercegovine su spremni stati u odbranu svoje države, ma od koga da joj prijeti opasnost“, zaključio je Nermin Ogrešević za SB.

Nastavi čitati

BiH

Bravo! – Matematičari iz BiH ostvarili historijski uspjeh, sa Olimpijade se vratili sa šest medalja

Published

on

By

Učenici iz Bosne i Hercegovine su zlatnim slovima ispisali historiju bh. matematike

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), održanoj u Velikoj Britaniji, učenici iz Bosne i Hercegovine osvojili su tri zlatne, jednu srebrnu i dvije bronzane medalje te tako ostvarili historijski uspjeh.

Ovo je 32. put da naša država učestvuje na IMO-u, najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, a u prethodnom 31 učešću niti jedan učenik nije uspio osvojiti zlatnu medalju. Srećom, tom čekanju došao je kraj pa su naši učenici, iznad svih očekivanja, ove godine osvojili čak tri zlatne medalje. Naši zlatni momci su: Benjamin Mujkić, učenik 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo; Andrej Krčmar, učenik 2. razreda Gimnazije Banja Luka i Vuk Janković, učenik 1. razreda Gimnazije “Jovan Dučić” Trebinje.

Na ovaj način zlatnim slovima su ispisali historiju bh. matematike. Iako su i ranije osvajali mnoga priznanja, ovo je kruna njihovog rada i truda, piše Oslobodjenje.

I ostali učenici iz BiH su postigli zapazene rezultate: Harun Alibegović, maturant Richmond Park International Secondary School Sarajevo je osvojio srebrnu medalju, dok su bronzane medalje osvojili učenici Druge gimnazije Sarajevo Adnan Osmić i Naida Gavranović. Liderka na ovogodišnjoj, za BiH historijskoj olimpijadi, bila je Adisa Bolić, dok je zamjenik bio Bojan Pažin. Ovo je ujedno i prvi put da su se svi učenici iz BiH okitili medaljama na IMO. U ekipnom plasmanu Bosna i Hercegovina je zauzela 13. mjesto u konkurenciji 108 zemalja, što je ubjedljivo najbolji ekipni plasman u historiji (prethodni najbolji plasman je bio 29. mjesto).

Iz Udruženja matematičara Kantona Sarajevo su čestitali učenicima i liderima, te su istakli da svi ovi učenici već godinama pohađaju Školu matematike za nadarene učenike koju organizuju. Dodaju i da su bili svjesni da imaju fantastičnu ekipu s obzirom na to da su svi članovi ekipe već osvajali medalje na međunarodnim takmičenjima, ali da ipak nisu mogli ni sanjati ovakav rezultat.

Inače, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS već tri godine sistemski podržava odlazak učenika na međunarodna takmičenja, te osigurava stipendije i nagrade za nadarene učenike.

Pozvali su sve koji žele da uveličaju doček olimpijske ekipe BiH da dođu na sarajevski aerodrom u srijedu, 24.7. u 19.50 sati.

 

Nastavi čitati

Najčitanije