Vahid Halilhodžić: Prvo što bih napravio kada postanem selektor reprezentacije BiH je…

Ne odbijam ja Zmajeve, uvijek sam pomagao reprezentaciji BiH.

Selektor fudbalske reprezentacije Maroka Vahid Halilhodžić u intervjuu za N1 govorio je mnogobrojnim temama. Predstojećem baražu za SP, Veležu, NS BiH, Vici Zeljkoviću, Ivaylu Petevu i eventualnom preuzimanju klupe Zmajeva.

Jedan od najvećih bosanskohercegovačkih fudbalera i trenera priprema se u Maroku za baraž Svjetskog prvenstva, gdje želi ispisati stranice fudbalske historije kao prvi selektor na svijetu koji je odveo četiri različite selekcije na Mundijal.

– Kada govorim o Bosni i Hercegovini to je moja domovina gdje sam rođen, tu ću vjerovatno i umrijeti. Meni je teško pričati o tome, jer sam nekoliko puta bio kontaktiran. Mnogi navijači BiH su ljuti zašto odbijam BiH. Ne odbijam ja, uvijek sam pomagao reprezentaciji BiH. Sjećam se jednom kada je bio Safet Sušić selektor bili su u teškoj finansijskoj situaciji. Pape mi je govorio da nemaju za toalet papira. Organizovao sam dvije velike turneje u Japan i Alžir i zaradili su puno novca, ali ja to ne volim eksponirati, objasnio je Halilhodžić.

Popularni Vaha se potom osvrnuo i na političke utjecaje u bosanskohercegovačkom fudbalu i otkrio da bi da je na mjestu selektora zahtijevao da reprezentacija BIH igra u Banjaluci i Mostaru.

– Odmah da vam kažem da biti selektor BiH nije lako. Prvenstveno zbog političke situacije. Vidite šta se dešava u državi kada pojedinci nastoje svim silama da razore državu i da je unište. Udovoljiti svim stranama u sportskom smislu je teško. Znam da ima puno uticaja politike na izbor igrača. U takvom kontekstu teško je raditi. Zbog toga ne mogu zamisliti da BiH ne može da igra u Banja Luci i Mostaru. To je za mene nezamislivo. To nikad ne bih mogao prihvatiti. Prvo što bih tražio kad postanem selektor jeste da igramo utakmicu u Banja Luci. A što se tiče igrača koji dolaze, ne trebamo strahovati, biće Džeka i Pjanića. Biće novih talenata. Treba napraviti povezanost za duži period. Ne može selektor za mjesec ili dva napraviti rezultate. Morate angažovati puno ljudi i bitna je atmosfera van terena za BiH. Bilo je selektora koji su otišli do baraža. Ali nije bilo ni sreće na kraju. Bez obzira ko bude tu ja ću uvijek biti uz reprezentaciju BiH, rekao je, između ostalog, Vaha u intervjuu za N1.

Kompletan intervju pročitajte ovdje. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.