Connect with us

Svijet / Zanimljivosti

Vlada Hrvatske: Letjelica je stigla iz Mađarske, brzinom od 700km/h

Vlada Hrvatske je objavila saopćenje o letjelici koja je pala u Zagrebu.

U uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela sigurnosno-odbrambenog sistema na kojem su učestvovali potpredsjednik Vlade RH nadležan za nacionalnu sigurnost i ministar hrvatskih branilaca Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutrašjih poslova Davor Božinović, ministar odbrane Marko Banožić, direktor Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, direktor Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general- bojnik Ivica Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentino Franjić.

“Letjelica je stigla preko Mađarske”

Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada besposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300m.

“U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-odbrambenog sistema poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebno s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja”, objavili su.

N1

Svijet / Zanimljivosti

Dušan Obrenović, koji je jučer pretučen na Kosovu, prije prelaska u pravoslavlje zvao se Sulejman Muratović

Mladić koji u jučerašnjim sukobima pretučen, Dušan Obrenović, u fokus regionalne javnosti došao je 2016. godine kada je odlučio da uzme pravoslavlje i promijeni ime, piše portal Kosovo online. 

 

Dušan je prije prelaska na pravoslavlje bio Sulejman. Njegova majka je Albanka a otac Bošnjak.

Teško stanje

Kako je danas saopćio njegov advokat Predrag Miljković, Obrenović je u pritvoru u jako teškom fizičkom stanju zbog batina koje je pretrpio jučer, ima višestruke povrede i podlive i neophodna mu je pomoć hirurga.

Njegova životna priča je bila u fokusu regionalnih medija.

 

Dušan živi u Severnoj Mitrovici, a 2016. godine se prekrstio, i umjesto islama uzeo pravoslavnu vjeru. Tada je promijenio i ime, a kaže da se u pravoslavlje zaljubio od malena.

– Otac, porijeklom iz Brčkog, rekao je da nema problema, sestra se nije bunila, a majka nije bila oduševljena – rekao je prije nekoliko godina Obrenović za medije.

Otac ateista

Dušan je tada istakao da je jedva dočekao krštenje.

– Otac je, recimo, ateista. On meni nije branio, rekao mi je: ‘Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar’ – rekao je Dušan tada medijima.

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Odbačena krivična prijava za fašističko pjevanje “Božić je, pucaj u džamije” u Priboju (VIDEO)

Više javno tužilaštvo u Užicu je odbilo krivičnu prijavu protiv Nikole Damjanovića i ostalih za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje zbog pjevanja fašističkih stihova “Božić je, pucaj u džamije” u Priboju.

Incident se dogodilo uoči pravoslavnog Božića prošle godine, na Badnje veče, kada je grupa muškaraca uz upaljene baklje pjevala izmijenjene fašističke stihove u kojima se poziva na skrnavljenje vjerskih objekata.

U Priboju su slični šovinistički ispadi česti, prošle godine je također snimljena grupa policajaca kako pjevaju stihove koji govore o ubijanju Bošnjaka u Srebrenici.

Iako je rečeno da će Bošnjaci biti potpuno zaštićeni, ipak niko nije kažnjen. Loša situacija je na kraju dovela do kulminacije prije nekoliko dana kada je pripadnik srbijanske specijalne policije u ugostiteljskom objektu na smrt pretukao Ervina Ćelahmetovića.

Na dan njegove dženaze, užički tužilac je donio rješenje kojim se odbija krivična prijava protiv muškaraca koji su prošle godine pjevali “Božić je, pucaj u džamije”. Kao razlog se navodi to što “niko od prisutnih svjedoka nije čuo da neko to pjeva.

S obzirom na to da o tome postoji videosnimak, i on je vještačen, ali je utvrđeno da jedna od osoba otvara usta u određenom vremenskom intervalu, ali se na osnovu toga ne može utvrditi da li izgovara sporne riječi.

Tužilaštvo dalje nalazi, da postoji mogućnost da je da je snimak u pogledu zvuka montiran, odnosno falisifikovan u smislu da se zvučno umjetno riječi koje u realnom događaju i pjevanju nisu izgovorene, ne tretirajući u potpunosti prethodni dokaz da se i na izvornom snimku sa telefona svjedoka Mojićevića, koji je slat na vještačenje, čuje autentično pjevanje “Pucaj u džamije”.

Protiv ove odluke je najavljeno preduzimanje odgovarajućih pravnih aktivnosti kako bi ista bila osporena.

klix

Nastavi čitati

Svijet / Zanimljivosti

Slovo Z na vozilima, policajac iz Srbije i kačketi po uzoru na Belivuka među demonstrantima na Kosovu

U ponedjeljak je na sjeveru Kosova došlo do sukoba između Srba i pripadnika KFOR-a. Kosovski mediji prenose kako je nekolicina napadača na kapama nosila oznake koje se povezuju sa ozloglašenim Veljkom Belivukom.

Demonstranti su u više navrata izvršili napade na pripadnike KFOR-a i kosovskih snaga sigurnosti, koristeći između ostalog i palice te bacajući zapaljive naprave.

Foto: Demokracia.com

Kape kod nekolicine demonstranata su bile identične kapi koju je nosio Veljko Belivuk kojem se u Beogradu sudi zbog niza krivičnih djela koja uključuju izrazito brutalna ubistva.

Na nekoliko vozila KFOR-a ispisano je slovo Z koje je postalo simbol ruske agresije na Ukrajinu i koje pristalice Rusije ispisuju u znak podrške.

Foto: Demokracia.com

Također, na fotografijama je kako prenosi kosovski Telegrafi primjećen policajac Dragan Šmigić kako palicom napada vojnike. Sumnja se da je Šmigić policajac iz Rudog u Srbiji.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije