Connect with us

Sukob u Ukrajini

Vojnici iz Sirije spremaju se za odlazak na ratišta u Ukrajini: Rusija je u našim srcima (VIDEO)

Nakon što je Vladimir Putin odobrio dolazak i borbu stranih dobrovoljaca u Ukrajini, u Siriji su održani vojni skupovi u znak podrške Ruskoj Federaciji.

Kako prenosi ruski tv kanal “Zvezda”, u Siriji je već počelo regrutovanje dobrovoljaca koji bi se u narednim danima trebali prebaciti na ratište u Ukrajini te se pridružiti ruskim vojnim snagama.”Svi shvataju da su ruski vojnici svojevremeno prolijevali krv za sirijsku zemlju, a sada je vrijeme da se pomogne bratskom narodu”, saopćili su sirijski zvaničnici.

Video koji je objavljen pokazuje muškarce koji popunjavaju upitnike i potpisuju dokumente o dobrovoljnom učešću u ratu u Ukrajini na strani Ruske Federacije. Svaki dobrovoljac, pored mitraljeza, kao dio opreme dobija i veliki ranac s opremom i pancire.

https://twitter.com/i/status/1502663801098883073

Dobrovoljci koji će u narednim danima otputovati u Rusiju, a nakon toga i Ukrajinu, održali su i skupove na kojima su nosili transparente sa slovom “Z” i likom Vladimira Putina. Ispod transparenata stajali su natpisi “Rusija je u našim srcima”, “Velika ruska armija” i “Pobijedit ćemo naciste”.”Gotovi svi borci iza sebe imaju solidno borbeno iskustvo. Mnogi su nastavili služiti sirijskoj armiji, ali im je po dogovoru vlada Sirije i Rusije dozvoljeno da privremeno odu u Ukrajinu”, navodi se.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin održao je jučer sastanak s Vijećem sigurnosti ove države, na kojem je između ostalog razgovarano o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Između ostalog, tokom sastanka ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu predložio je Putinu kako bi Rusija trebala razmotriti odluku o slanju stranih dobrovoljaca u Ukrajini te je naglasio kako su predstavnici Donjecka i Luganska do sada zaprimili 16.000 zahtjeva od dobrovoljaca koji uglavnom dolaze s područja Bliskog istoka.

“Ako vidite da postoje ljudi koji žele na dobrovoljnoj bazi učestvovati u ovome, posebno ne za novac, već da pomognu, morate im izaći ususret i pomoći im da pređu put do ratne zone”, poručio je Putin ministru odbrane.

klix

Sukob u Ukrajini

Kadirov objavio snimak svog sina dok tuče osumnjičenog za spaljivanje Kur'ana: “Prebio ga je i uradio pravu stvar”

Ramzan Kadirov potvrdio je da je njegov 15-godišnji sin Adam pretukao stanovnika Volgograda Nikitu Žuravela, optuženog u slučaju spaljivanja Kur'ana.

Šef Čečenije objavio je na svom Telegram kanalu kratak video na kojem se vidi kako njegov sin udara muškarca.

“Ne volim potcjenjivanje. Uvijek je bolje staviti posljednju tačku – istinito i iskreno. Na internetu se i dalje raspravlja o tome da je Adam Kadirov pretukao spaljivača Časnog Kur'ana Nikitu Žuravela, saučesnika ukrajinskih specijalnih službi. Da li je bilo ili nije? Prebio ga je i uradio pravu stvar”, napisao je Kadirov u komentaru na video.

On je uporedio ljude koji napadaju Sveto pismo sa “ološem koji ne želi da svi u Rusiji žive jedni pored drugih u miru i razumijevanju”.

“Ovakvi provokatori i izdajnici su bolestan tumor na tijelu koji treba kauterizirati”, zaključio je Kadirov i dodao da je ponosan na postupak svog sina.

Video pogledajte na ovom linku.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Kruže glasine da je Ramzan Kadirov mrtav, evo šta kažu iz Kremlja

Iz Kremlja su izvijestili da nemaju informacija o trenutačnom stanju čečenskog lidera Ramzana Kadirova nakon što su se pojavile glasine o njegovoj bolesti na društvenim mrežama. Neki su čak objavili nepotvrđene glasine da je Kadirov navodno preminuo.

Na pitanja novinara i telefonske upite o stanju Ramzana Kadirova, njegovi predstavnici nisu pružili informacije. Prema neslužbenim izvorima, Kadirov se nalazi u moskovskoj bolnici nakon neuspješne transplantacije bubrega.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je: “Nemamo informacija o tome. U svakom slučaju, predsjednička administracija teško može izdati zdravstvene potvrde pa vam nemamo što reći o tome.”

Prošle sedmice, predstavnik ukrajinske tajne službe iznio je tvrdnje da je zdravstveno stanje Ramzana Kadirova “pogoršalo” i da je “ozbiljno”.

Međutim, u nedjelju je sam Kadirov objavio video na svom Telegram kanalu u kojem se smješka i obraća kameri kako bi opovrgnuo širenje glasina o svom zdravstvenom stanju.

Nastavi čitati

Sukob u Ukrajini

Ruski general: Ukrajina je tek početak našeg puta ka apsorbiranju istočne Evrope

U intervjuu s vodećim propagandistom Kremlja Vladimirom Solovjovom, ruski general-pukovnik Andrej Mordvičev indirektno je izjavio da je Ukrajina samo međufaza u pokušaju Rusije da apsorbira Istočnu Europu.

Osim toga, prema njegovim riječima, rat će trajati još dugo, tako da nije potrebno ni na koji način određivati ​​kada će se dogoditi napad na ostale zemlje istočne Evrope.

Mordvičev je to rekao odgovarajući na pitanje Solovjova je li Ukrajina samo posredna karika na putu osvajanja istočne Evrope.

“Naravno, najvjerojatnije”, odgovorio je ruski general u intervjuu koji je prenijela ruska državna televizija Rossiya-1.

“Mislim da ćemo morati potrošiti dosta vremena na to”, rekao je Mordvičev, dodajući da nema smisla postavljati bilo kakav vremenski okvir za potez Rusije.

“Ako govorimo o istočnoj Europi, koju ćemo morati…”, nastavio je ruski general, iako nije dovršio misao, bilo je jasno na šta misli. “Očito će trajati dulje”, dodao je.Nedavno je unaprijeđen

Ruski predsjednik Vladimir Putin unaprijedio je u srijedu trojicu ruskih generala, uključujući i komandanta Središnjeg vojnog okruga, general-pukovnika Andreja Mordvičeva.

Analitičari američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) rekli su da se čini da je Putin to učinio kao nagradu za njihovu lojalnost i poslušnost ruskoj komandi, a ne kao nagradu za rezultate na bojnom polju.

Putin je unaprijedio i načelnika Glavne uprave oklopnih postrojbi ruskog ministarstva odbrane Aleksandra Šestakova i komandanta 8. kombinirane armije Južnog vojnog okruga Genadija Alaškina.General pukovnik je opći vojni čin koji se koristi u nekim vojskama kao ekvivalent činu generala u drugim državama. Osim Rusije, ovaj rang koristi i npr. Sjeverna Koreja.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije