Magazin
Znate li koliko vrsta bosanskih ćevapa postoji?
U SVOJOJ nedavnoj objavi na Facebooku Taste Atlas se osvrnuo na vrste bosanskih ćevapa.
“Unatoč jasnom turskom podrijetlu, bosanski ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji. Obično se pripremaju od mljevene junetine ili mješavine mljevene junetine s drugim mesom, poput teletine ili janjetine – začinjene mješavinom različitih začina; obično su to češnjak, sol, crni papar, a ponekad paprika ili ljuta crvena paprika”, objašnjavaju na Taste Atlasu.
Nakon što je smjesa odstajala nekoliko sati ćevapi se peku na roštilju na drvenom ugljenu. Tradicionalno, jedan dio jela sastoji se od deset komada ćevapa uguranih u mekanu, vlažnu, blago zapečenu lepinju ili somun te raznih priloga, poput kajmaka, pečene crvene paprike, ajvara (posebno popularnog u Hrvatskoj i Srbiji) te sirovog luka.
Postoje 4 vrste bosanskih ćevapa, a u nastavku vam donosimo opis za svaku pojedinu vrstu, piše Index.
Sarajevski ćevapi
Ova jedinstvena vrsta ćevapa potječe iz Sarajeva, pa otuda i naziv sarajevski ćevapi. Postoje različita mišljenja o korištenju mesa za ove ćevape – neki ih rade isključivo s mljevenom junetinom, soli i paprom, dok drugi koriste kombinaciju mljevene junetine i ovčetine.
Sarajevski ćevapi se zadnjih godina uglavnom rade samo s mljevenom junetinom i solju. Nakon što je smjesa pripremljena treba je ostaviti u hladnjaku 48 sati. Zatim se peku na žaru i tradicionalno poslužuju u somunu, sa sjeckanim crvenim lukom sa strane.
Travnički ćevapi
Ova vrsta ćevapa priprema se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine i janjetine, uz dodatak soli, papra i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom juhom koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine.
Kruh, lokalno nazvan pitica, umače se u juhu pa se kratko peče na roštilju. Ispečeni ćevapi stavljaju se u piticu, a zatim se posipaju nasjeckanim lukom. Ovu varijantu ćevapa preporučuje se poslužiti s jogurtom.
Banjalučki ćevapi
Iako se ostale varijante ćevapa rade u komadima, banjalučki ćevapi se razlikuju od svih ostalih jer se pripremaju kao mesna pločica koja se obično sastoji od četiri ćevapa povezana u niz. Obično se rade samo s mljevenom junetinom, solju i paprom, kao i sarajevski ćevapi, ali ponekad se u smjesu dodaju i mljevena teletina i češnjak.
Nakon što su ispečeni banjolučki ćevapi se tradicionalno stavljaju u lepinju, a jelo se poslužuje s puno luka.
Tuzlanski ćevapi
Ova vrsta ćevapa dolazi iz Tuzle. Najčešće se spravljaju od kombinacije mljevene ovčetine, junetine i janjetine (najčešće u omjeru 2:1:1), iako se ponegdje pripremaju samo s junetinom. Meso se ručno miješa te začini solju i paprom, a preporučljivo je smjesu ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili cijeli dan prije pečenja.
Ovi ćevapi se peku na nauljenom roštilju, a kad su gotovi, obično se još jednom začine paprom. Tuzlanski ćevapi poslužuju se u tzv. lepini (bez nj), koja se prethodno potopi u temeljac od goveđih kostiju zvanu poliv. Mladi luk ili sitno nasjeckani crveni luk tradicionalni su prilog.
Magazin
Stišavate muziku kad parkirate ili vozite nepoznatim kvartom? Znanost ima objašnjenje
ČESTO stišavate glazbu dok parkirate ili vozite kroz nepoznato područje? Ako vam je ovo ponašanje poznato, niste sami, a postoji znanstveno objašnjenje za to što radimo.
Razlog zbog kojeg tražimo tišinu u situacijama koje zahtijevaju veću koncentraciju (parkiranje, pronalaženje puta, vožnja po kiši…) nalazi se u mozgu.
Mozak, kao glavni upravitelj našeg kognitivnog sustava, raspolaže ograničenim resursima za obradu osjetilnih podataka, što dovodi do toga da u situacijama koje zahtijevaju visok stupanj koncentracije preferiramo tišinu.
Razlozi za gašenje ili stišavanje radija nisu samo navika – oni imaju fiziološku osnovu. Kad vozimo kroz složene situacije, poput parkiranja ili navigacije kroz gust promet, naš mozak mora odrediti kojim će osjetilima pridavati više pažnje. Daje prioritet vidu, dok slušanju glazbe pridaje manju važnost.
Studija iz 1998.
U takvim trenucima mozak se bori kako bi optimalno raspodijelio pažnju na osjetila jer nema dovoljno kapaciteta da koristi sva osjetila u 100-postotnoj količini, pa se automatski odlučujemo za fokusiranje na ono koje je ključno u danom trenutku.
Ovaj fenomen nije nov. Već 1998. godine provedena je studija koja potvrđuje da vozači prirodno stišavaju zvukove tijekom aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju za vizualne informacije.
Kasnije studije nastavile su istraživati kako naš mozak balansira između osjetilnih podražaja u različitim situacijama i otkrile da tijekom parkiranja zvukovni podražaji predstavljaju smetnju.
U suštini, kad se suočimo sa situacijama koje traže visoku vizualnu preciznost, poput parkiranja, mozak “isključuje” sluh kako bi se bolje usmjerio na vid. Ova reakcija dio je našeg evolucijskog mehanizma koji pomaže da se učinkovitije orijentiramo u prostoru i prilagodimo zahtjevima okoline.
Magazin
Istraživanje otkrilo dva simptoma raka koja se mogu pojaviti prije spavanja
Zdravstveni stručnjaci upozoravaju ljude da obrate pažnju na dva simptoma koja se javljaju noću jer bi mogli biti znakovi potencijalno smrtonosne bolesti. Ako osoba redovito ima ove neobjašnjive probleme, mogli bi upućivati na rak.
Prema istraživanju Cancer Research UK, nesanica i snažno noćno znojenje mogu biti simptomi raka. Međutim, važno je napomenuti da mnogi ljudi pate od ovih problema a da nemaju rak jer ti problemi mogu imati različite uzroke, piše Index.hr.
Ako primijetimo nešto neobično za nas, poput iznenadne nesanice ili noćnog znojenja, trebali bismo potražiti liječničku pomoć.
“Važno je biti svjestan onoga što je normalno za vas i obratiti se liječniku ako primijetite bilo kakve neobične promjene ili nešto što ne prolazi. To može pomoći u ranom otkrivanju raka, kada je liječenje vjerojatnije uspješno”, navodi organizacija, prenosi Daily Express.
Nesanica
Nesanica se odnosi na poteškoće pri spavanju i održavanju sna tijekom noći, kao i na prerano buđenje. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da će jedna od tri osobe barem jednom u životu imati problema sa spavanjem zbog različitih razloga, poput stresa, anksioznosti, bolesti ili ozljeda. Cancer Research UK također ju navodi kao mogući simptom raka.
Nesanica može biti uzrokovana drugim simptomima raka, poput boli ili mučnine, ili može biti nuspojava liječenja, tjeskobe ili depresije nakon dijagnoze.
“Ako često imate nesanicu, to može ometati svakodnevni život. Možete se osjećati vrlo umorno, imati nisku energiju, slabu koncentraciju, razdražljivost i osjećaj da ne možete nositi s obvezama”, ističe Cancer Research UK.
Snažno noćno znojenje
Nije neuobičajeno malo se znojiti tijekom noći, što može biti zbog temperature u sobi ili spavanja uz partnera.
Međutim, organizacija savjetuje da potražimo pomoć ako imamo “jako obilno noćno znojenje” ili neobjašnjivu groznicu.
Određeni oblici raka, poput limfoma, mogu sami uzrokovati znojenje, a ono može biti i nuspojava lijekova ili infekcija.
Drugi opći simptomi raka prema Cancer Research UK uključuju:
- Umor
- Neobjašnjivo krvarenje ili modrice
- Neobjašnjiva bol
- Neobjašnjiv gubitak težine
- Neobična kvržica ili oticanje bilo gdje na tijelu.
Ako imate bilo kakve neobjašnjive simptome, trebali biste se obratiti svom liječniku.
Magazin
FOTO Kamiondžija Ibro kupio sendvič pa se razočarao: ‘Potrošio sam 4,50 maraka, a evo šta sam dobio’
“Izvadio sam sendvič, a tu je samo obična salama. Pomislio sam da je to neka šala, ali nažalost, nije bilo tako. Ja ću dvije kriške a unutra ništa”, našalio se.
“Pojedini pekari postali vise pohlepniji od pumpadžija….smijesno sramotno žalosno”, rekao je Ibro za portal Crna-Hronika koji kaže da je sendvič i komad pizze platio 4,50 KM.
Njegovo nezadovoljstvo nije se završilo samo na kvaliteti hrane, već se osvrnuo i na trendove u pekarskoj industriji.
“Ima dana kada se pitam da li su pekari postali pohlepniji od pumpadžija. Kad sam ja bio mlađi, sendviči su imali puno više sastojaka i bili su ukusniji”, dodao je Ibro, naglašavajući kako se kvalitet hrane smanjuje dok cijene rastu.
Ova situacija otvorila je diskusiju među vozačima i lokalnim stanovništvom o kvaliteti i cijenama hrane koja se nudi na putu. Mnogi vozači se slažu s mišljenjem Ibre i pozivaju pekare da se vrate starim, provjerenim receptima.
-
BiHprije 7 dana
Stevandić u NSRS-u prozvan zbog 90-ih: “Tada sam stvarao RS, dobio sam metak, povrijedila me granata”
-
Sportprije 5 dana
Velika tragedija u Španiji: Nogometaš poginuo u katastrofalnim poplavama
-
Cazinprije 2 dana
Doborac okupio bh. rukometaše u Cazinu. Stručni štab Zmajeva jači za jedno ime
-
Sportprije 1 dan
UZNEMIRUJUĆE Munja pokosila četvoricu nogometaša, jedan umro na mjestu
-
Svijet / Zanimljivostiprije 2 dana
Slučaj u Njemačkoj: Nijemac napao Bosanke, razlog – smetalo mu je što su pričale na maternjem jeziku u autobusu
-
Svijet / Zanimljivostiprije 2 dana
SAD raspoređuju stratešku avijaciju na Bliski istok: Stiže šest bombardera B-52
-
BiHprije 2 dana
Dodik još jednom poručio kako podržava Trumpa: “Mnogo će bolje razumjeti situaciju u BiH”
-
BiHprije 1 dan
Cijene kafe u ugostiteljskim objektima u BiH i do 5 KM