Connect with us

Cazin

U naselju Puškari počinjena teška krađa

Published

on

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu Grada Cazin o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od -2°C, dok je vodostaj Mutnice 87,00 cm.

Policijska stanica Cazin je imala jednu intervenciju.

Krivična djela 1 – u 21:35 sati u naselju Puškari zabilježena je teška krađa od strane NN LICA
Javni red i mir 2 – u 08:30 konzumiranje alkohola na otvorenom prostoru Trg zlatnih ljiljana i u 12:25 prosijačenje na Trgu zlatnih ljiljana

Saobr.nezgode 1 – 10:20 sati magistralni put Pećigrad sudar 2 m/v materijalna šteta bez povrijeđenih lica

Vatrogasna služba je imala jednu intervenciju – u 11:42 požar na dimnjaku mjesto Polje završetak intervencije 12:35 sati

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 55 pacijenata, a sanitet je korišten dva puta.

Niske temperature ovoga jutra pogoduju formiranju poledice, pa vozače pozivamo na oprezniju vožnju. Poseban opre savjetujemo u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja.Posjedovanje zimske opreme je obavezno. Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.
Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Cazin

Dvadeset i tri godine od zločina u Banjoj Luci: Ubice Murata Badića iz Cazina nikada nisu kažnjene

Published

on

By

7. maja 2001, srpski esktremisti su u Banjoj Luci spriječili polaganje kamena temeljca koji je simbolično trebao označiti početak obnove Ferhadije. Pred lokalnom policijom, koja nije adekvatno procijenila bezbjednosne aspekte ovog događaja, i naočigled velikog broja domaćih i međunarodnih zvaničnika, dogodilo se etničko nasilje nad muslimanskim vjernicima Bošnjacima nezabilježeno od kraja rata u Bosni i Hercegovini.

Prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca za izgradnju džamije Ferhadije, ubice čiji identet do danas nije otkriven, kamenjem su usmrtili 61-godišnjeg Cazinjanina. Nakon 19 dana provedenih u komi Murat Badić je preminuo, piše Stav.ba.

Kamenjem su tada napadnuti svi koji su došli na ceremoniju. Građani, visoke domaće i strane ličnosti. Četiri hiljade demonstranata tuklo je 300 Bošnjaka koji su stigli u Banja Luku.

U blizini tvrđave Kastel zapaljeni su autobusi kojma su Bošnjaci stigli iz svih krajeva BiH, ali i inostranstva. Murat Badić je u Banju Luku došao iz Austrije, gdje je radio.

Ni 24 godina nakon tog zločina – ubistva nedužnog građanina koje se odigralo pred kamerama nije istraženo, niti su otkrivene ubice.

Svečana ceremonija bila je najavljena za 11 sati i 30 minuta no pola sata prije, više stotina ekstremista krenulo je sa napadom na okupljene ispred zgrade Islamske zajednice, bacali su cigle, kamenje, flaše, stolice.

Napadnuti su spas potražili u medžlisu, gdje su bili zarobljeni do 14 sati.

Tadašnji premijer RS Mladen Ivanić pridružio se zatočenim u medžlisu, obečavši da će je posljednji napustiti. Mirko Šarović, Dragan Čavić i Dragan Kalinić pokušavali su smiriti sprku masu koja je uzvračala poklicima: “Nećemo džamiju!”.

Toga dana ubijen je Murat Badić, a 153 osobe su lakše i teže povrijeđene.

Ceremonija polaganja kamena temeljca je kasnije obavljena u tajnosti i pod velikim osiguranjem.

Nastavi čitati

Cazin

Upoznajte mladi bračni par iz Cazina čija strast je uzgoj jagoda

Published

on

By

Upoznajte mladi bračni par Dolić sa Skokova, Bekira i Mirelu.

Njihova strast je poljoprivreda, a trenutno su posvećeni berbi domaćih jagoda.

Ove slatke korpice jagoda možete pronaći u poljoapoteci Agro Projektiranje u Cazinu – Skokovima. Okusite svježinu i kvalitetu direktno iz njihove farme u vašem susjedstvu.

Bekir i Mirela Dolić su dokaz da se uz predan rad i ljubav prema onome što radite, može postići izvanredan uspjeh. I njihova priča o jagodama samo je početak njihove poljoprivredne avanture, koja će sigurno donijeti još mnogo slatkih plodova u budućnosti.

Nastavi čitati

BiH

Otvorena Izložba ”Sultanskih džamija” u Gradskoj džamiji Cazin

Published

on

Izložba će trajati do četvrtka 9.5.2024.

Bujrum

Nastavi čitati

Najčitanije