Connect with us

BiH

Uprkos insistiranjima Milanovića i Grlića Radmana: Od hrvatskih vojnika unutar EUFOR-a neće biti ništa

Published

on

Da bi se vojnici Republike Hrvatske našli u sastavu EUFOR-a, neophodna je podrška svih članica NATO-a

Teoretski je moguće, ali čini se da će i ostati samo ideja prijedlog da Hrvatska bude sastavni dio snaga EUFOR-a u BiH. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da zemlje koje su učestvovale u vojnim operacijama tokom rata u BiH ne mogu biti u sastavu EUFOR-a. Istog mišljenja je i opozicija u RS-u.

Strana u sukobu, koja je potpisnica mirovnog sporazuma sa zemljom sa kojom je bila u ratu, ne može biti dio snaga za uspostavu i stabilizaciju mira u toj zemlji. Tako bi izgledalo pravno tumačenje ovog pokušaja. Na isti član se može pozvati i NATO. Načelno je to moguće ako se procijeni da je to dobro, međutim, to dolazi po cijenu velikih kritika u BiH i zbog toga je hrvatska participacija manje vjerovatna, smatra vojni analitičar iz Zagreba Branimir Vidmarović.

Naši sagovornici smatraju da bilo kakvo vojno učešće ima jasnu političku i ekonomsku pozadinu. Mišljenja su da u svjetlu prošlosti, učešća Hrvatske u ratu, ali i trenutno zategnutih odnosa Sarajeva i Zagreba to ne bi bilo mudro.

– Jasno je da će Hrvatska raditi na tome da ojača uticaj u BiH, a jasno je i to da će barem dio zvaničnog Sarajeva tome biti izrazito nenaklonjen, smatra Davor Gjenero, politički analitičar iz Zagreba.

Da bi se vojnici Republike Hrvatske našli u sastavu EUFOR-a, neophodna je podrška svih članica NATO-a.

Iz opozicije u Republici Srpskoj traže od Milorada Dodika da zaustavi ovu namjeru Hrvatske, te ističu da vojnici iz susjedne zemlje zbog rata i žrtava nisu poželjni u RS-u.

Podsjećamo da je policija Republike Srpske 2006. godine prijavila visokorangirane hrvatske oficire zbog operacije Maestral, tačnije, zločina počinjenih u Mrkonjić-Gradu. Niko za ovaj zločin u kojem je ubijeno najmanje 200 civila i vojnika nije odgovarao.

A Hrvatska urgira na sve strane. Nakon istupa njenog predsjednika Zorana Milanovića, hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman oštro je upozorio sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga kako bi jedinstvo NATO-a moglo biti ugroženo ako Hrvatskoj bude uskraćeno da pošalje vojnike u mirovnu misiju u BiH. Nakon tog, Stoltenberg je dobio i pismo člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, piše Oslobodjenje.

BiH

Vuk Drašković: BiH je na rubu provalije! Rat bi bio kratak i užasan, a novi Dejton bez RS

Published

on

By

Drašković kazao ono što drugi ne smiju: „Srbija je morala biti kosponzor Rezolucije! Genocid u Srebrenici je prouzrokovao bol i Srbima!“
Nastavi čitati

BiH

“Pop Žućo”: Umro Vojislav Čarkić, četnički pop koji je blagosiljao zločince na okupiranoj Grbavici

Published

on

By

Sveštenik Vojislav Čarkić, poznat kao “pop Žućo”, preminuo je danas u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je Srni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Čarkić koji je u ratu imao i nadimak “pop Žućo” tokom rata obavljao je niz uloga, a između ostalog bio je i komandant četničke divizije koja je bila stacionirana u okupiranom sarajevskom naselju Grbavica.Osim što je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, blagosiljao je oružje i druge vojnike koji su učestvovali u napadima na glavni grad Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, njemu je u ratu dodijeljena i funkcija vojnog sveštenika agresorske Vojske RS-a te je nosio i čin majora.

Čarkić se može vidjeti i na snimku izlaska određenog dijela srpskog stanovništva sa Grbavice nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nakon što je Momčilo Krajišnik naredio srpskom stanovništvu da napusti Sarajevo, Čarkić je bio jedan od onih u prvim redovima koji je predvodio kolonu.

“Ja sam bio inicijator te vojne litije. Zvono je zvonilo mrtvački. Iza zvona, nosili su krst, koja su dva patrijarha osvještala, patrijarh srpski Pavle i cijele Rusije Aleksej. To je bilo zvanično napuštanje Grbavice”, govorio je ranije Čarkić.

Nakon rata preselio se u Miljeviće nadomak Sarajeva, a u glavni grad BiH došao je i 2021. godine tokom posjete patrijarha Porfirija što je izazvalo burne reakcije.

Baš kao i za brojne druge vojne službenike u VRS, do kraja će ostati nejasna i uloga Čarkića u brojnim zločinima na Grbavici kao i Vracama te Kovačićima koji su se nalazili pod okupacijom tokom agresije na BiH.

klix

Nastavi čitati

BiH

Vojnik EUFOR-a poginuo u nesreći tokom šetnje kod Travnika

Published

on

By

Komanda EUFOR-a saopćila je kako je vojnik koji je služio u misiji preminuo nakon nesreće koja se dogodila tokom šetnje na području Travnika.

Kako je naglašeno, dvojica vojnika su iskoristili slobodno vrijeme za šetnju na području Travnika kada se dogodila nesreća i to na planinskom predjelu.

“Nakon što je EUFOR upozoren na ovo, helikopter EUFOR MEDEVAC raspoređen je na njihovu lokaciju. EUFOR MEDEVAC se tokom ove operacije suočio sa teškim terenom i vremenskim uslovima. Ljekar i bolničar su pružili pomoć povrijeđenom vojniku koji je, nažalost, na licu mjesta proglašen mrtvim”, navedeno je.

EUFOR je ovom prilikom uputio i saučešće porodici te prijateljima vojnika.

“EUFOR želi iskoristiti ovu priliku da izrazi saučešće porodici, prijateljima i kolegama ovog vojnika u ovom teškom trenutku. Drugi vojnik, koji nije povrijeđen, također je evakuisan helikopterom EUFOR-a MEDEVAC. EUFOR će nastaviti pružati podršku u svim situacijama. EUFOR se također želi zahvaliti medicinskoj ustanovi koja je pružila pomoć”, zaključili su.

klix

Nastavi čitati

Najčitanije