Connect with us

BiH

Hoće li i kada biti isplata jednokratne pomoći za nezaposlene u FBiH?

Published

on

Napominju da se konačni, odnosno pojedinačni spiskovi svih korisnika novčanih pomoći nalaze kod kantonalnih službi za zapošljavanje, te je potrebno da se za sve eventualne nejasnoće vezane za spiskove korisnika njima obrate

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je saopćilo da im se neposredno obraćaju građani Federacije BiH u vezi sa uplatom jednokratne finansijske naknade za nezaposlena lica u vezi sa Uredbom Vlade Federacije BiH o podršci stanovništu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

– Kantonalne službe su sačinile konačne spiskove sa brojem korisnika naknada i ukupnim iznosom koji je potreban za isplatu u skladu sa Odlukom Vlade Federacije BiH kojom je utvrđeno da jednokratna pomoć od po 100 KM bude isplaćena za nezaposlene u FBiH – navode iz tog ministarstva.

Dodaju da je Federalno ministarstvo finansija na osnovu sačinjenih i dostavljenih konačnih spiskova korisnika jednokratne novčane naknade izvršilo uplatu kantonalnim službama za zapošljavanje koje su bile dužne, najkasnije do 20. decembra 2022. godine, izvršiti uplatu na transakcijske račune licima koja na to ostvaruju pravo.

Napominju da se konačni, odnosno pojedinačni spiskovi svih korisnika novčanih pomoći nalaze kod kantonalnih službi za zapošljavanje, te je potrebno da se za sve eventualne nejasnoće vezane za spiskove korisnika njima obrate.

Podsjećaju da je Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a na osnovu podataka o korisnicima naknada iz dostavljenih zahtjeva kantonalnih službi za zapošljavanje, donijela Odluku o utvrđivanju konačnog iznosa sredstava za isplatu jednokratne novčane naknade od ukupno 18.724.700 KM.

Prema dostavljenim podacima svih deset kantonalnih službi za zapošljavanje, pravo na isplatu ove naknade ostvaruje 187.247 nezaposlenih osoba u Federaciji BiH. Iz Tuzlanskog kantona dostavljeni su podaci o 43.405 korisnika, slijede Kanton Sarajevo sa 38.432, Zeničko-dobojski sa 33.314, Hercegovačko-neretvanski sa 21.734, te Srednjobosanski kanton sa 18.430 i Unsko-sanski sa 16.800 korisnika. U Zapadno-hercegovačkom kantonu je 6.696 nezaposlenih za koje je nadležna kantonalna služba utvrdila da ostvaruju pravo na ovu naknadu, dok je u Kantonu 10 taj broj 4.070, u Bosansko podrinjskom kantonu Goražde 2.190, te u Posavskom 2.176 osoba, navode iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Autor: Fena

BiH

Čović: Zagovarat ćemo treći entitet, zašto ne. BiH ne može biti građanska država

Published

on

By

Čović je, osvrćući se i na sigurnosno stanje u BiH, pozvao međunarodne, a prije svega domaće aktere da svojim radom postignu da BiH funkcionira  kao normalno funkcionalno društvo.

„Nemate hrvatskog člana Predsjedništva BiH i o tome šutite 16 godina. Neće moći, to treba riješiti. Nemate neka druga pitanja riješena kako bi bila osigurana potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Nije dovoljno da netko kaže ‘da, nije dobro da Hrvatima Bošnjak bira člana Predsjedništva’. Treba sve učiniti da se to više ne dogodi, a ne onda postavljati dodatne uvjete“, kazao je Čović

Odgovarajući na pitanje kako se hrvatski politički predstavnici trebaju postaviti u nadmetanju separatista i unitarista u BiH, što je posebno izraženo u posljednje vrijeme zbog srebreničke rezolucije, Čović je kazao da mu je potpuno svejedno radi li se o separatizmu ili unitarizmu.

„Oni jednako ruše BiH“, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH dodaje da danas nema nikakve mogućnosti za promjenu Ustava, ali da će to pitanje na putu ka EU morati doći na dnevni red.

„Treba  vam dvotrećinska većina u oba doma Parlamenta BiH. Svi oni koji se danas zalažu za nešto neka krenu od toga. Nemojte nas uvjeravati kako je dobro da ovo bude građanska država jer ona ne može biti građanska“, kazao je Čović dodajući da bi se u protivnom radilo o unitarizmu, a ne građanskoj državi kakvih danas imate u svijetu.

-Vrlo nerealno je govoriti o mirnom razdruživanju bez posljedica za jedan ili drugi prostor, hrvatski politički predstavnici moraju držati ravnotežu između unitarističkih i separatističkih nastojanja.

Želimo dobar odnos s predstavnicima bošnjačkog naroda i dignuti ga na jednu mnogo veću razinu nego je to danas. Isto tako, želimo zadržati dobar odnos s predstavnicima srpskog naroda. Bez toga BiH neće dobro funkcionirati, kazao je Čović.

-Kada traže građanski koncept uređenja BiH, to nažalost rade s pozicije ekstremizma u političkom promišljanju. Tu se radi o napisanome u Islamskoj deklaraciji, a predstavnici hrvatskog naroda o tome jasno govore.

Zbog toga je ustavno domoljublje mjera za sve, smatra Čović.

Treći entitet?

Upitan do kada hrvatska strana, s obzirom na eroziju političkih prava bh. Hrvata kroz minule godine, može izdržati djelovanje kao vezivno tkivo između separatističkih i unitarističkih snaga, Čović je kazao da bi svaka druga uloga bila naivna.

-Hrvati nemaju luksuz vođenja neke druge politike, ni separatizma ni pričanja o nekim drugim podjelama. Danas, kada ja zatražim legitimno predstavljanje neki kažu to vam je treći entitet.  Zašto ću se ja braniti od trećeg entiteta i što je problem treći entitet. Zagovarat ćemo ga, zašto ne. Ali, da bi se to zagovaralo moramo promijeniti Ustav. Kada ćemo stvoriti ambijent da i drugi vjeruju da to treba napraviti na taj način, kazao je Čović.

Upitan je li europski put BiH  zaustavljen, Čović je kazao da nije, ali da se čim su se domaći akteri dogovorili i dobili pregovarački status s EU  pojavio vanjski akter s porukom ‘ja donosim odluku, ne vi’.   Smatra da je nekim akterima stalo da BiH ostane tzv. poluprotektorat  te da nije sama sposobna donositi odluke.

Nastavi čitati

BiH

Opasnost širom BiH: Nevrijeme uz led i jak vjetar, a zbog olujnih sistema moguće su i bujične poplave!

Published

on

By

Nestabilno vrijeme širom zemlje, do sutra ujutro kiša se očekuje širom zemlje, uz mjestimično jače pljuskove

Nakon divnog i sunčanog jutra, u nastavku dana razvojem oblačnosti nestabilno vrijeme širom zemlje. Do sutra (26. maja) ujutro kiša se očekuje širom zemlje, uz mjestimično jače pljuskove sa grmljavinom i nepogode.

“Mjestimično moguća pojava nevremena uz led, jak vjetar i veću količinu kiše za kratko vrijeme. Opasnost za njih postoji širom zemlje.

Olujni sistemi sporopokretni, pa tako usljed mjestimično obilnije kiše za kratko vrijeme postoji opasnost za izbijanje bujičnih poplava. Slično vrijeme će se nastaviti i sutra”, objavili su meteorolozi na Facebook stranici BHMeteo.

 

Nastavi čitati

BiH

Zbog očevih batina Miralem zaboravio čitati i pisati, dobri ljudi mu ispunili želju: “Tukao me je po glavi, ispisao iz škole”

Published

on

By

Prije dva mjeseca objavljena je potresna priča o Miralemu Patkoviću iz Busovače koji je zbog očevih batina zaboravio čitati i pisati.

Naime, Miralem je imao samo jednu želju. Tada je kazao da je poželio jednu kozu i njegovu želju su ispunila dva prijatelja.

Kako je objavljeno jedan prijatelj je iz Australije, drugi iz BiH.

Kozu i dvoje jaradi koje je poželio uručio mu je Kemal Fuško poznati kozar iz Novoga Travnika.

Miralem je ispričao da je imao teško djetinjstvo. Do trećeg razreda osnovne škole znao je i da čita i piše, a onda je doživio brutalno nasilje u porodici. Otac ga je pretukao i nanio mu teške povrede.

“Otac me snažno udarao po glavi, zadobio sam teške povrede, zaboravio sam da čitam i pišem”, ispričao je u reportaži Srećka Stipovića ovaj vrijedni čovjek.

Danas sa sjetom gleda u mobilni telefon samo slike jer je zaboravio slova.

“Nakon tih teških batina otac me je ispisao iz škole”, ispričao je tada tužno Miralem.

Miralem je danas oženjen i živi u selu sa još dvije porodice.

Miralem je jako zahvalan čovjek, a i njegova supruga koja već pravi sir i maslac, a prodaje i mlijeko na kućnom pragu.

“Dok nisam radila, držala sam kravu. Sve sam prodavala i uvijek bi sve prodala”, kazala je supruga Miralema.

Nastavi čitati

Najčitanije